Minden második ember vírusos lehet az indiai Goában

  • narancs.hu
  • 2021. május 7.

Katasztrófa

A lakosság több mint harmadát tesztelték, 51,4 százalék mintája lett pozitív.

Péntekre a másfélmillió lakosú indiai Goa államban 690 ezer 360 emberen végeztek koronavírus-tesztet, és 51,4 százalékukról derült ki, hogy fertőzött – tudósított a CNN. Ez a legmagasabb fertőzöttségi arány Indiában, és meglehet, a teljes lakosságnak még nagyobb hányada kapta el a betegséget.

Goa egészségügyi minisztere, Vishwajit Pratapsingh Rane azt mondta, komolyan megfontolják, hogy teljesen lezárják az államot, hogy meggátolják a vírus további terjedését. Korábban időszakos lezárásokat tartottak, május harmadikáig négy napon át.

A nagyobb létszámú összejövetelek május tizedikéig tilosak, az üzletek és az éttermek azonban továbbra is működhetnek, korlátozásokkal.

Az állam egészségügyi rendszere nem bírja ezt a terhelést, gondot okoz oxigénnel ellátni a lélegeztetésre szoruló betegeket.

 

A CNN beszámolója emlékeztet, amikor Indiában a koronavírus első hulláma szeptemberben tetőzött, az év végére sok államban enyhítettek a korlátozásokon. Ez azzal járt, hogy az emberek nagyrészt ugyanúgy élték mindennapjaikat, ahogyan azelőtt, és ugyanúgy utaztak is. Goában, amely kedvelt úticél, decembertől februárig semmilyen korlátozás nem volt érvényben. A járvány második hulláma sokkal súlyosabban érte az országot, mint amire számítottak, különösen márciustól kritikus a helyzet. Ebben az államban április óta emelkedik nagyon a betegek száma. Csütörtökön egy nap alatt 3800 új fertőzöttet regisztráltak, ez eddig a legnagyobb esetszám. 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?