Csákvár mellett épít új sertéstelepet Mészáros Lőrinc

  • Magyar Krisztián
  • 2015. február 4.

Kis-Magyarország

Hatalmas sertésfarmot épít a felcsúti polgármester cége, ahol 12 ezernél is több állatot tarthatnak majd. Eközben Mészáros Lőrinc Székesfehérváron is nyitott egy húsboltot.

Mészáros Lőrinc novemberben elkészült mangalicatelepét maga Orbán Viktor miniszterelnök adta át személyesen, a Búzakalász 66 Felcsút Mezőgazdasági Kft. Alcsútdoboz mellett található bányavölgyi telephelyén. (A felcsúti, részben uniós támogatásból növekvő állattartó telepekről szóló korábbi írásunkat itt olvashatja.) Az akkori, 350 milliós beruházás átadóján Mészáros Lőrinc lánya – aki a kft. ügyvezetője – már utalt arra, hogy további terveik között szerepel egy sertéstelep-felújítás 600 millió forint saját forrásból.

Úgy tűnik, sokáig nem vártak az újabb gigafejlesztéssel. A magyarnarancs.hu információja szerint egy Csákvár és Vértesboglár között lévő területen már el is kezdték kialakítani az új sertéstelepet.

false

Ottjártunkkor néhányan dolgoztak a sertéstartásra alkalmas épületekben, de egy nagy daru segítségével éppen egy frissen felhúzott, inkább munkásszállónak vagy irodáknak alkalmas ház tetejét is építették.

A telep

A telep

Fotó: Sióréti Gábor

A magyarnarancs.hu birtokába jutott adatok alapján a 62 595 négyzetméternyi területen fekvő épületekben összesen közel 12 500 sertést tarthat majd a Búzakalász 66 Kft.

Bevásárolt a polgármester

Az elmúlt héten több hír is megjelent Mészáros Lőrinc terjeszkedésével kapcsolatban. Az egyik szerint tavat vásárolt Bicske közelében, a másik szerint egy szállodát és egy éttermet is. Mindemellett állítólag Mészáros megpróbálta megszerezni a Coopot is, de ez végül nem sikerült neki. A Népszabadság ezt írta a múlt héten: „Orbán Viktor falujának polgármestere immáron egy saját áruházlánc létrehozásán is ügyködik.”

Az új sertéstelepet a város mellett található Móricz-majorban, a Csákvári Mezőgazdasági Zrt. – volt és privatizált Csákvári Állami Gazdaság – egyik korábbi ingatlanán fejlesztik. Ezt a területet 2014 augusztusa körül vásárolta meg a felcsúti polgármester cége, de az Opten céginformációs rendszerben csak tavaly október 22-e óta szerepel a Búzakalász 66 egyik fióktelepeként.

false

Utóbbi dátum nem lehet véletlen, felcsúti információink szerint Mészáros Lőrinc nem szerette volna, hogy az önkormányzati választások előtt kiderüljön a beruházás szándéka, mivel az nem tett volna jót a kampányának.

Színessel jelölve az új sertéstelep

Színessel jelölve az új sertéstelep

 

Az általunk megismert tervek szerint döntő többségben a jelenleg használaton kívüli épületeket újítják fel, és renoválják, továbbá kiegészítik a már kissé elavult gépészeti berendezéseket. Így a telepen lesz fiaztató, malacnevelő, hizlalda, tenyészkoca nevelő, csoportos és egyedi kocaszállás, de etetősiló, trágyatároló és - elvezető, illetve egy zárható hulladéktároló is gondoskodik majd arról, hogy a sertések jó körülmények között nevelkedjenek.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Az állattartó épületekben keletkezett trágya egy részét nem saját, hanem a Csákvári Mezőgazdasági Zrt. tárolómedencéjébe ürítik majd egy elvezető rendszeren keresztül. Úgy tudjuk, hogy az átadás után legalább 12 alkalmazottnak adhatnak állandó munkát az új sertéstelepen.

Földesurak a szomszédban

Talán nem véletlen, hogy a Búzakalász 66 a Csákvári Mezőgazdasági Zrt.-től megvásárolhatta az ingatlanegyüttest, hiszen utóbbi vállalat tulajdonosi körével információink szerint jó kapcsolatot ápol Felcsút polgármestere. Annyi közös biztosan van bennük, hogy mindannyian rengeteg földet nyertek az állami földbérleti pályázatokon. Mint ahogy arról a magyarnarancs.hu is beszámolt, a Csákvári Mezőgazdasági Zrt. vezetőiből álló csoport 1830 hektár bérleti jogát szerezte meg, amely az akkor Fejér megyében kiosztott földek 37 százalékát jelentette. Így a gazdaság korábbi vezetője, Antalffy György és családtagjai 716 hektár, a társaságot jelenleg is vezető Zimmermann István családtagjai 658, míg Tarjányi Antal, aki szintén a vállalat tagja, 192 hektár földhöz jutott. Mészáros Lőrinc cégén, a Búzakalász 66 Kft.-n és rokonságán keresztül 1327 hektár területet nyert Alcsútdoboz, Kajászó, Óbarok és Vál térségében.

Mészáros Lőrinc feltűnt Székesfehérváron

Az Alcsútdoboz és a Csákvár mellett nevelt, majd később minden bizonnyal a Búzakalász 66 veszprémi vágóhídján feldolgozott sertéshús egy részét van is hol eladnia Mészárosnak. Arról már korábban is írtunk, hogy a felcsúti polgármester cége egy pékséget és hentesboltot nyitott Alcsútdobozon, ahová ráadásul a helyi önkormányzat úgy terelte a település időseit, hogy a nekik kiosztott egyik karácsonyi ajándékutalvány csak ott volt beváltható.

Most megtudtuk, hogy a Búzakalász 66 Kft.-nek van egy, az alcsútinál sokkal nagyobb húsboltja Székesfehérváron, a belvároshoz közel, a Csapó utca 4. szám alatt.

false

Szárnyas-, sertés- és marhahús is kapható a helyen. Az ott kapott blokkon szereplő adatok is megerősítették információinkat, miszerint ezt az üzletet is a Búzakalász 66 Kft. üzemelteti.

Kolbász és számla

Kolbász és számla

 

Az ügyletek kapcsán kerestük Mészáros Lőrincet is, de cikkünk megjelenéséig a vállalkozó-polgármester nem reagált érdeklődésünkre.

Új vagyonnyilatkozat: mínusz 80 millió

Feltöltötte az internetre új vagyonnyilatkozatát Mészáros Lőrinc. Ebből az derül ki, hogy 80 millió forinttal kevesebb lett a betéti számlája. A Borsonline pedig az alábbit szúrta ki a dokumentum kapcsán: Mészáros új „vagyonnyilatkozatában már nem szerepel az az Audi A5-ös autó, amely a novemberi bevallásában még benne volt. A típus ára újonnan 9,6 millió forinttól indul, extra felszereltséggel, erősebb motorral akár a 30 milliót is elérheti. A kocsit Mészáros 2008-ban vásárolta. A polgármester nevén eddig egy-egy évig volt egy Mercedes terepjáró, majd egy Mercedes kisteherautó. Papíron most semmilyen járműve nincs. Írásban kérdeztük Mészáros Lőrincet, hogy mi történt kocsijával. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen autót használ a hétköznapokban. Egyelőre nem kaptunk választ.”

Figyelmébe ajánljuk