Fideszes politikusok már évek óta cenzúrázzák a megyei napilapok cikkeit

szerző
Nagy Gergely Miklós
publikálva
2017. jan. 11., 17:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Vidéki újságírók mesélnek a mindennapos politikai nyomásról, polgármesterek telefonhívásairól és arról, hogy kik és miért tették tönkre a megyei napilapok szakmaiságát.

Terjedelmes cikkben számolunk be arról a friss Magyar Narancsban, hogy hova jutott a rendszerváltás óta a vidéki sajtó – és mi történt vele azután, hogy nemrég egy Mészáros Lőrinchez köthető cég megvett 12 megyei napilapot.

Cikkünkben több történetet is olvashat arról, hogy kormánypárti politikusok miként érték el azt, hogy a legfontosabb cikkek felett teljes kontrollt gyakoroljanak. Azaz rajtuk múljon, hogy mi és mikor jelenhet meg. Pár példa: „Rendszeresen hagyták a fideszes polgármesternek, hogy belenézzen a kéziratokba, hogy lássa, mit nyilatkozott a másik fél, és ezután még alakítgatott rajta. Én emiatt jöttem el a cégtől.” Egy másik helyen a fideszes országgyűlési képviselő „vívta ki” azt a jogát, hogy megjelenés előtt láthassa a róla készült cikket, és akár módosítson is rajta, ha nem tetszett neki az újságíró munkája. „Ezzel a politikussal az is megtörtént, hogy ő küldött anyagot, amit az asszisztense írt, hogy átadott valahol egy zebrát, és mi ezt rendes cikként hoztuk le, csak nem írtuk alá. És erről a gazemberről mi soha nem írhattuk meg a mocskos ügyeit, mert a főszerkesztő, aki jóban volt vele, folyton blokkolta ezeket.” Az ország másik pontján pedig egy vásárolt oldalra került olyan interjú, amelyet saját magával készített a fideszes képviselő, sőt még jegyzetet is írt hozzá. „Nem volt aláírva, de úgy kellett betördelnem, mintha egy rendes, újságíró által készített cikk lenne, ne látszódjon rajta, hogy PR-anyag. Nekem ez olyan volt, mint egy gyomorvérzés” – mondja egy szerkesztő.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

 

A politikai befolyás mintapéldája ma az a Zsohár Melinda, aki egyrészt Mészáros Lőrinc sajtósa, másrészt Mészáros Lőrincről ír a Fejér Megyei Hírlapba tudósítóként. Mészáros Lőrinc ezekben a cikkekben valamiért egészen jó színben tűnik fel: nézze csak meg ezt vagy ezt, vagy ezt.

Cikkünkben olvashat arról, hogy a szerkesztőségekben mi változott azóta, hogy új főszerkesztőket neveztek ki: ez ugyanis azonnali változást jelentett – legalábbis azoknak az újságíróknak, akikkel beszéltünk. „Országos ügyben már nem lehet publicisztikát írni. Az pedig ki lett mondva, hogy politikailag független, pozitív újság leszünk.” Más azt teszi hozzá: „Mondták, ne írjak annyit politikáról. Írjak arról, ami az embere­ket érinti, a kézzel fogható dolgokról. Kérdeztem, a politika tán nem érdekli az embereket? Más a prioritás, felelték. És legyek kicsit pozitívabb, ne bíráljak annyit. A hibákat nem kell mindig észrevenni.”

Mai programok
A cikkben tucatnyi egykori vagy még ma is aktív vidéki szerkesztő és újságíró meséli el a napi tapasztalatait politikáról, megélhetésről, terhelésről, és arról, hogy szerintük kik a felelősek azért, hogy a vidéki napilapok mára olyan állapotba jutottak, amilyenbe. Ja, és még Csermely Péter, a Mediaworks vezérigazgató-helyettese is megosztja velünk, hogy mit terveznek a megyei napilapokkal.

A vidéki médiáról szóló terjedelmes riportunkat a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

szerző
Nagy Gergely Miklós
publikálva
2017. jan. 11., 17:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5 pokrocz
  pokrocz
  2017. január 12., csütörtök 20:15
  gerinc...a többi nudli....
 2. 4
  Majoros László
  2017. január 12., csütörtök 16:52
  Nem csak a megyei lapokat cenzúrázzák, hanem a helyi médiát - újságot, TV-t rádiót - is! Van amelyik már észre se veszi és azt mondja: "Megyek a tévémbe"!
 3. 3 Valakicske
  Valakicske
  2017. január 12., csütörtök 16:39
  Miért csinálták??? Miért tették meg?
  Ha egységesen, mindenhol, mindenki ellenáll, akkor nem jutunk idáig.
  De mindaddig, míg bárhol, bárki behódol és a többiek meg szótlanul tűrik, addig csak ilyen cikkekben, ráadásul NÉVTELENÜL(!!!) fognak siránkozni.

  Vonatkozik ez minden szakmára. Mindenkire.
 4. 2 Világos
  Világos
  2017. január 12., csütörtök 10:55
  Annyira, igaz hogy egyáltalán nem kritizálnak semmit. Nem jelennek meg az olvasói kritikák.
  SMS kritika eltünt.
  Van kormánydicséret. Az Országgyülési képviselő naponta 2-3 helyen átad, közöl, tündöklik.
  Fogadóórája nincs. Megtöltik kormánydicsérő reklámokkal a mi általuk fizetett helyeken.
  Nem kell előfizetni. Csak a dátum hiteles. Teljesen olyan amilyent a polgármester akar.
  De ugyanez a 7 nap is. Tudta. Magyarország erősödik! Talán majd a Szőgedi Csipős paprika
  fog mégjobban erősödni. Addig már csak üres lapok is megjelenhetnek.
 5. 1 szegedi789
  szegedi789
  2017. január 11., szerda 20:41
  én egyébként a helyi lapra előfizető nagyobb városi cégek, főiskolák, egyetemek "szerepét" sem becsülném le ...

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Tamás Gáspár Miklós írása
Még nyolc év?
Az új generáció
Ifjú oligarchák a NER-ben
Interjúk
Adam Michnik, Papp Réka Kinga és Nógrádi Noá, Fejérvári Zoltán
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...