Belgiumban megjelent a dél-afrikai vírusvariáns

  • narancs.hu
  • 2021. november 26.

Katasztrófa

Egy be nem oltott fiatal nőben azonosították, a beteg két hete járt Egyiptomban.

A koronavírus új, Dél-Afrikában megfigyelt B.1.1.529 változatát azonosították Belgiumban. A védőoltással eddig nem kezelt fiatal nőn, akinek szervezetében ezt a variánst megtalálták, influenzaszerű tünetek jelentkeztek. 11 napja járt Egyiptomban, ahová Törökországon keresztül utazott – írja a Guardian.

A beteg nem járt Dél-Afrikában, sem más dél-afrikai országban, és a tünetek a családjában másokon nem jelentkeztek.  A vizsgálatot végző leuveni egyetemi kutatók azt mondták, a páciensnél a diagnózis idején magas volt a vírusterhelés.

Ez az első európai előfordulása az új variánsnak, amely ellen több európai ország is úgy próbál védekezni, hogy beutazási tilalmat rendelt el az afrikai országokból érkezők számára. 

A belga kormány pénteken korlátozásokat vezetett be, egyebek közt a karácsonyi vásárok, kulturális rendezvények, bárok, éttermek este 11-kor bezárnak, és az esküvők, temetések kivételével tilosak a  zártkörű összejövetelek, annak érdekében, hogy minimalizálják a személyes találkozásokat, gátat vetve a gyorsan terjedő negyedik hullámnak. A jelenlegi vírushelyzet Alexander De Croo belga miniszterelnök szerint rosszabb, mint amilyet a legpesszimistább hozzáértők jósoltak két hete. 

A Guardian szerint az újonnan azonosított Covid-variáns az eddigi legagresszívebben terjedő változat.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk