Ritka változékony őszutó – Időjárás a héten

Többször is váltják egymást felettünk a ciklonok – de azért néhány nyugalmasabb nap is jut nekünk a héten.

A november alighanem úgy élhet emlékeinkben, mint az időjárási szempontból leginkább eseménytelen időszak: a „szép” ősznek ekkorra már vége, a tél még messze, jönnek a ködös, szürke, unalmas napok, tovább rövidülő világos, s egyre hosszabb sötét napszakokkal.

Ehhez képest ez a hét kifejezetten változatosan alakul: egymást váltják majd felettünk a ciklonok, közöttük legfeljebb maximum egynapos szünetek akadnak, éppen ezért összességében sok eső fog esni. Ehhez a hét nagyobb részében igen hűvös nappalok társulnak – ahogy pedig eláll az eső, kiderül felettünk és a szél is csillapul, jöhetnek a kiterjedt éjszakai fagyok (és a fenti menüből a makacsul gomolygó ködmezők). A hideg és nedves levegő egyidejű beáramlásából pedig helyenként már átmeneti csodák (mint például az idei első síkvidéki havazások) is kialakulhatnak, például kedden délelőtt illetve csütörtökre, péntekre, szombatra virradóan.

Hétfőn napközben éppen csak távozik a hétvégi, sok esőt hozó ciklon, de a nyugalmas idő nem tart sokáig, hiszen kedden befut a következő, amellyel jó hideg levegő is érkezik (a Dunántúlon ekkor már havazhat!). Szerdára az ország nagy részén már eláll az eső, ám a hét második felében szinte ismétli magát a múlt: ismét a környékünkre helyeződik a ciklonkeletkezés centruma, s ettől kezdve pár napig a felhők fognak dominálni. Péntek délutántól vasárnap hajnalig például egy mediterrán ciklon vonul át rajtunk, összességében és országos tekintetben is jelentős, akár vegyes halmazállapotú csapadékkal. Ennek hátoldalán pedig már igen hideg levegő áramlik fölénk, ezt szombat napközben is érezzük, nyugaton és északon pedig már vasárnap hajnalban si fagyni fog. Vasárnap ugyan csapadékra már nem kell számítanunk, de napközben is inkább a decembert idézően hideg lesz, sokfelé pedig a köd is nehezen oszlik fel. Vasárnap este, majd hétfőre virradóan, ahogy elvékonyodnak a felhők és a szél is szinte leáll, nagyon keményen fagyni fog, amihez még némi zúzmarás köd is társul.

Vissza-visszatérő esők

Hétfő: Változóan felhős idő lesz időszakos napsütéssel. A délelőtt első felében a Tiszántúlon még eshet, azután ott is elvékonyodik a felhőzet, napközben csapadék csak elvétve (leginkább északkeleten, illetve a Nyugat-Dunántúlon) várható. Délután 7, 11 fokos maximumokra számíthatunk, az ország széles északnyugat-délkelet irányú sávjában kora délutánig még többfelé élénk, a délután derekára sokat mérséklődő nyugatias szél fog fújni (ugyanakkor például az ország délnyugati harmadán végig gyenge marad a légmozgás). Kezdetben éjszaka sem fog esni, de hajnalra délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és főleg a dél-dunántúli régióban, reggel már a Dél-Alföldön is  többfelé elered az eső. Reggelig többnyire gyenge szélben –1, +6 fokig hűlünk – a kissé szelesebb délen lesz viszonylag enyhébb a hajnal, északon bizony már többfelé is fagyni fog. Sokfelé képződik köd is.

Kedd: Keleten és az északi országrészben, főleg a nap első felében, helyenként még a nap is kisüthet, délelőtt főleg a Dunántúlon és a déli határ mentén fog esni (akár havas eső is!), de délutánra a balkáni ciklon csapadékzónája eléri a főváros környékét is, majd estére beteríti szinte az egész országot (a Tiszántúlon csak késő este, éjfél után kezd majd esni). Jellemző, hogy a Dunántúl nagyobbik, északi és középső részén a 2, 6 fokos gyér maximumok sokszor még délelőtt állnak be, délután már egy fikarcnyit sem emelkedik a hőmérséklet – az ország keleti és déli részén viszont 8, 11 fokot is mérhetnek majd. Napközben legfeljebb északkeleten és a Dunántúlon fújhat egy kicsit élénkebb északias szél. Hajnalban erősen párás, ködös, keleten és délen sokfelé esős idő lesz, reggelig mérsékelt északnyugati szélben –2, +5 fokig hűlünk. A szélcsendes nyugati-északnyugati megyékben és az északi határ mentén néhol már fagyni fog.

