Zúzmarás télelő

Derengően napos, majd sokfelé ködös nappalok, fagyos éjszakák – de mi mást várhatnánk az első igazi decemberi héttől.

Ez a decemberi hét nagyjából a viszonylagos időjárási eseménytelenség jegyében telik el. A markáns légköri folyamatok napokig jó messzire kerülik a Kárpát-medencét: e vidéket szinte egész héten egy gigantikus európai anticiklon uralja majd. Ennek megfelelően ízelítőt kapunk a késő őszi-téli szezon egyik elmaradhatatlan eseményéből: a magasban melegebb levegő érkezik, és szépen az alant megülő hideg fölé rétegződik. Ebben az úgynevezett hidegpárnás helyzetben fokozódik az éjszakai ködhajlam, ráadásul a kondenzált pára s a belőle képződő extrém alacsony szintű rétegfelhőzet (amelynek határesete maga a köd) napközben is sokfelé megmaradhat – felszállni ugyanis a felső záróréteg miatt nem tud. Megjelenik az egyik egzotikus téli csapadékforma, a zúzmara: a túlhűlt levegőből a fagypont alatti hőmérsékletű tereptárgyakra változatos formájú jégtűk, illetve jégbevonat rakódnak le, ami festői látványt nyújthat napfelkelte után (az autósokból pedig sűrű káromkodásokat csalogathat elő). Ezen felül a ködös vidékeken kisebb ködszitálás (éjszakánként fagyos szitálás) sem kizárt. Emiatt a hét elején még egészen kellemesen napos és enyhe idő is elromlik – a hét közepén sokfelé már napközben sem lesz több 0 foknál, s a napot is ritkán látjuk – éjjelente bezzeg rendesen fagyni fog. Ráadásul a fűtési szezon + hidegpárna szituációból rendre a levegőminőség romlása szokott következni, valamennyi mérhető faktor (de leginkább a szálló por) tekintetében. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy péntek napközben egy markánsabb időjárási front (minden valószínűség szerint hideg) érkezik, ami megélénkülő széllel jár, s véget vet a hideg légpárnát az arcunkra szorító meleg légdugó rémuralmának. A fronttal érkező labilisabb levegőből némi csapadékhullásra, leginkább hózáporokra számíthatunk. Az ország némely területein (most úgy látszik: leginkább nyugaton és délkeleten) vasárnapra virradóra csendes, de rendre lokális havazás is várható (ebben az évben mindössze másodszor), de nagyobb hóleplekre még várni kell. Ahogy az egész napos kemény fagyokra is – de hát ezt meg bánja a fene! Hidegpárnás szituációkban a legjobb szórakozás felmenni viszonylag magasabb hegyeink tetejére (pl. Mátra, Bükk) – ezek csúcsa ugyanis már a felső melegebb, tiszta levegőjű párnába nyúlik bele. Odafenn süt a nap (nem sokáig, hiszen mostanában már nem sokkal háromnegyed 4 után le is megy), alattunk pedig látszik a tejfölszerű rétegfelhőkbe vesző ország.

Hétfőn még enyhe

Hétfőn még sok napsütés, kevés felhő várható és viszonylag enyhe időnk is lesz: csak a ködös-párás északkeleten lehet 4-5 fok, az ország nagy részén 6-8 (itt-ott rövid időre még ennél is több lehet). Ugyanakkor a néhol megélénkülő északi szél azért jelzi, hogy csendben átvonul rajtunk egy gyenge és száraz hidegfront. Keddre virradó éjszaka szinte mindenhol fagyni fog (–1, –7 fokos minimumok, az északkeleti hegyvidéken néhány helyen ennél is hidegebb), legfeljebb némely felhősebb dunántúli térségekben maradhatunk 0 fok körül. Hajnalra, reggelre főleg délnyugaton és északkeleten képződik köd. Kedden napközben ez a legtöbb helyen már délelőttre eltűnik: ismét inkább napos idő lesz, de a kora délutáni maximumok (2–5 fok) már 3-4 fokkal elmaradnak az előző napihoz képest, s már a délután második felében kiterjedten fagyni fog. Szerdára virradó éjszaka hideg lesz (reggelig –2, –7 fokig süllyed a hőmérséklet), és sokfelé képződik esetenként zúzmarás köd. Szerdán már sokfelé napközben is megmarad ez a köd – itt nem is lesz több 0–2 foknál, máshol némi derengő napsütés sem kizárt, s akár az 5 fokot is elérheti a maximum. Csütörtökre virradóra ismét szinte mindenhol fagyni fog (többnyire –1, –6 foknál áll meg a hőmérsékleti görbe esése, néhol ennél is lejjebb), legfeljebb a felhősebb Dunántúlon lehetnek összefüggő fagymentes területek. Napközben is sokfelé ködös-párás lesz a levegő, s itt csak kevéssel lehet több 0 foknál, máshol (ahol a feltámadó déli szél felszaggatja ezt az alacsony szintű rétegfelhőzetet) kibukkanhat a nap is, és megint meglehet az 5 fokos maximum. Péntekre virradóra ismét fagy, sokfelé köd, reggelre újabb adag ajándék zúzmara várható, többnyire (a nagyon fagyos szegleteket kivéve) 0, –6 fokos minimumokkal kísérve. Napközben csak lassan oszlik fel a köd, ugyanakkor kissé megélénkülő, előbb délies, délutántól már határozottan nyugatias, estétől megerősödő légmozgás kíséretében nedvesebb levegő érkezik, és néhol (tipikusan az északi és a déli határszélen) vegyes halmazállapotú, illetve egyöntetűen szilárd (hószerű) csapadék is várható. Szombatra virradóan zömmel 0 és –5 fok közötti minimumok lesznek, kellemetlen szél kíséretében. Szombaton erős, helyenként viharos északnyugati szél fog fújni, hózáporok lesznek (közöttük pedig kisüthet a nap), s a maximumok is csak 0, +4 fok között alakulnak. Vasárnapra virradó éjszaka viszonylag sok lesz a felhő felettünk, és többfelé lehet kisebb havazás. A minimumok többnyire kevéssel fagypont alatt (a Dunántúlon 0 fok körül vagy kissé e felett) maradnak. A hét utolsó napján erős északnyugati szélre, változóan felhős égre, további hózáporokra, de összességében csak gyenge csapadékhullásra számíthatunk – a maximumok 0 és +4 fok között alakulnak.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?