Szigorított a kormány: bezárnak az üzletek, az óvodák és az iskolák

  • narancs.hu
  • 2021. március 4.

Belpol

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette:

  • az óvodák és az általános iskolák április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárnak, a digitális oktatás részleteit az Emmi teszi közzé;
  • az üzletek március 8-tól 22-éig bezárnak, az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és a benzinkutak kivételével;
  • március 8-tól 22-éig minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet;
  • az edzőtermek két hétre bezárnak, az igazolt sportolók meccsei kizárólag zárt kapuk mögött tarthatók;
  • a parkok, arborétumok nyitva maradnak;
  • a szabadtéri sporttevékenység megengedett, ha közben a másfél méteres távolság betartható;
  • a munkáltatókat az otthoni munkavégzés biztosítására kérik;
  • a maszkhasználat mindenhol kötelező marad;
  • szigorítják a határátlépést;
  • a vendéglátásra és a turizmusra vonatkozó bértámogatást minden olyan szektorra kiterjesztik, aminek most le kell állnia.

A miniszter a döntések ismertetése előtt közölte, a kormány jelenleg is ülésezik, így számtalan részletkérdésben születnek még döntések a nap folyamán. A továbbiakat az operatív törzs péntek reggeli ülése után Orbán Viktor miniszterelnök szokásos rádióinterjújában ismerteti.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, „ha most nem zárnánk, nemcsak a halálozások, megbetegedések száma nőne radikálisan, hanem nyitni sem tudnánk hamarabb”. Ezzel kapcsolatban kiemelte,

a tervek szerint március 22-étől ütemezetten kezdődik az ország újranyitása.

A szigorításokat a miniszter a koronavírus terjedési sebességének növekedésével indokolta, illetve azzal a beismeréssel felérő kijelentésével, hogy „a reprodukciós hullám az egyik legmagasabb Európában ”. Ha az elmúlt három napot nézzük, akkor az elhunytak száma (130-135-152), az új fertőzöttek száma (2764-4211-6278), a lélegeztetőgépre kerültek száma (581-622-639) is növekvő tendenciát mutat. Ezért, tette hozzá, csak a kontaktusok, a találkozások számának csökkentése vezet eredményre.

Gulyás Gergely szerint a harmadik hullám nagyon erős, erősebb mint a második. A különbség annyi, hogy rendelkezésünkre áll a vakcina, az oltás pedig „jól halad”. A miniszter szerint a jövő hétre az EU-ban Magyarország lesz a „legátoltottabb” ország, de még a mostani tempó sem elég ahhoz, hogy a vírust, és annak mutánsait megállítsa. Azt remélik, hogy az utolsó szakaszába vagyunk a járványnak. Arra kérte az embereket, hogy vegyenek részt a nemzeti konzultációban, továbbá elmondta, a kormány március 17-én dönthet az újraindításról. 

A kormányinfó végén mindösszesen három újságírói kérdésre válaszolt a miniszter.

  • Köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, ugyanis a 96,3 százalékuk aláírta az egészségügyi szolgálati jogviszony létesítéséhez szükséges szerződést. 
  • Az Európai Unión belül nincs egységes szabályozás a beoltottságot bizonyító vakcina igazolványokra vonatkozóan, bár számtalan testület is javaslatot tett már erre vonatkozóan. Szerinte Angela Merkel német kancellár álláspontja érdekes, aki szerint a nemzeti hatóságoknak kell az oltási igazolványokat kiállítani, amit a tagállamoknak el kell fogadniuk. 

  • Gulyás Gergely reagált arra is, hogy a Fidesz kilépett az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakciójából szerdán. Úgy látták, hogy az EPP frakciója a vírus időszakában, a harmadik hullám alatt, „teljesen lényegtelen szabályzatok” kidolgozásával és elfogadásával foglalkozik. Hosszú ideig adtak esélyt az EPP-nek, hogy a migrációt elutasítva, keresztény értékeket és a nemzeti szuveneritást fontosnak tartva határozza meg az elképzelését és saját jövőjét. A Fidesz konstruktív tárgyalásokat folytatott, de az EPP inkább a balliberális erőkkel akar együttműködni. Nem hagyott teret olyan pártoknak, mint amilyen a kormánypárt. Úgy véli, hogy a német kapcsolatokat ettől még meg tudják őrizni; Orbán Viktor miniszterelnök sokat egyeztetett a kilépés előtt a CDU elnökével. Biztosak benne, hogy van Európában olyan demokratikus jobboldal, ami a Fidesz értékeit fontosnak tartja. 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk