Mégsem kell az egyháznak a kübekházi iskola

  • narancs.hu
  • 2023. március 21.

Belpol

Azt, hogy miért hozott ilyen döntést Kiss-Rigó László püspök, nem részletezte.

Az egyház lemond a kübekházi iskola tulajdonjogáról, és jelenleg nem tesz lépéseket az igénybejelentés érvényesítésére - számolt be a Telex. Mint ahogy arról lapunk nyomtatott kiadásában korábban írtunk, egy múlt év végi törvénymódosítás értelmében az egyházak megigényelhetik azon önkormányzati ingatlanok tulajdonjogát, amelyeket fenntartóként működhetnek. A Szeged-Csanádi Egyházmegye február 23-án jelentette be igényét a kübekházi Szent Antal Katolikus Általános Iskola és Óvoda működését szolgáló ingó és ingatlan vagyonra. Kiss-Rigó László püspök kíváncsi volt a polgármester és a képviselő-testület véleményére. Az ezerötszáz lelkes Csongrád-Csanád megyei község polgármestere, Molnár Róbert a testület nevében válaszolt: tudomásul veszik az egyházmegye igényét, és hogy ebben szabad akaratuk nem lehet, de egyeztetni szeretnének. 

A most született egyházi döntéssel kapcsolatban Molnár Róbert, Kübékháza polgármestere a hírportálnak elmondta, a hátterében az állhat, hogy az egyházmegye nem számított arra, hogy a település nem mond le az intézmények tulajdonjogáról. A püspök válasza szerint amennyiben az önkormányzat nem akar eleget tenni az egyház igényének, úgy az egyház lemond a tulajdonjogról, és jelenleg nem tesz lépéseket az igénybejelentés érvényesítésére.  

A döntés részleteiről nem tájékoztattak a polgármestert, ahogy arról sem, hogy egyáltalán miért lett volna szükségük az iskolára és az óvodára, hisz Molnár szerint valódi változás nem történt volna az intézmények életében: a tanítás ugyanazzal a csapattal, ugyanolyan körülmények között folyt volna tovább. Az átadás csak az önkormányzatnak jelentett volna plusz terhet, hiszen az, hogy a tulajdonjog gazdát cseréljen, annyi adminisztratív munkát jelent, hogy azt egy Kübekháza méretű kis település nem bírja el. Ráadásul a falu iskolája, óvodája, bölcsődéje, sőt még a civil szolgáltató központja és a főzőkonyhája is egy ingatlanra épült, amiket a polgármester szerint „át lehetne adni, de ennek van egy tetemes kimérési költsége, és utána ezeket leszeparálni, satöbbi”. Ezenkívül az említett épületek felé az önkormányzatnak üzemeltetési kötelezettsége is van, ugyanis az óvoda tetejére napelem került, ami önkormányzati projekt keretein belül valósult meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk