Színes október – időjárás a héten

A hétvégi vénasszonyok nyara epizód egyelőre a múlté, esősebb, hűvösebb napok jönnek – de érkezhet még enyhülés is.

Remek, szüretre, házimunkára egyaránt alkalmas, a sokévi átlagnál több fokkal enyhébb időt érhettünk meg múlt pénteken és a hétvégén is (korábbi prognózisunknak megfelelően!). Igen ám, de mind a szombatra, mind a vasárnapra virradó éjszaka felhőszakadással kísért, alkalmanként láncba rendeződő zivatarok vonultak át délnyugatról északkelet felé: a főváros és környéke kétszer is alapos, szakadó-öntöző jellegű konvektív csapadékot kapott a nyakába – ami csak azért furcsa, mert ez inkább augusztusra, mint októberre jellemző. Mindezt egy tőlünk délnyugatra-nyugatra érlelődő összetett frontrendszernek köszönhettük, melynek jó ideig az előoldalán maradtunk – de azért megérkezett annak nedves-labilis levegője is.

A hét elején is csak átmenetileg marad velünk a vasárnap kezdődött, kissé nyugodtabb idő. Már keddre virradó éjjel a Brit-szigetek feletti (a műholdképen kakaós csigának látszó) sekély ciklon áramlási rendszerébe befut egy újabb csapadékmező, mely ráadásul felettünk erősödik meg. Ebből azután kedd estig többfelé várható visszatérő eső, néhol zápor is, s ezzel kissé hűvösebbre fordul az idő. S alig távozik az egyik, máris jön a következő – szerdára virradóra még az előzőnél is tartalmasabb csapadékzóna érkezik! Ez a már említett sekély, alacsony nyomású zónával összeolvadó, atlanti eredetű légköri rendszer hidegfrontját kíséri, s ennek nyomában (egy masszív, az ország középső és keleti részei felett megerősödő összeáramlási rendszernek köszönhetően) egészen csütörtök hajnalig tartalmasan változatos időjárás vár ránk. Azt már mondanunk sem kell, hogy ezzel a korábbiaknál is hidegebb levegő áramlik az országba – sokat csütörtöktől sem javul az idő, mikor a sekély ciklon csapadékmezeje kelet-délkelet felé eltávozik.

Péntektől s a hétvégén is már határozottan nyugodtabb, szárazabb időben gyönyörködhetünk a mind pszichedelikusabb őszi színorgiában – de az éjszakák ismét kissé hűvösre fordulnak, és szombatig nappal sem tér vissza az elmúlt hét viszonylagos melege (no és fokozódik a ködhajlam). Vasárnap viszont ismét jelentős területeken enyhülhet meg, és megint sokfelé mérhetünk 20 fok körüli, sőt délen a feletti hőmérsékleteket. Kicsit nagyobb bizonytalanság mellett állíthatjuk, hogy hétfőn még ennél is melegebb lesz – s bár a vénasszonyok nyara (avagy indián nyár) megint nem tart ki sokáig (talán már keddre virradóra is jöhet némi eső), bízunk benne, hogy még október 23-án is kellemes időben készülhetünk a szokásosan magas színvonalú szabadtéri programokra.

Előbb esős, hűvös

Hétfőn még az ország keleti részén megközelítheti, több helyen meg is haladhatja a csúcshőmérséklet a 20 fokot – a Dunántúlon és a főváros környékén viszont ennél több fokkal hűvösebb marad. Zömmel változóan felhős idő lesz – a Dunántúlon futó záporok is lehetnek (délnyugaton makacs ködfoltokkal is találkozni), keletebbre azért több lesz a napsütés. Keddre virradó éjjel északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, s mind többfelé ered el az eső, néhol záporok is lehetnek, 8–13 fokos minimumokkal. Kedd reggeltől főleg az ország középső és keleti részén várható sokfelé kiadós eső, néhol záporok, sőt egy-egy zivatar is – s itt napközben is emberes mennyiségű csapadék feltételezhető. Kevesebb felhő a Dunántúlon lehet, ami meg mégis, az késő délelőttől kezdve nyugat felől jól felszakadozik. Napközben 15 és 20 fok körüli csúcshőmérsékletekre számíthatunk (20 fok leginkább az esőmentes Dél-Dunántúlon lehet). Estig kelet felé eltávozik a csapadékmező – s éjszaka átmenetileg szinte sehol sem lesz eső, a minimumok 7 és 13 fok között alakulnak.

Szerdán kora reggeltől azután megint északnyugat felől jön a hűvös, nedves levegő – napközben alig emelkedik a hőmérséklet, s mindössze 11–16 fokos csúcsértékek várhatók: az erős északnyugati szélben ennyinek sem érezzük majd. Egész nap kiterjedt, helyenként kiadós csapadék várható – főként megint a középső és a keleti területeken (néhol hétfő estétől csütörtök reggelig akár 40 mm is lehullhat). Az ország nagyobb részén késő este, sőt éjjel is folytatódik az esőzés – igaz, délnyugaton már szerda kora estére felszakadozik a felhőzet. Csütörtök hajnalra azután mindenhol eláll, de a hőmérséklet meg jól le is hűl: 4-9 fokig. Napközben már kevesebb helyen eshet, de azért egy-egy futó zápor előfordulhat. Továbbra sem lesz meleg: napközben 15 fok körüli csúcsértékek lesznek, s a szél is csak kicsit mérséklődik.

Péntekre virradó éjjel változóan felhős időben 4–10 fokig süllyed a hőmérséklet. Napközben változóan felhős idő lesz, többfelé kellemetlenül erősen fúj majd az északnyugati szél. A csúcshőmérséklet 14 és 17 fok között alakul. Szombatra virradva pedig megint csavarhatjuk fel a fűtést: 3 és 8 fok közötti minimumok lesznek – ehhez néhol ködfoltok járulnak, melyek csak nehezen oszlanak fel. Szombaton napos és felhős periódusok váltakoznak, az idő kissé szeles, de azért melegedő lesz: már 15 és 19 fok közötti maximumok várhatók (ahol viszont megmarad a köd, ott ennél kevesebb lesz a talaj közelében). Vasárnapra virradóra eléggé lehűlhet, pláne a ködös területeken (3, 8 fokig), napközben azonban egy kicsit tovább melegszik az idő – mármint ott, ahol nem marad meg a köd. Napközben jórészt 13 és 20 fok között szóródnak a maximumok, de a déli, délnyugati határszélen akár 22-23 fok is lehet (ez mintegy előhírnöke a jövő hét első napján átmenetileg tovább erősödő déli áramlásnak).

Figyelmébe ajánljuk