Börtönbe kerülhet a fideszes mutyi miatt tiltakozó gazda, akinek papírja van róla, hogy nem csinált semmit

szerző
Fónai Imre
publikálva
2017. júl. 07., 19:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A bíróság szerint Horváth semmilyen szabálysértést nem követett el SRB trágyaborításakor. Ép ésszel alig felfogható ügy a NER-ből.

Július végén három napra börtönbe kerülhet Horváth János bábonymegyeri gazdálkodó köztisztasági szabálysértés miatt. Történhet ez annak ellenére, hogy nem ő, hanem Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő borított trágyát jó másfél éve Kaposváron a megyei kormányhivatal épülete elé – amiért ki is szabták a honatyára a 30 ezer forintos pénzbírságot, aki ezt már rég be is fizette. Eközben Horváthnak bírósági papírja is van, hogy nem vett részt tevékenyen a trágyaborításban, mindezek ellenére még az őt segítő jogász szerint is lehetséges, hogy néhány napot a hűvösön kell töltenie – vagy pedig befizeti a kiszabott 15 ezer forintos bírságot, ha szennyezte a környezetét, ha nem. „Márpedig én nem fizetek, mivel semmit sem követtem el! – szögezte le a somogyi gazda a magyarnarancs.hu-nak. Úgy látszik, annak a rendőrnek lesz igaza, aki egy alkalommal megsúgta, jobb, ha beletörődöm, mert valamilyen címen úgyis meg fognak büntetni.”

Középen Horváth

Középen Horváth

 

A trágyás történet az állami földek első somogyi árverési napján kezdődött, még 2015 novemberében. (Erről aztán bővebben is írtunk.) Ekkor történt, hogy a földek dobra verése ellen tiltakozó kispénzű somogyi gazdálkodók (akik nem tudtak versenyre kelni a tehetősebbekkel a földekért) egy csoportja demonstrációt tartott Kaposváron, és a „nyomaték kedvéért” Sallai R. Benedek is csatlakozott hozzájuk – platós Ifával, melyről az LMP-s honatya három köbméternyi jófajta bábonymegyeri birka- és marhatrágyát borított a megyei kormányhivatal épülete elé.

A demonstráló gazdák közül Horváth János azzal aktivizálta magát, hogy a járdáról hangos szóval irányította az Ifával tolató Sallait, sőt, azt is ellenőrizte a trágyaborítás előtt, hogy nyílik-e a teherjármű platója. Ennek ellenére a későbbi (első) rendőrségi feljelentésben már az állt: Horváth vezette az Ifát, ez később kikerült a rendőrségi dokumentumokból, és az első szabálysértési bíróságot azzal az indoklással szabták ki rá: a platónyi trágya annak köszönhetően ömlött a járdára, hogy kinyitotta az Ifa-plató hátsó ajtaját, s e cselekményt rendőri felszólításra se hagyta abba. Tizenötezer forintot kellett volna befizetnie, ami a határozat szerint „3 napi szabálysértési elzárásra változtatható”.

Horváth gazda azonban már ekkor sem fizetett; nem ismerte el a szabálysértést, ezért bíróságig vitte az ügyet. A Siófoki Járásbíróság meghallgatta az Ifa tulajdonosát, a trágyaborítás helyszínén intézkedő kaposvári rendőröket, megtekintette a demonstrációkor készített rendőrségi videófelvételeket (a kedves olvasó már érzi az ügy súlyát, ugye?), majd ügydöntő határozatot hozott, miszerint a gazda nem követte el a terhére rótt szabálysértést, tehát nem kell fizetnie.

Néhány hónap eltelte után, amikor Horváth már azt hitte, vége a „trágyasztorinak”, ezúttal (idén január 10-én, tehát a trágyaborítás után tizennégy hónappal) garázdaság szabálysértés elkövetése miatt jelentette fel őt a Kaposvári Rendőrkapitányság. Ismételten azt írták: „Ifa-típusú tehergépkocsi platójáról trágyát öntött a járdára.”

A feljelentést követően néhány nap múlva a Kaposvári Járásbíróság már tárgyalta is az ügyet, ám hatáskörének hiánya miatt áttette a Somogy Megyei Kormányhivatal területileg illetékes Tabi Járási Hivatalához. Az március 30-án az első, a bíróság által jogtalannak minősített büntetéshez hasonló összegű, 15 ezer forint pénzbírságot szabott ki, de nem a rendőrségi feljelentésben eredetileg szereplő garázdaság, hanem köztisztasági szabálysértés elkövetése miatt. A határozat április 20-án jogerőre emelkedett. A reklamáló gazdának azt mondták: fellebbezése elkésett. A tabi járási hivatal június utolsó napjaiban a siófoki bíróságnak írt levelében – mivel Horváth nem fizetett – kezdeményezte a pénzbírság szabálysértési elzárásra változtatását.

A rendőrség már nem illetékes

Még az év elején kérdésekkel fordultunk a rendőrséghez ebben az ügyben. Azt szerettük volna megtudni, mi az oka, hogy több mint egy év eltelte után újabb feljelentést tettek Horváth János ellen? Mire alapozzák, hogy a bábonyi gazda „teherautó-platóról trágyát öntött”, amikor valójában Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő vezette az Ifát és ő is borított, sőt, immár bírósági határozat is kimondja, hogy Horváth nem működött közre a trágyaöntésben? A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatától azt a választ kaptuk: mivel az ügy akkorra éppen bírósági szakaszba került, már nem illetékesek a nyilatkozattételre.

 

Itt tartunk most, de persze a bábonymegyeri gazda ügye ennél "több", hiszen neve nem a 2015. novemberi trágyabűzös esetkor vált ismertté. Horváth azzal „szerzett” magának nevet országszerte el falubéli gazdatársával, Gál Ferenccel együtt, hogy már az állami földek bérbeadásakor tiltakozó akciókat, földfoglalásokat, demonstrációkat szervezett, mondván: a kis, családi gazdálkodók egyetlen centi földhöz sem tudnak jutni. Ekkortájt történt, hogy egy reggelre az a felirat jelent meg Gál kerítésén: „Ha pofáztok, megdögletek”. (Erről szóló riportunkat itt olvashatja.)

„Márpedig mi nem fogjuk be a szánkat” – mondta Horváth János a magyarnarancs.hu-nak. „Elmondjuk, amikor és ahol csak tudjuk, hogy milyen igazságtalanságok érik évek óta azokat a helyben élő családi gazdálkodókat, akikre állandóan hivatkoznak, a valóságban azonban néhány oligarcha kezébe kerül a föld minden településen. Mi is szeretnénk gazdálkodni, földhöz jutni, de nem tudunk! És lám, nemhogy nyerni nem hagynak, még vegzálnak is bennünket. Biztos vagyok benne, hogy ha nincs a sok tiltakozó akciónk, akkor nem kéne rendőrségre, bíróságra járnom és nem fenyegetne most a háromnapi elzárás annak ellenére, hogy bírósági papírom van róla: nem voltam tevékeny részese a trágyaborításnak.”

LMP-s kérdés Pintér Sándorhoz

Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő (LMP) a napokban írásbeli kérdéssel fordul az ügyben Pintér Sándor belügyminiszterhez. „A miniszter úr szerint milyen indok vezethette a rendőrséget arra, hogy miután a Siófoki Járásbíróság kimondta, Horváth János nem követett el szabálysértést, további jogi lépéseket tegyen a demonstráló gazdálkodó ellen?” – teszi fel a kérdést Sallai. Valamint azt is kérdi: „Levonható-e Ön szerint a hatóságok tevékenységéből az a következtetés, hogy a feljelentő rendőrség és az eljáró kormányhivatal figyelmen kívül hagynak alapvető jogelveket, tendenciózusan Horváth János hátrányára? Lehetségesnek tartja-e, hogy valamiért mindenképp meg akarják őt büntetni a kormányt bíráló demonstráció miatt?”

 

Lukács Zoltán, a „börtönbe készülő” gazdának jogi segítséget nyújtó ügyvéd szerint nonszensz, hogy ugyanazért a cselekményért újabb és újabb szabálysértési minősítéseket próbálnak „áterőltetni” a hatóságok. Arról nem beszélve, hogy Lukács szerint az újabb feljelentések hat hónap eltelte után már elkéstek, több mint egy év után senkit nem lehet szabálysértéssel vádolni, elévülés okán. A jogász ezzel a panasszal írásban megkeresi a szabálysértési bírságot kiszabó kormányhivatalt, valamint az elzárás ügyében illetékes siófoki bíróságot is. „Mivel azonban Horváth Jánosnak azt válaszolták, hogy a környezetszennyezési ügyben beadott fellebbezése elkésett, egyéb jogi lehetőséget nem látok – így Lukács Zoltán. – A bíróságnak harminc napja van arra, hogy reagáljon a tabi járási hivatal megkeresésére; ezt követően, ha nem fizet a gazda, akár elzárás is következhet.”

szerző
Fónai Imre
publikálva
2017. júl. 07., 19:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

A gazda áldásával
Milliárdos ingatlancéget irányít Schmidt Mária
Hegymenet
Debreczeni József kritikája
Interjúk
Luc Besson, Baráth Emőke
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...