Szerda: Keleten még felhősebb, a Tiszántúlon – főleg délelőtt – esőkkel tarkított napunk lesz, de az ország nagy részén csupán közepesen felhős, néha napsütéses idő várható, délután már csak legfeljebb északkeleten fordulhat elő némi futó csapadék. Délután is mindössze 5, 9 fokig emelkedik a hőmérséklet, a középső országrészben és északkeleten kora délutánig kissé élénkebb északnyugati szél fog fújni. Kezdetben éjszaka sem várható csapadék, s mivel a derült ég alatt erősebb a kisugárzás, így jobban is hűlünk, egészen –2, +2 fokig. Leginkább a Dunántúl déli és nyugati felén úszhatjuk meg a fagyot, ide ugyanis hajnalra már vastagabb felhők érkeznek és esni kezd (alighanem vegyes halmazállapotban), másfelé jócskán 0 fok alá is süllyedhet a hőmérő szála. Gyenge marad a légmozgás, így többfelé képződik köd.

Csütörtök: Nyugaton erősen felhős, ott helyenként esős, keleten és délen inkább derengően napos idő lesz. Napközben sem lesz több 5, 9 foknál, a makacsul ködös pl. északkeleti régiókban talán még ennyi sem várható, közben mérsékelt délnyugati szél fog fújni. Éjszaka is inkább felhős idő lesz, többfelé is várható inkább kisebb mennyiségű csapadék, de hajnalra mindenhol eláll. Reggelig –2, +2 fokig hűlünk, sokfelé fagyni fog, legkevésbé az ország északkeleti sarkában, a gyenge szél miatt a ködképződés sem kizárt.

Péntek: Többnyire közepesen felhős idő lesz, átmenetileg akár a nap is kisüthet (ennek a helyenként  makacsul megmaradó köd szabhat határt). Napközben zömmel 5, 10 fokot mérhetünk (délen ennél pár fokkal melegebb, északon, a ködös tájakon kevesebb is lehet). Többnyire mérsékelt, csak ritkán megélénkülő délkeleti szél fog fújni. Délután a Dunántúlra és az északi országrészbe már vastagabb felhők érkeznek, ott többfelé esni kezd (akár vegyes halmazállapotban). Késő estétől mindenhol feltámad, hajnalra kifejezetten megerősödik a most már északkeleti irányú szél, hajnalra  0, +5 fokos minimumok várhatók - a felhős, szeles időben kevésbé fog fagyni. Előbb a nyugati és a déli országrészben, majd szinte az egész országban (reggelig már csak északkeleten nem) esni fog, márpedig 0 fokhoz közeli hőmérsékleten már sokfelé minimum havas eső hullik majd, de akár havazhat is.

Szombat: Erősen felhős idő lesz, az országban akár kiadós csapadék is lehullhat (ráadásul vegyes halmazállapotban!), többnyire élénk északkeleti, de nyugaton kifejezetten erős északi-északnyugati szél fog fújni, délután is mindössze 1, 5 fokig emelkedik a hőmérséklet (kivéve az ország délkeleti sarkában: itt akár 6, 7 fok is lehet). Éjszaka is sokfelé fog esni, közben még mindig igen élénk, néhol erős északi-északnyugati szél fog fújni. Késő estére a Nyugat-Dunántúlon lassan elvékonyodik a felhőzet, éjfél után keletebbre is csökken a csapadékhullás intenzitása, hajnalra többnyire már mindenhol eláll. Nyugaton és északon reggelre zömmel fagypont alá süllyednek a hőmérsékletek (itt nem lesz több 0, -4 foknál), keleten hajnalig még marad a felhős, csapadékos idő (eső, hó vegyesen), itt helyenként talán még 1-2 fokkal fagypont felett maradhatunk.  Sokfelé képződik köd is.

Vasárnap: Elvileg közepesen felhős idő lenne (a Tiszántúlon és északkeleten elszórtan még eshet is), s néha a napot is látnánk - ha közbe nem szólnak a makacs ködmezők. Délutánig többnyire csupán 1, 6 fokig emelkedik a hőmérséklet, majd naplemente után gyorsan hűl tovább. Minimum igen élénk, de főleg keleten-északkeleten kifejezetten erős lökésekkel kísért északi szél fog fújni (délutántól pont az ország középső sávjában lassan mérséklődik a légmozgás). Este az ország északkeleti sarkában számíthatunk havazásra, máshol simán csak fagyni fog. Éjszaka derült, már csak gyengén szeles idő lesz, hajnalra 0, -7 fokig süllyednek a hőmérsékletek.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk