Kiírták a kományzati honlapon, hogy elmarad a hétvégi tömeges oltás, de aztán gyorsan törölték is

  • narancs.hu
  • 2021. március 5.

Belpol

Technikai problémák vannak, erről Orbán is beszélt. De a tömeges oltás elmaradását ő nem említette.

A péntek reggeli rádióinterjúban Orbán Viktor is beszél arról: az adatalapú oltásszervezésnek vannak problémái.

Csütörtökön ugyanis többen felhívták a figyelmet a problémára, hogy úgy kaptak SMS-t a tömeges oltáson való részvételről, hoyg vagy már kaptak egy oltást, vagy a lakóhelyüktől akár 150 km-re levő oltópontra hívták be őket. A zavart az okozta Orbán elmondása szerint, hogy eddig a háziorvosokat bevonásával oltottak, így személyes ismeretség alapján ment az oltás. Most viszont tömegesen oltanak, ezért át kell állni az "adatalapú oltásra", ezért fordulhatott elő, hogy ha valami nem stimmelt, például olyat hívtak be, akit már beoltottak, vagy hogy lakóhelytől távoli pontra kellett volna menni oltatni. Orbán azt mondta, sok ember nem ott lakik, ahol az állandó lakhelye van, és van, aki évek óta nem volt háziorvosnál, ezért az adatalapú oltásszervezésnek vannak problémái. Azt ígérte, ezeket ki fogják javítani. 

A rendszerszintű probléma miatt Orbán kijelentette azt is, hogy „az egész rendszert meg kellett állítani, ma reggel ezt el is döntöttük, és az adatokat fölül kell vizsgálni”. Hozzátette, van egy telefonszám, amin jelezni lehet, ha probléma van, de sajnos nem hozta magával, így azt már nem közölte, kit lehet hívni.

Nemsokkal a rádióinterjú után megjelent a kormányzati tájékoztató oldalon az aktuális napi tájékoztató, amely tartalmazta, hogy:

 „Az erre a hétvégére meghirdetett tömeges oltási akció technikai hibák miatt elmarad. Az a több mint 70 ezer 60 év alatti krónikus beteg, akit csütörtökön SMS-ben hívtak oltásra, más időpontban lesz beoltva. A hiba javítása zajlik, minden érintettől elnézést kérünk”.

Amilyen gyosen felkerült, olyan gyorsan el is tűnt az említett passzus a tájékoztatóból - vette észre a Telex, akik képernyőfotót is készítettek a már törölt információról.

A már csütörtökön jelzett káoszról a 444.hu írt, akik beszámolnak például egy pusztaszabolcsi  háziorvosról, akinek három páciense is jelezte: sms-ben behívták őket AstraZeneca-oltásra, pedig nemrég kapták meg az első vakcinaadagot. De nemcsak Pusztaszabolcsról, hanem számos helyről érkezett hasonló panasz. Volt, akit a lakóhelyétől több órányira levő oltópontra hívtak: például egy pusztahencsei személyt Nagyatádra (autóval 2,5 óra), hozzátartozóját pedig Siklósra (autóval másfél óra). Arról, hoyg a családtagokat különböző helyre, de ugyanarra az időpontra hívták ve oltásra, szintén többen beszámoltak. Ez több családban is megoldhatatlan problémát okoz, a lap beszámolója szerint például egy piliscsabai házaspár egyik tagjának Ceglédre (autóval másfél óra), a másiknak Budapestre kellene utaznia, szinte ugyanarra az időpontra, de mivel mindketten számos krónikus betegséggel küzdenek és mozgássérültek, ez nehezíti az utazást és egyszerűen nem tudják megoldani a helyzetet.

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?