Télhez méltatlan – Időjárás a héten

Többnyire felháborítóan enyhe és változatos hetünk lesz – gyakorlatilag csak az igazi téli idő marad ki a menüből.

A múlt hétvégére megérkezett a legutóbbi prognózisunkban beígért enyhülés-melegedés, s ez az enyhébb idő e hét elején is kitart. Hozzátennénk: ebből a budapestiek (és az északi hegyvidék lakói) vajmi keveset tapasztaltak, hiszen itt megragadt a hideg és ködös, elhasznált levegő.

Igazi, vérbeli téli viszonyokra továbbra sem kell számítanunk az előttünk álló 7-8 nap során – kiterjedten fagyni is csak csütörtökre virradóan fog. Mindez köszönhető annak, hogy a Kárpát-medence lakói továbbra is afféle meteorológiai határhelyzetben találják magukat: a Földközi-tenger középső-nyugati medencéjéből ciklonképződés kíséretében érkező enyhe, nedves levegő játszik kiszorítósdit a Kelet-Európát kitöltő, s néha hozzánk is beszivárgó hidegebb, szárazabb légtömegekkel. S bizony előfordul, hogy itt felettünk, egymásra rétegződve találkozik a két ellentétes világból származó légnemű matéria. A hónap eleji, katasztrofális ónos esőbe torkolló ciklontevékenység analízise során a meteorológus-kutatók úgy találták, hogy eredetüket tekintve Afrika belsejéből, illetve Szibéria mélyéből származó levegőtömegek találkoztak felettünk – az előző több kilométer magasságban siklott rá a fű alatt, sunyin beszivárgó, hideg párnát képző utóbbira. E héten is felváltva köszönnek be: egy-egy mediterrán eredetű peremciklon átvonultát hidegfront követi, amit újabb melegebb-nedvesebb szakasz követ.

Kedden késő délután érkezik egy peremciklon csapadéktömbje, estétől és éjszaka sokfelé várható kiadós eső – ezt már szerdára virradóan egy hidegfront követi, mely északnyugati szél kíséretében visszaveti a nappali hőmérsékleteket, s másnap éjszakára meghozza a keményebb fagyokat. Csütörtök késő estétől egy melegfront hoz kissé nedvesebb levegőt, amit délnyugati szélmozgás kísér. Egy kifejezetten meleg szombati nap után vasárnapra virradó éjszaka érkezik az újabb, csapadékot is hozó hidegfront északnyugatról, s az advent utolsó vasárnapján erősen szeles, néha esős, de az évszakhoz képest még mindig kifejezetten enyhe idő lesz. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy ez a hullámvasutazás leállna az ünnepekre, így azután változatos és relatíve meleg időnk lehet karácsonykor is, s tartós hóeséshez vezető, ciklontevékenységgel kísért lehűlésnek még nem is látszanak jelei.

Ritka vendég a fagy

Hétfő: Kora délután 6–12 fokos maximumok várhatók – már ahol feloszlik a köd, mert északon többfelé megmarad, s ott néhol az 5 fokot sem éri el a hőmérséklet. Késő délutántól főleg északon előfordulhat némi eső. A Közép-Dunántúlon még mindig kissé élénk déli-délnyugati szél fog fújni. Hajnalban gyenge légmozgás mellett –1, +4 fokos minimumok várhatók – főleg északon többfelé képződhet köd.

Kedd: Késő délutánig elszórtan lehet kisebb eső, keleten némi napsütésben is reménykedhetünk, kora délután többnyire 6–11 fokos maximumok várhatók (a tartósan ködös tájakon annyi sem) –, délen lesz a legmelegebb, említést érdemlő szélre pedig ne is számítsunk. Kora estétől a csapadékzónák terjeszkednek, országszerte várható eső (a legkevesebb tán pont a főváros környékén), hajnalban felhős-esős időben többnyire +1, +6 fok lesz a minimum is (északon elvétve azért fagyhat), a Dunántúlon már élénk északnyugati szél fog fújni.

Szerdán napközben illetve kora délután is maximum +6, +8 fok várható, kezdetben a Dunától keletre és a Dél-Dunántúlon (később egyre inkább csak a Tiszántúlon) további esőkkel – ugyanakkor északnyugat felől kiderül az ég. Az élénk, a Dunántúlon helyenként erős északnyugati szél némileg csökkenti a hőérzetet. Kora este és az éjszaka első felében sokfelé fagyni fog (kivéve a nyugati határszélen és délkeleten), a minimumok többnyire 0 és –4 fok között alakulnak – közben a szél is szinte leáll. Kora hajnalban nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és reggel az ország nagyobb részén már a pozitív tartományban lesz a  hőmérséklet.

Csütörtök: Kezdetben változóan, nyugatabbra erősen felhős idő, kora délután 4–10 fokos csúcsértékek. Délután kicsit megélénkül a most már délnyugati irányú szél. Az Észak-Dunántúlon késő este elered az eső, s e melegfronti felhőzet kelet felé is terjeszkedik - reggel már az alföldön várható eső. Éjszaka a délutánhoz képest nem sokat fog hűlni a talaj közelében, a jól érzékelhető délnyugati szél kíséretében érkező enyhébb, ámde nedves levegő hatására. Északon és a keleti országrészben többfelé eshet, reggel +3, +8 fokot mérhetünk majd.

Péntek: Többnyire 7–12 fokos, december közepéhez képest viszonylag magas csúcshőmérsékleteket regisztrálhatunk – északkeleten kissé hűvösebb lesz. Felhős, északon és keleten kissé szeles időre számíthatunk, a Tiszántúlon még eshet. Hajnalban a minimumok is +3 és +8 fok között állnak be. Éjfél után újabb csapadékmező érkezik, reggelig az országban többfelé is eshet, északon, északkeleten és az Alpokalján képződhet köd.

Szombat: Erősen felhős, kezdetben csak elszórtan esős időben +6, +12 fokos maximumok várhatók – a tartósan ködös régiókban lesz hűvösebb. Az ország délnyugati és északkeleti csücske kivételével többnyire élénk északnyugati szél fog fújni. Késő este előbb a Dunántúlon, majd éjszaka máshol is várható eső. Vasárnap hajnalban, illetve reggel zömmel 0, +5 fokos minimumokra számíthatunk, esetleg északkeleten fagyokkal, délen sokfelé esőkkel, az ország nagyobb részén igen erős nyugatias irányú légmozgással.

Vasárnap: Kora délután zömmel +5, +7 fokos (a Nyugat-Dunántúlon kevéssel magasabb) maximumok, változóan felhős idő, elszórtan kisebb szitálással, s az ország központi (nagyjából Komárom-Szeged tengelyű) szélcsatornájában igen erős, néha viharos északnyugati szél fog fújni.

Figyelmébe ajánljuk