Eddig titkolták, de az állam százmilliókkal segítette ki Tiborczék lámpabizniszét

  • narancs.hu
  • 2018. február 19.

Kis-Magyarország

Kifizették a vidéki önkormányzatok önrészét, ha Orbán vejével szerződtek.

Újabb részletet közöl az Elios-botrányról a 24.hu. Ma reggeli cikkükben azt írják, hogy azoknál a vidéki önkormányzatoknál, amelyek Tiborcz István Eliosával szerződtek lámpacserére korábban, a magyar állam nemes egyszerűséggel kifizette a projektek többségének önrészét. Az OLAF-jelentésre alapozó cikk szerint a Miniszterelnökség a központi költségvetés terhére összesen 881 millió forintot fizetett ki az önkormányzatok helyett, ám erről valamiért nem tájékoztatták a nyilvánosságot.

A konkrét részletek pedig a következők: a „Lázár János vezette Miniszterelnökség 2014 márciusa és 2015 júliusa között az úgynevezett EU Önerő Alapból 14 olyan projektet támogatott, amelynek a 85 százalékát finanszírozták uniós forrásból, a fennmaradó költségrészt pedig a kedvezményezett önkormányzatoknak kellett vállalniuk. (A vizsgált 35 projektnél 17-nél nyújtott 85 százalékos támogatást az unió, háromnál, a hódmezővásárhelyi, a paksi és a siófoki beruházásnál 50, a többinél 100 százalék volt a szubvenció.)”

Megtudható a cikkből, hogy csak a két szekszárdi és a váci „projekt nem részesült költségvetési támogatásban”, adtak extra támogatást Kalocsa mellett Cegléd, Szolnok, Kecskemét, Zalaegerszeg 2-2, valamint Keszthely, Tapolca, Mezőhegyes, Hévíz és Balatonfüred Elios-üzletére.

„Sorozatos és összehangolt törvénytelenségek alapozták meg az Elios uniós finanszírozású közvilágítási pályázatokon véghez vitt győzelemsorozatát, erre jutott a vizsgálat során az OLAF, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala” – írja a 24.hu.

Figyelmébe ajánljuk