Botrány Komlón: súlyos jogsértést követett el a fideszes városvezetés

szerző
Katus Eszter
publikálva
2017. júl. 02., 11:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Közel egymillió forint büntetést szabott ki a Közbeszerzési Hatóság Komló Város Önkormányzatára, miután megállapították, hogy súlyos jogsértést követett el egy adásvétel kapcsán.

Ahogy azt korábban megírtuk, a komlói képviselő-testület 2016 novemberében hozott egy határozatot, amely szerint tízmillió forintért megveszi egy magánszemélytől azokat a bányászati emléktárgyakat, amiket korábban már beépített egy emlékműbe. Az üzlet látszólag több sebből is vérzett – ezt gondolta Tényi István is, aki cikkünk nyomán feljelentést tett a Baranya Megyei Főügyészségen hűtlen kezelés gyanúja miatt. Az ügyben nyomozás indult a Szigetvári Járási Ügyészségen, fokozott ügyészi felügyelet mellett.

A nyomozás során a közbeszerzési eljárás is vizsgálat alá került, a Közbeszerzési Hatóság pedig megállapította, hogy a komlói önkormányzat jogsértést követett el, amikor nem írt ki közbeszerzési eljárást a bányászrelikviák megvásárlására. Erre azért lett volna szükség, mert a beszerzés összege meghaladta a nyolcmillió forintot.

A Közbeszerzési Hatóság nyolcszázezer forint büntetést szabott ki a súlyos jogsértés miatt, és pert indít a szerződés érvénytelenségének kimondása, valamint az érvénytelenség jogkövetkezményeinek alkalmazása miatt.

A határozatban foglaltak szerint az önkormányzat arra hivatkozott, hogy 7,9 millió forint plusz áfa vételárral számoltak, amely alapján nem lett volna szükség a közbeszerzésre, valamint arra, hogy „nem a klasszikus áfakörbe tartozó féllel” szerződtek, ezért a személyi kifizetésekre vonatkozóan egészen más bruttó-nettó értéket kell számítani. Ezeket az érveket azonban a hatóság nem fogadta el.

szerző
Katus Eszter
publikálva
2017. júl. 02., 11:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1 Világos
    Világos
    2017. július 02., 13:17
    Ajajaj ! Nagyon fájdalmas eset. Hallotak már a Közbeszerzési Hatóságról ?
    Na most akkor megvan.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

A gazda áldásával
Milliárdos ingatlancéget irányít Schmidt Mária
Hegymenet
Debreczeni József kritikája
Interjúk
Luc Besson, Baráth Emőke
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...