Uniós százmilliókból épül az új húsnagyhatalom Felcsúton

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2014. nov. 18., 15:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Flier János 430 milliót kapott a Darányi-tervből, hogy állattartó telepet építsen Felcsúton. Flier János helyi vállalkozó, a helyiek szerint ő kezeli Orbánék földjeit is. Eközben Mészáros Lőrinc is építkezik. Sőt, Alcsúton pékséget és hentesboltot is nyitott a felcsúti polgármester.

Állattartó telepet épít Flier János, amihez 430 millió forint uniós és állami támogatást kap – minderről csak egy hatalmas tábla tanúskodik egyelőre, amibe Felcsúttól mintegy 200 méterre, a Bodmér felé vezető úton botlottunk.

false

 

Úgy tudjuk, a telep – ahol a fényképünk tanúsága szerint a munkálatok már előrehaladott fázisban vannak – korábban szántó volt. A terület egyébként Mészáros Lőrinc egyik vállalkozásának a telephelye közvetlen szomszédságában található.

false

Információink szerint Flier még 2012-ben pályázott a nemzeti vidékstratégia végrehajtási programjában, a Darányi Ignác Tervben kiírt állattartó telepek korszerűsítésére létrehozott alapra. A Felcsút határában épülő telepen a gazdálkodót ismerő helyiek szerint szarvasmarhákkal foglalkozik majd a helyi Fidesz-vezető férje. (A családról hamarosan bővebben.)

De mi is az a Darányi-terv?

A Darányi Ignác Terv állami vidékfejlesztési alap, forrásai jelentős részét az

Darányi-keretek – Mire igényelhetők?

A fiatal gazdák induló támogatása Keretösszeg: 4 milliárd forint

A mezőgazdasági termékek értéknövelése Keretösszeg: 5 milliárd forint

A zöldség-gyümölcs termelői csoportok alakulásához és működésének ösztönzéséhez szintén igényelhető támogatás
Keretösszeg: 1,4 milliárd forint

A genetikai erőforrások megőrzése Keretösszeg: 3,6 milliárd forint

Nem mezőgazdasági tevékenység kialakítása
Keretösszeg: 7 milliárd forint

A tanyarendszer fejlődésének elősegítése Keretösszeg: 1,5 milliárd forint

Forrás: http://eupalyazatiportal.hu

európai uniós támogatások biztosítják. A Darányi-tervet azért indította el a kormány 2012-ben, hogy támogassa a vidéki Magyarország fejlődését, ennek egyik kiemelt eleme az agrár- és élelmiszer-gazdaság fellendítése volt. A 2014-ig mintegy 300 milliárd forint képezte a Darányi Ignác Terv uniós pénzügyi keretét. (Keretes írásunkban olvashat a különböző keretösszegekről.) A Földművelésügyi Minisztérium szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus legnagyobb nyertesei lesznek.

A 2014-ig fenntartott EU-forrásokból jutott vélhetően Flier Jánosnak is. A Földművelésügyi Minisztériumnál szerettük volna megtudni, hogy Flier János pályázatában mit vállalt, pontosan mire kapta a 430 millió forintot, van-e önrésze a beruházásnak. Választ a tíz napja feltett kérdésinkre még nem kaptunk. Kerestük a felcsúti gazdát is, hogy a beruházásról kérdezzük, de eddig őt sem tudtuk elérni.

Egy egekbe vezető kapcsolat

Flier János felcsúti vállalkozó a kétezres évek elején közel került a Fideszhez. Feleségével kezdték el 2002 környékén kialakítani a helyi polgári köröket. Flier Jánosné 2010-ben a Fidesz színeiben Felcsút polgármesteri székéért is indult, ám néhány szavazattal alulmaradt a később eltávolított Varga Györggyel szemben. Ferenczi Krisztina újságíró korábbi interjúnkban így jellemezte Flier Jánost: „A helyiek szerint Flier modora túl nyers, túl darabos. Meglehetősen magának való alaknak írják le őt azok, akikkel beszéltem.”

A helyiek szerint Flier János kezeli Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Lévai Anikó környékbeli földjeit is. A helyiek az Orbán családhoz fűződő jó viszony eredményeként tekintenek arra, hogy Flier János és családja az állami földpályázatokon több száz hektár földet kapott.

Lévai Anikó

Lévai Anikó

Fotó: MTI

Sőt – amint az atlatszo.hu 2012-es cikkében olvasható – „Lévai Anikónak közös földtulajdona van a Fejér megyei állami földbérletek dobogós helyezettjével, a felcsúti Flier Jánossal, aki családtagjaival együtt az országos átlag tízszeresét, 377 hektárt nyert el a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) 10 évre titkosított földpályázatán. A közös szántó Orbán Győző (a miniszterelnök édesapja – a szerk.) ingatlanforgalmazó cége, a CZG Kft. 13 hektáros, Hatvan pusztai műemléki majorja fölött fekszik, melyet a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester által közelmúltban elnyert állami földbérletek ölelnek körül.”

Mészáros Lőrinc is ráfekszik a húsra?

De nem csak Flier építi állattartó telepét Felcsúton, illetve a falu közelében. Ottjártunkkor úgy láttuk: az állattartásban eddig is jeleskedő Búzakalász 66 Kft. (erről mindjárt bővebben is) többhektáros ingatlanán az utóbbi hetekben lázas építkezés folyik. „Mészáros cége Alcsútdoboz külterületén új sertéstelepet épít” – tudta meg a magyarnarancs.hu felcsúti forrásoktól. Többen arról számoltak be, hogy a közelmúltban elkezdődött beruházás meglehetősen gyors ütemben halad. A területrendezés után jelenleg az épületek alapjainak betonozása folyik, de már egy hatalmas kazal szalmabálát is a területre szállítottak. A helyiek úgy tudják, még októberre elkészül itt a sertéstelep.

A takarmány már ott van

A szalma hátul

 

A tempó olyannyira feszes, hogy ottjártunkkor még hétvégén is dolgoztak a munkások. A meglehetősen kieső helyen lévő területen egy alkalommal a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia – Mészáros Lőrinc az akadémia alapítványának elnöke is – kisbuszát is ott találtuk (utóbbi alább látható képünkön). Látogatásunk során a munkásokat felügyelő férfi az autónkhoz lépve próbálta megakadályozni, hogy további fotókat készítsünk az építkezésről.

false

 

Mészáros alighanem terjeszkedik, mert a Búzakalász 66 Kft.-nek az Alcsútdobozhoz tartozó Göböljáráson már van egy állattartó telepe.

A hvg.hu idén februárban írt Mészáros húsbizniszeiről. A polgármester-vállalkozó még 2013-ban vágott bele a „sertésüzletbe” is, sőt veszprémi vágóhídján keresztül ma már multinacionális láncoknak is szállít felvágottat, kolbászt, szalonnát. „A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) adatai szerint cége, a Búzakalász 66 Kft. 7,4 millió forint sertésjóléti támogatást kapott a kormány által biztosított keretből. A Vidékfejlesztési Minisztériumtól (VM) kapott információk alapján ez akár 3,4 ezer disznót is jelenthet, ugyanis a VM szerint tavaly hozzávetőlegesen, átlagosan 2150 forintnyi támogatás jutott egy sertésre. (…) 2011-ben még 8 milliós földalapú támogatást kapott, 2013-ban már ennek 7,5-szeresét, több mint 60 milliót” – olvasható a cikkben. „Több alcsútdobozi lakos is azt mondta a hvg.hu-nak, nem tudnak arról, hogy a környékükön lenne nagyobb sertéstelep.” Azaz lehetséges, hogy ami épül, már az lesz. Mészáros Lőrincet azonban nem tudtuk az ügyben megszólaltatni: a felcsúti milliárdos jó ideje nem áll szóba a sajtó azon részével, amely pénzügyeiről faggatná, így nem tudtuk meg tőle, hogy kapott-e állami támogatást a fejlesztéshez, vagy sem. Ettől függetlenül azonban jól látszik: Felcsút a közeljövőben komoly állattartó településsé léphet elő, és ebből következően jogosult lesz komoly állami támogatásokra. Az már csak hab a tortán, hogy az új vidékstratégia az állattartást jobban fogja támogatni, mint az eddigi.

Pékség és hentesbolt

Korábbi cikkünkben írtuk: Mészáros Lőrinc cége, a Búzakalász 66 Kft.-n és rokonságán keresztül 1327 hektár területet nyert Alcsútdoboz, Kajászó, Óbarok és Vál térségében. A Búzakalász –

Már a villában él

Úgy tudjuk, hogy Mészáros Lőrinc beköltözött abba a – vagyonnyilatkozatában amúgy nem szereplő – felcsúti villába, amely tavasszal még felújítás alatt állt, és le is fotóztuk akkor.

melynek egyik földjét parlagfű borította pár hete, erről a magyarnarancs.hu írt először – az állattartáson és az állattenyésztésen kívül, illetve sok más tevékenység mellett még húsfeldolgozással, növénytermesztéssel, malomipari termékek, köztük friss pékáru gyártásával és forgalmazásával is foglalkozik. A jelek szerint pedig egyre sikeresebben, hiszen a Búzakalász 66 Kft. az Opten céginformációs rendszer nyilvántartása szerint 2011-ben 276 millió, 2012-ben 1,16 milliárd, míg tavaly 2,14 milliárd forint nettó árbevételt produkált.

 

Meccsen

Meccsen

Fotó: MTI

A közelmúltban egyébként Mészáros Lőrinc cége a Felcsúttal szomszédos Alcsútdobozon nyitott

false

egy pékséget és egy hentesboltot is, ahol információink szerint Mészárosék a Búzakalász 66 saját termékeit kínálják a helyieknek. A bolt neve Vál Völgye Pékség és Hentesüzlet, és a boltban kapott blokk (oldalt látható) szerint a Búzakalász 66 az üzlet tulajdonosa is. Annak ellenére, hogy Alcsútdobozon a közelben egy Coop-üzlet is van, a Búzakalász boltja nem prosperál rosszul – legalábbis ezt tapasztaltuk, amikor ott jártunk, és a pékségben vásároltunk. Mészáros Lőrinc új üzletében egy bicskei újságban feladott hirdetés szerint már Erzsébet-utalványt is elfogadnak.

Mészáros Lőrincnek két női kihívója is lesz

Még hetekkel ezelőtt egyáltalán nem volt biztos, hogy Felcsúton Mészáros Lőrinc ismét harcba száll a településvezetői székért október 12-én. Az utóbbi napokban azonban kiderült: az elmúlt években milliárdossá váló, egykoron gázszerelő kisvállalkozóként élő polgármester folytatni szeretné, amit elkezdett. Jelenleg úgy tűnik, hogy a miniszterelnök barátjának két kihívója is lesz: a független Horváth Judit (vele készült interjúnkat itt olvashatja), valamint az LMP színeiben induló Szatmári Ildikó.
szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2014. nov. 18., 15:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  2016. január 07., csütörtök 17:10
  Ha már nem vagyunk tízmillióan, legalább a disznók száma legyen annyi...
  Ha hozzászámoljuk a kormánytagokat, meg is lesz az... csak aztán vágáskor se felejtsük őket el ...
 2. 5 feleselek
  feleselek
  2015. november 15., 12:05
  Persze! Unios pénzekből és jó Magyar elsíbolt adóforintokból!
 3. 4
  Gabriella Zaka
  2014. szeptember 08., hétfő 03:48
  Milyen ordas szag lesz Alcsúton és Felcsúton ettől a sok disznótól...Ki fog meccsre járni és Sport hotelbe?...Kisebb állattartáskor is borzalmas szag árad szerte szana :)
 4. 3
  Irma Németh
  2014. szeptember 06., szombat 22:37
  Hogy bármi esély legyen, talán az LMP támogathatná a független Horváth Ildikót. De nem, mert az LMP a FIDESZ szatelit pártja, és tulajdonképpen ahol lehet, keresztbe tesz a baloldalnak. Legalábbis így látom. . Miből hiszi, hogy van esélye? A röhejes, hogy Budapesten Főpolgármester jelöltet állít. Itt addig nem lesz rend, míg az UNIÓ el nem zárja a pénzcsapot, és az eddigi felhasználásokról, nemzetközi vizsgálatot nem rendelnek. Ez persze lehetetlen, virágzik továbbra is a .......
 5. 2
  2014. szeptember 04., csütörtök 21:04
  Fideszes disznókkal lesz elárasztva az ország.
 6. 1 Uncle
  Uncle
  2014. szeptember 04., csütörtök 06:32
  Hamarosan Budapestet csatolják Felcsúthoz, csak előbb megépül a hatos metró a Kossuth tér és Felcsút között.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...