Ütött az óránk – Időjárás a héten

A múlt hetinél hűvösebb, de átlagos márciusi idő várható. Eső, szél, napsütés, hajnali fagy és óraátállítás is szerepel a heti menüben.

A kora tavasz (no meg az április) időjárása minimum szeszélyes és változékony – ezzel még az év többi szakaszának (sajátos, a kontinentális, a mediterrán és az óceáni klímahatások együttes hatása miatt kialakuló) változékonyságára is ráver. Idén korán jött a tavasz kifejezetten meleg szakasza – most azután kileng az inga a másik irányba.

Múlt vasárnap befutott a beígért, menetrendszerű, hullámzó frontrendszer – s az arról lefűződő peremciklon pont felettünk mélyült ki, s közben le is lassult. Emiatt még hétfőn is dominálja főleg a Kárpát-medence keleti részének időjárását – de átvonulása után is elég labilis marad a légkör ahhoz, hogy mondjuk kedden is záporok alakuljanak ki. És persze a hét elején minimum 10 fokkal lesz kevesebb, mint a múlt héten, és a következő napokban az ehhez mért felmelegedés is visszafogott lesz. A hét közepén rövid anticiklonális intermezzo következik, ami egyszerű matekkal írható le: derültebb idő + gyengülő szél = alacsony hajnali hőmérsékletek, s hazánk kitüntetett pontjain ez talaj menti fagyokat is jelent. Csütörtökön már beleszól az időjárás alakulásába a környéken zajló ciklontevékenység – főleg délen és nyugaton sok felhő és esők, záporok képében. A péntek változóan felhősnek, néha és helyenként csapadékosnak, szelesnek tűnik - de a hőmérsékletek csak a déli határ mentén esnek vissza.. Szombaton északkeletről már szárazabb levegő áramlik a Kárpát-medencébe, ezért vasárnap, akárcsak a teljes hétvégén, csapadék már nem nagyon várható (viszont ismét nő az éjszakai fagyveszély). Az egész hét vonatkozásában pedig azt mondhatjuk, hogy a sokévi átlag közelében alakulnak a hőmérsékletek.

Múlt héten, egészen pontosan csütörtök délután pedig beköszöntött a csillagászati tavasz: ez annyit jelent, hogy a nap égi pályáján, az ekliptikán haladva ekkor érte el, majd lépte át az égi egyenlítőt. S mivel már szinte zavaróan korán kel a nap, így eljött az óraátállítás ideje is (a nyári időszámítás körüli vitákról lásd korábbi cikkünket) – a türelmetlenek szerint erre hetekkel korábban is sor kerülhetett volna, ahogy a tengerentúlon, az Egyesült Államokban szokásos. Nálunk mindenesetre vasárnapra virradóra, hajnali 2 órakor hirtelen 3 óra lesz – a nap akkor reggel átmenetileg ismét 6.27-kor kel, de már csak kora este, négy perccel negyed 8 előtt nyugszik le.

Néha csípősebb

Hétfőn sok lesz a felhő, és sokfelé várható újabb eső, zápor. A Dunántúlon inkább elszórt záporok lehetnek (néhol a nap is kisüthet), az ország nagyobb, keletebbre fekvő részén azonban kiterjedt csapadékmező vonul át. A hőmérséklet maximuma az ország nagyobb részén 8 és 11 fok között várható, de északkeleten már délelőtt 17–18 fok is lehet (délutánra itt is visszaesik). Főleg az Észak-Dunántúlon és az ország keleti harmadán erősödhet meg az északnyugati szél. Keddre virradó éjjel hűvös lesz – a változóan felhős időben hajnalig 0–7 fokig süllyed a hőmérséklet. Északkeleten újabb esők várhatók. Kedden is sok lesz még a felhő, csapadékra azonban csak elszórtan lehet számítani. Délutánra, pláne az ország középső részén nagyobb területen szakadozhat fel a felhőzet, de így sem lesz több, mint 8–12 fok, s néha élénkebb északnyugati szél fújhat (például Észak-Dunántúlon). Szerdára virradó éjjel gyengül a légmozgás, nagyobb területen derül ki – így némileg kiterjedtebben is fagyhat, pláne északon. Hajnalra –2 és +4 fok közé hűl a levegő.

Szerdán napközben kicsit már melegebb lesz, mint az előző napon – a változóan felhős időben 10, 15 fok is lehet (a Dél-Alföldön melegszik jobban), élénkebb északkeleti szél fog fújni. A csütörtökre virradó éjszaka szintén hűvösen telik (0 és 4 fok közötti minimumok mellett), de azért a fagy már ritkább lesz. A Dél-Dunántúlon elszórtan eshet is. Csütörtök napközben is főleg a Dunántúlon lesz több felhő, errefelé délután eső, zápor is lehet – máshol akár a nap is kisüthet, mármint néha. Déltől a délkeleti szél is feltámad majd: főleg a Dél-Alföldön, valamint a Dunántúl déli és középső részén (így a Balatonnál is). Országszerte zömmel 12, 16 fokos maximumokat mérhetünk. Péntekre virradó éjjel (már kora estétől kezdve) egy kiterjedt csapadéktömb jelenik meg a déli országrészben. Továbbra is elég hűvös lesz, zömmel 0 és 4 fok közötti minimumokkal. Pénteken az ország  északi kétharmadán lesz kevesebb a felhő és több a napsütés - a déli határ mellett kisebb eső, zápor is előfordulhat. A Dunántúlon az északi-északnyugati, a keleti és északkeleti országrészben az északkeleti szél erősödik meg. A hőmérsékleti maximum 13, 17 fok körül alakul. Szombatra virradó éjjel eső már nem várható – hajnalban 1 és 6 fok között alakul a hőmérséklet, reggel északkeleten már élénk északkeleti szél fog fújni.

Szombaton napközben az ország északkeleti sarkában erősebb szél fog fújni, máshol gyengébb lesz a légmozgás. Változóan felhős, de többnyire inkább napos idő lesz, a maximumok aznap 13 és 18 fok között tetőznek. A légmozgás a késő esti órákra keleten is mérséklődik, vasárnap hajnalban -1 és 4 fok közötti minimumok lehetnek. A hét utolsó napján a kevés felhő nem zavarja a napsütést, legfeljebb az Észak-Dunántúlon erősödik meg a déli-délkeleti szél (14, 19 fok várható).

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.