Kásler Montenegróban elmondta, amit itthon titkol

  • narancs.hu
  • 2021. október 9.

Katasztrófa

Legalábbis Ujhelyi elől, aki hetek óta várja az információt az oltottak megbetegedésének arányáról.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Montenegróba látogatva bemutatott egy járványügyi tanulmányt, amely 3,7 millió magyar ember oltás utáni  fertőzési és halálozási adatait tartalmazta. Erről a kormány.hu számolt be október 2-án.

Ez azért érdekes, mert Ujhelyi István (MSZP–Párbeszéd) európai parlamenti képviselő három héttel ezelőtt kért közérdekű adatigényléssel információt arról, hogy a koronavírus ellen beoltott emberek közül hányan betegedtek meg mégis a járványban. 

Müller Cecília tiszti főorvos legutóbb további 45 nap haladékot kért a válaszadásra, arra hivatkozott, hogy a vészhelyzet miatt leterheltek, ezért nem tudták eddig megadni a kért kimutatást a képviselőnek.

„Kásler Miklós lebuktatta a saját kormányát az oltottsági adatok kapcsán, hiszen kiderült: igenis rendelkezésükre áll egy komoly és rendszerezett adatállomány, amelyet azonban előttünk titkolnak” – mondta szombati sajtótájékoztatóján Ujhelyi István.

„Itt van a negyedik hullám és nem tudjuk, hogy mennyire vagyunk biztonságban. Más országokban épp az oltási kedv erősítése miatt hozzák nyilvánosságra a covidos betegek és elhunytak oltottsági adatait, csak nálunk titkolja ezt az információt a kormányzat” – így látja Ujhelyi. Szerinte Kásler elszólása a bizonyíték rá, hogy egy embernek sem kellene többet dolgoznia azért, hogy ő a kérdéseire választ kapjon.  Úgy gondolja, kegyeleti okokra hivatkozva sem titkolózhatna a kormány, hiszen egyébként nyilvánosságra hozza az elhunytak életkorát és alapbetegségét. 

Ujhelyi most azért fordul újabb közérdekű adatigényléssel a minisztériumhoz, hogy hozza nyilvánosságra a kormány azt a tanulmányt, amelyből Montgenegróban Kásler idézett. A szocialista képviselő feltételezi, a kormány titkolózásának az az oka, hogy a Sinopharm oltóanyagnak gyengébb a hatásfoka, és épp az idősebbeket oltották nagy számban ezzel a vakcinával, pedig ezt még a kínai gyártó sem ajánlotta. Ha a tanulmányban szereplő adatok tényleg erről szólnak, Ujhelyi szerint akkor is érdemes nyilvánosságra hozni, mert az is növelné az oltási hajlandóságot, sokan jelentkeznének a harmadik – vagy épp az első – oltásért, amely most már nyilván nem kínai vakcina lenne. A képviselő úgy fogalmaz, ebben a helyzetben „minden újabb haláleset a kormány lelkén szárad”.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk