Télből indulunk – Időjárás a héten

Az évszakhoz képest hideg napok után a hét második felében határozottan melegszik az idő – de az esők sem maradnak el.

A hét elején hideg, inkább a decembert idéző, télies időnk lesz: napközben is alig pár fokkal emelkedik majd a hőmérséklet fagypont fölé, éjjelente pedig keményen fagyni fog. Szerdára virradóan egy melegfronttal nedvesebb levegő érkezik, amit a továbbra is alacsony hőmérséklet mellett természetesen ismét vegyes halmazállapotú csapadék kísér majd az országban többfelé, mind szerdán, mind csütörtökön: a felhősebb idő miatt viszont legalább az éjszakai lehűlés mérséklődik. Péntektől (de részben már csütörtöktől) megerősödő déli áramlással melegebb, első körben még száraz levegő érkezik, ami véget is vet a korán jött télnek. Más kérdés, hogy ezen a hétvégén (a múlt héthez hasonlóan) ismét egy mediterrán ciklon teszi tiszteletét nálunk, éppen ezért főleg szombat estétől vasárnap reggelig helyenként ismét tetemes mennyiségű esőre kell számítanunk (kivéve a keleti országrészt). Ezúttal a hangsúly az esőn lesz, ugyanis ez a ciklon szerencsére – elődjeivel ellentétben – nem hoz magával semmiféle lehűlést. Sőt, most úgy néz ki, vasárnap, miután reggelre elállt az eső, kifejezetten szép kirándulóidőnk lehet!

Az átlagosnál nagyobb és fényesebb lesz a telihold november 14-én, hétfőn este és éjjel. Ráadásul mindez rekord a mostani évszázad tekintetében: bő 18 évig, 2034. november 25-ig nem is lesz ilyen közel hozzánk égi kísérőnk teliholdkor. Ennek pedig az az oka, hogy a Hold egy elnyújtott ellipszis alakú pályán kering a Föld körül: ha földközelbe kerül (ez a pont a perigeum), akkor 48 280 kilométerrel van közelebb, mint földtávolban. Márpedig ha éppen ilyenkor esedékes a telihold, úgy az 14 százalékkal nagyobb és 30 százalékkal fényesebb is lehet. Kár, hogy ezt többféle légköri tényező is megzavarhatja, így a pára, a köd, pláne az eget borító fátyolfelhőzet – vastagabb felhőkről nem is beszélve, ezek ugyanis mindenestől kitakarnák a Holdat. Minő szerencse: a jelenlegi számítások szerint hétfő éjjel derült ég lesz felettünk, így azután dideregve csodálhatjuk a hatalmas holdtányért.

Ez a hideg még nem a végső

Hétfő: Általában derengően napos, de sokfelé még borongós, ködös, hideg időben kora délután is legfeljebb 2, 7 fokot mérhetünk. Főleg keleten fújhat élénkebb északkeleti szél. Éjszakára kiderül, legyengül a légmozgás is, ekkor -1, -7 fokos, kifejezetten télies minimum-hőmérsékleteket mérhetünk, de hajnalban ismét sokfelé képződik köd.

Kedd: Kezdetben sokfelé ködös, később derengően napos időben mindössze 1, 6 fokos maximumokra számíthatunk. Legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon élénkülhet meg a délnyugati szél, máshol gyenge marad a légmozgás. Az éjszaka első felében nagyon hideg lesz: többnyire 0, -7 fokos  minimumokra számítsunk, majdnem országos fagy várható – ekkor még gyenge légmozgás mellett. Igaz, a minimumok az ország nagyobb részén még az éjszaka első felében állnak be, később már kissé melegebb, bár nedves levegő érkezik fölénk: északon hajnalban már eshet (hó, havas eső, sőt, sajnos ónos eső is), előbb nyugaton, majd északon is megélénkül a délnyugati szél is, így reggelre többfelé már fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet.

Szerda: Borult, szürke, többfelé ködös idő lesz, kevés helyen szakadozik fel a felhőzet, maximumok is csak –1, +5 fok körül alakulnak. Kora délutánig főleg északon fog esni (eső, havas eső, a hegyekben hó is hullhat), délután már keleten is várható csapadék: bizony többfelé is havazni fog! Zömmel mérsékelt, északkeleten kicsit élénkebb délnyugati szél fog fújni. Éjszaka is felhős idő lesz, főleg a Dunántúlon, északon és északkeleten várható csapadék (vegyes halmazállapotban – de még mindig többfelé havazhat!), hajnalra többnyire gyenge légmozgás mellett –1, +3 fokos minimumok várhatók (inkább a déli és délnyugati határ menti régiókban, illetve az Alpokalján fog fagyni – és persze megint csak északkeleten).

Csütörtök: Többnyire borult idő lesz, elszórtan inkább csak kisebb esővel, de talán már kicsit több helyen látjuk a napot, még ha futólag is. A makacsabbul ködös északkeleten alig pár fokkal lesz több a fagypontnál (1, 4 fok), máshol már inkább 5, 11 fokos maximumok várhatók (délen, délnyugaton lesz a legmelegebb). A Dél-Dunántúlon kissé élénk délnyugati szél fog fújni, máshol mérsékelt vagy gyenge marad a légmozgás. Az éjszaka első felében északon elszórtan még eshet, éjfél után már zömmel derült idő lesz, így északkeleten (itt legfeljebb gyenge szélben) ismét többfelé fog fagyni, máshol, az ország zömén már kevésbé. északkeleten még -2, +2 fokos minimumok várhatók, máshol 3, 6 fok lesz a minimum, s az élénken, néha erősen szeles Dunántúlon hajnalban már melegszik.

Péntek: A nap első felében még mérsékelten felhős idő lesz, főleg délen és nyugaton némi napsütéssel, ennek megfelelően melegszik is: ezen a napon már 10, 15 fok is lehet (a ködösebb északkeleten azért nem nagyon lépi túl a hőmérséklet a 7, 8  fokot). A Dunántúl északi és nyugati részén kifejezetten erős, de máshol is élénk délies szél fog fújni. Éjszaka már kissé felhősebb idő lesz, éjfél után előbb az északkeleti határ menti régióban, majd a Nyugat-Dunántúlon eleredhet az eső. Reggelig – továbbra is élénk déli-délkeleti szélben – többnyire csupán 5, 11 fokig hűl a levegő (már északkeleten sem fog fagyni). Nyugaton, délnyugaton lesz a legmelegebb.

Szombat: Kezdetben főleg a nyugat-dunántúli megyékben várható némi eső – a csapadékzóna napközben nem is éri el a Dunát, sőt napközben ideiglenesen a Dunántúl nagy részén is eláll. Délen és keleten akár hosszabb időre kisüthet a nap. Többnyire 11, 16 fokos maximumok várhatók, élénk, a Dunántúl nyugati és északi felén estig kifejezetten erős déli-délkeleti szél fog fújni. Éjszaka megint csak sok lesz a felhő felettünk, a nyugati, idővel a középső és az északi országrészben sokfelé fog esni. Fokozatosan mérséklődik a zömmel déli irányból fújó szél (a Dunántúlon este átmenetileg északnyugatira vált a légmozgás, majd itt is lecsendesedik). Többnyire reggel sem lesz kevesebb 4, 10 foknál.

Vasárnap: Délelőtt fokozatosan mindenhol elvékonyodik a felhőzet (ekkor legfeljebb északon várható elszórtan kisebb eső), többfelé a nap is kisüthet. Napközben már 11, 17 fokos maximumok várhatók (a Dunántúl délnyugati-nyugati részén lesz a legmelegebb), zömmel élénk, északnyugaton kifejezetten erős délkeleti szél fog fújni. Éjszaka közepesen felhős idő lesz, bár csapadék már nem várható. Továbbra is élénk légmozgás mellett 0 és 10 fok közötti minimumokra számíthatunk: északkeleten didergős, a Nyugat-Dunántúlon viszont kifejezetten enyhe lesz a reggel.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk