Gyula

Bál és tüntetés a fürdővárosban

Kis-Magyarország

Nyolcadik alkalommal rendezték meg Gyulán a Polgári bált szombat este. Az est résztvevői a rendőrök által lezárt területen, a hátsó kapun léptek be a rendezvény helyszínére, míg a főbejáratnál közel százan azzal a jelmondattal tiltakoztak, hogy „Nincs mit ünnepelni!”.

Amíg bent a báli közönség a kacsamájjal bélelt jércemellre, szürkemarha-derékra, valamint a desszertként felkínált Magyar rapszódiára készült rá, addig a kinti hidegben a vártnál többen, közel százan gyűltek össze. Itt csak forró tea volt. A hírek szerint a bál iránti mérsékeltebb érdeklődés miatt az utolsó napokban a szervezők többeket kedvezményes feltételekkel invitáltak a rendezvényre (a belépő 5500 forint volt): vagyis nem túlzó a feltételezés, hogy kint többen voltak, mint bent.

Rendőrök a főbejáratnál
A tiltakozók a Szent István Egyetem gyulai egészségügyi kara előtt gyülekeztek, ahol Ruzsa György, a Szolidaritás Mozgalom helyi vezetője mondott beszédet. Az ügyvédként praktizáló Ruzsa kárhoztatta a felsőoktatás új rendszerét, a megyei önkormányzatok kiüresítését és az iskolák állami kézbe adását. Ruzsa Györgyöt állítólag néhány nappal a tüntetés előtt felhívta Gajda Róbert fideszes országgyűlési képviselő, a Polgári bál főszervezője, s kifejtette, „intelligensebbnek hitte, mint hogy demonstrációkat szervezzen”.

A menet – transzparensekkel, zászlókkal, égő mécsesekkel és hólapátokkal – az egészségügyi kar elől vonult át a bál helyszínére, az egy tollvonással a Békés Megyei Önkormányzattól az államhoz átkerült Harruckern Középiskola új épületszárnyához. (A Harruckern-beruházásról lásd korábbi cikkünket.)

A tiltakozók a demonstrációra szóló bejelentéskor – magától értetődően – a Harruckern Középiskola főbejárata előtti utcaszakaszt és parkolót jelölték meg csendes tiltakozásuk helyszínéül. A helyszínre érve azonban látták, hogy rendőrsorfal zárja el a parkoló túloldalát és a hátsó kapu közötti részt. Nyilvánvalóvá vált, hogy a báli közönség az eredeti elképzelésekkel szemben nem a főbejáraton keresztül közlekedik, hanem hátul – így a bálozók és a tüntetők nem találkoztak egymással. Ezt többen a „Jellemző, jellemző!”, valamint a „Gyávák vagytok, gyávák vagytok!” rigmusokkal észrevételezték.

A környező településekről szombat este Gyulára irányított és a biztosítást végző helybéli rendfenntartókat a tiltakozók meleg teával kínálták, amit azonban az egyenruhások – mint fogalmaztak – nem fogadhattak el.

Kik voltak a bálozók?
A Polgári bál közönsége lényegében a helyi Fidesz-szervezet tagjaiból állt, akik erre az alkalomra magukkal hozták partnereiket. A korábbi jeles díszvendégek, Harrach Péter, Hoffmann Rózsa és Horváth János országgyűlési képviselők, valamint a szeged-csanádi megyéspüspök, Kiss-Rigó László ezúttal nem tette tiszteletét. A díszvendégek között találhattuk a minden funkciójától megfosztott Békés Megyei Önkormányzat elnökét, Farkas Zoltánt, valamint Gyula fideszes országgyűlési képviselőjét és polgármesterét, Kovács Józsefet és Görgényi Ernőt. A házigazda Gajda Róbert listás parlamenti képviselő és Alt Norbert alpolgármester volt.

A kint zajló demonstráción – akárcsak a január 2-ai, Operánál tartott megmozduláson – elhangzott, hogy mivel „nincs mit ünnepelni”, ezért kint és bent lenni nem csupán térbeli hollét, hanem erkölcsi kérdés is. A hidegben toporgók – miközben az elmúlt közel két év társadalmi, gazdasági és alkotmányos válságáról beszéltek – később mécseseiket letették a főbejárat elé, és hazamentek. A báli közönség a rendőrsorfal mögött sorjázott a mulatság helyszínére – a hátsó bejáraton.

Figyelmébe ajánljuk