Operatív Törzs: Halasztják a tömeges AstraZeneca-oltást

  • narancs.hu
  • 2021. március 5.

Katasztrófa

Maruzsa pedig közölte, hogy nem lesz ügyeleti rendszer az óvodákban és iskolákban.

Dr. György István, az oltási munkacsoport vezetője az Operatív Törzs sajtótájákoztatóján dezinformációnak nevezte az oltások leállásáról szóló híreket, és közölte: az oltási terv ütemesen zajlik, minden a terv szerint halad.

Elmondta azonban, hogy ettől függetlenül a több, mint 70 ezer Astrazeneca vakcina tervezett beadására a hétvégén nem kerül sor, ezt egy későbbi időpontban kapják meg az érintettek, erről hamarosan nemsokára újra értesíteni fogják őket. Az AstraZeneca SMS-kiértesítéséről elmondta, hogy szinkronizációs problémák miatt felfüggesztésre kerül. Tehát akik az SMS értesítést megkapták, nem kapják most meg az oltást, de egy későbbi időpontban, rövidesen sor kerül az ő oltásukra is, erről értesíteni fogják őket hamarosan. A problémáért elnézést kérnek tőlük. 

Elmondta, hogy a mostani oltási héten (csütörtöktől csütörtökig)  114 ezer Pfizer-vakcina, 40 ezer Moderna-oltás és 250 ezer Sinopharm beadására készülnek.

Elmondták, hogy a csütörtökön bejelentett korlátozások részletszabályai hamarosan megjelennek, egy kis türelmet kérnek még.

Maruzsa Zoltán ismertette az oktatási intézményekre vonatkozó korlátozások egyes részleteit.

  • Óvodákban rendkívüli szünet lesz április 8-ig.
  • Az iskolákban április 7-én szeretnék újraindítani az oktatást.
  • Sem az óvodában, sem az iskolákban nem lesz felügyeleti rendszer, mert egy rövid, de hatékony és teljes lezárást szeretnének.
  • Az étkeztetést azonban biztosítani kell, a tavalyi kormányrendeletnek megfelelően elvitelre és kiszállításra lesz lehetőség, ezekben a formákben biztosítani kell az étkeztetést.
  • A középiskolákban és felsőoktatási intézményekben nem lesz változás az eddigiekhez képest.
  • A felvételire és érettségire készülők továbbra is az eddig megszokott formában tudnak készülni, egyéni vagy kiscsoportos formában.
  • A középiskolai felvételik továbbra is zajlanak, ha a felvételiző megbetegszik vagy karanténba kerül, lesz lehetőség pótidőponton részt vennie.

Müller Cecília ismertette a nemzetközi és a magyarországi adatokat is. Elmondta, hogy egyre több variáns jelenik meg, sajnos olyan is, amely jobban ellenáll a vakcinának, mint például a brazil és a dél-afrikai változat. Kiemelte, hogy mindenki kerülje a kontaktusokat, amennyire csak lehet.

Müller elmondta, hogy a napokban több korcsoportot is oltani kezdenek, információi szerint a héten az oltási hajlandóság  42 százalékra nőtt.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza

Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja. Nemcsak előttünk: az egykori szovjet tömb valamennyi, 1990-ben szabaddá vált országa előtt.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.