1000 forintért kínál iskolát, óvodát a makói képviselő

  • narancs.hu
  • 2023. március 26.

Kis-Magyarország

A DK-s az ellen tiltakozik, hogy ingyen jutnak önkormányzati tulajdonú épületekhez az egyházak.

Ezer forintért lehet megvenni – legalábbis az ingatlan.com-on megjelent hirdetés szerint – a makói Kálvin téri általános iskola, a Zrínyi utcai óvoda és a Návay Lajos téri Deák iskola épületét.

A hirdetésekhez írt szöveg szerint az óvodaépületet – amelyet egykor gyermekmenedékháznak építtetett a város –, most a Hajdúdorogi Metropolitai Egyház, amely óvodát működtet benne, ingyen kéri.

A Návay Lajos téri épületre, amely állami közkórház volt, később pedig internátus – egy időben József Attila is itt lakott, mielőtt Espersit Jánoshoz költözött – a Szeged-Csanádi Egyházmegye jelentette be igényét, másik két, szintén az egyház által oktatás céljára már használt épület mellett.

A Kálvin téri iskola református polgári fiúiskolának épült, most is a református egyház működteti a benne lévő iskolát, de a hirdetés szerint a város félmillió téglát adott a felépítéséhez egykor, a XXI. században pedig az önkormányzat új épülettel bővíttette Makovecz Imre tervei alapján. A Makó-Belvárosi Református Egyházközség most ingyen vinné.

„Ön adna többet érte⁉️ Jelentkezzen!” – olvasható mindhárom épület fotójánál.

A hirdetéseket Mucsi Tamás makói önkormányzati képviselő (Demokratikus Koalíció) tette közzé.

Az ellenzéki politikus a narancs.hu kérdésére azt írta, akciójával a törvény által előidézett abszurd helyzetre akarja felhívni a figyelmet, hogy ingyen kerül jelentős  önkormányzati ingatlanvagyon egyházi kézbe. „Hátha célt érnénk, mint Kübekháza” – írta Mucsi Tamás.

Erre gondolhatott:

 

A kübekházi iskola esetében az egyház bejelentette, mégsem kéri az épületet.

A makói képviselő-testület március 29-i ülésén szóba kerülő előterjesztés szerint mindhárom egyházi szervezet igényt tart az említett ingatlanokra. Így a törvény értelmében az önkormányzatnak nincs választási lehetősége, át kell adnia az épületeket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk