Publicisztika

„A Magyar Narancs nem jogforrás”

  • Bod Péter
  • 2012. április 24.

Kis-Magyarország

Az orosházi polgármester a helyi nyilvánosság korlátozása kapcsán emlegetett fel minket.

Múlt pénteken az orosházi képviselő-testületi ülésen egy ellenzéki képviselő a narancs.hu cikkére hivatkozva tette fel a következő kérdést: „Meddig akarja a városvezetés fenntartani azt a törvénytelen állapotot, hogy a testületi ülésről kizárólag a városi tévé készíthessen felvételt?” Amellett, hogy a természetes jogérzékkel rendelkezők számára is több mint aggályos lehet az ülés közvetítésének kizárólagosságát rögzítő passzus, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) állásfoglalása alapján ez a gyakorlat még enyhe megfogalmazásban is teljesen jogellenes.

Dancsó József


Dancsó József

Fotó: MTI

Dancsó József fideszes polgármester a következőképp reagált minderre: „A Magyar Narancs nem jogforrás.” Izmosnak aligha nevezhető érvelése során – a címben is jelzett kijelentés után – gyorsan az „úgy érzem, nem követtünk el törvénytelenséget” álláspontjára helyezkedett. Hiszen ha a frontvonalakat nézzünk, akkor egyik oldalon a TASZ koherens jogi levezetése áll, a másikon egy nem jogvégzett ember érzései. „A jogi kifogásokat a jegyzőnek kell jelezni” – hangzott el még a válaszban. Ezt azonban a helyi ellenzék két hónapja megtette, mégsem történt semmi…

Megjegyeznénk, hogy egy képviselő-testület működése során aligha tartozik a „full extrás” szolgáltatások közé, hogy ne eleve jogellenes szerződéseket és előterjesztéseket fogadjanak el. Ahogyan az sem „extra”, hogy a törvényesség őre még a napirendre vétel előtt jogi normakontrollnak veti alá az előterjesztéseket – így az önkormányzat és a saját médiacége közötti közszolgáltatási megállapodást is.

De idézzünk még a polgármesteri válaszból, amely innentől követhetetlenné vált, nem mintha eddig logikailag könnyen lenyomozható lett volna!

Az olyan kijelentéstől, miszerint a„ nyilvánosságot nem a Fidesztől kell félteni”, egyenesen odáig ívelt a polgármesteri érvelés, hogy az újságírókat mindig is szívesen látják az üléseken, még ha ellenzékiek, akkor is. Dancsó utalt rá, hogy az MSZP-s városvezetés idején még közvetítés sem volt, ami nyilván nem vet jó fényt a helyi szocikra, csak hát most nem ez a téma. (Másfelől a szocik idejében két megyei napilap ma már felfoghatatlan terjedelemben számolt be a helyi testületi ülésekről, de ez sem ide tartozik.) 

Az azonban már sokkal inkább, hogy miután a Fidesz Orosházán – és az ország sok önkormányzatában – éppen hatalmon van, a helyi nyilvánosságot igenis tőle kell félteni. Lehet az LMP-től és a szocialistáktól is, de annak nincs sok értelme. A független sajtó jelenléte egy testületi ülésen nem tartozik a „főkegyúri jogok” közé, az orosházi helyzet összevisszaságát pedig jól szemlélteti, hogy ezúttal nem csak az önkormányzat operatőre rögzítette az ülést, miközben a szerződés ezt a lehetőséget eleve kizárja.

Mindenről beszélt Dancsó József, csak éppen az eredeti (a törvénytelen állapotra vonatkozó) kérdésről nem. Talán nem véletlen, hogy sem ő, sem a város médiacégének vezetője nem reagált korábbi megkereséseinkre. Hallgatásuk mindennél beszédesebb volt, ahogyan a polgármester válasza is.

Figyelmébe ajánljuk