Kiírták a kományzati honlapon, hogy elmarad a hétvégi tömeges oltás, de aztán gyorsan törölték is

  • narancs.hu
  • 2021. március 5.

Belpol

Technikai problémák vannak, erről Orbán is beszélt. De a tömeges oltás elmaradását ő nem említette.

A péntek reggeli rádióinterjúban Orbán Viktor is beszél arról: az adatalapú oltásszervezésnek vannak problémái.

Csütörtökön ugyanis többen felhívták a figyelmet a problémára, hogy úgy kaptak SMS-t a tömeges oltáson való részvételről, hoyg vagy már kaptak egy oltást, vagy a lakóhelyüktől akár 150 km-re levő oltópontra hívták be őket. A zavart az okozta Orbán elmondása szerint, hogy eddig a háziorvosokat bevonásával oltottak, így személyes ismeretség alapján ment az oltás. Most viszont tömegesen oltanak, ezért át kell állni az "adatalapú oltásra", ezért fordulhatott elő, hogy ha valami nem stimmelt, például olyat hívtak be, akit már beoltottak, vagy hogy lakóhelytől távoli pontra kellett volna menni oltatni. Orbán azt mondta, sok ember nem ott lakik, ahol az állandó lakhelye van, és van, aki évek óta nem volt háziorvosnál, ezért az adatalapú oltásszervezésnek vannak problémái. Azt ígérte, ezeket ki fogják javítani. 

A rendszerszintű probléma miatt Orbán kijelentette azt is, hogy „az egész rendszert meg kellett állítani, ma reggel ezt el is döntöttük, és az adatokat fölül kell vizsgálni”. Hozzátette, van egy telefonszám, amin jelezni lehet, ha probléma van, de sajnos nem hozta magával, így azt már nem közölte, kit lehet hívni.

Nemsokkal a rádióinterjú után megjelent a kormányzati tájékoztató oldalon az aktuális napi tájékoztató, amely tartalmazta, hogy:

 „Az erre a hétvégére meghirdetett tömeges oltási akció technikai hibák miatt elmarad. Az a több mint 70 ezer 60 év alatti krónikus beteg, akit csütörtökön SMS-ben hívtak oltásra, más időpontban lesz beoltva. A hiba javítása zajlik, minden érintettől elnézést kérünk”.

Amilyen gyosen felkerült, olyan gyorsan el is tűnt az említett passzus a tájékoztatóból - vette észre a Telex, akik képernyőfotót is készítettek a már törölt információról.

A már csütörtökön jelzett káoszról a 444.hu írt, akik beszámolnak például egy pusztaszabolcsi  háziorvosról, akinek három páciense is jelezte: sms-ben behívták őket AstraZeneca-oltásra, pedig nemrég kapták meg az első vakcinaadagot. De nemcsak Pusztaszabolcsról, hanem számos helyről érkezett hasonló panasz. Volt, akit a lakóhelyétől több órányira levő oltópontra hívtak: például egy pusztahencsei személyt Nagyatádra (autóval 2,5 óra), hozzátartozóját pedig Siklósra (autóval másfél óra). Arról, hoyg a családtagokat különböző helyre, de ugyanarra az időpontra hívták ve oltásra, szintén többen beszámoltak. Ez több családban is megoldhatatlan problémát okoz, a lap beszámolója szerint például egy piliscsabai házaspár egyik tagjának Ceglédre (autóval másfél óra), a másiknak Budapestre kellene utaznia, szinte ugyanarra az időpontra, de mivel mindketten számos krónikus betegséggel küzdenek és mozgássérültek, ez nehezíti az utazást és egyszerűen nem tudják megoldani a helyzetet.

 

 

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.