Ki más? Mészáros Lőrinc üzlettársa építhet uniós százmilliókból tavat Felcsúton

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. jún. 10., 07:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Azért az már túl feltűnő lett volna, ha a felcsúti polgármester vagy a gyerekeinek cége nyeri a közbeszerzést. De szerencsére kéznél volt egy haver.

A közelmúltban írtuk meg, hogy a felcsúti önkormányzat 234,9 millió forintot kapott egyebek közt arra, hogy a településen kialakítson egy tavat. Ezt a pénzt az uniós forrásokból biztosított Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Fejér megyére eső keretéből kapták, miután pályáztak rá a megyei önkormányzatnál. A majd’ 235 millió többségét a 4,2 hektárosra tervezett tóra szánják, de a Csóka utca vízrendezési feladatait is ebből finanszíroznak majd.

Ide álmodták

Ide álmodták

Fotó: Magyar Krisztián

A májusi döntést követően nemrég a Közbeszerzési Értesítőben meg is jelent, hogy mely cég építheti meg a tavat: a befutó az a Békés Drén lett, amely korábban már több állami beruházás kivitelezésén dolgozott együtt Mészáros Lőrinc valamely cégével. Ezek közül a legnagyobb egy 34 milliárd forintos projekt volt, amelyben a cég a Mészáros és Mészáros Kft.-vel, a szintén kormányközeli Duna Aszfalttal és egy harmadik vállalkozással együtt javíthatta a Békés megyei ivóvíz minőségét. A Békés Drén – amely ott van a Puskás Akadémia támogatói között – eddigi legjobb éve a 2015-ös volt, amikor 19,3 milliárd forint nettó árbevételt könyvelhettek el, a tavalyi évben ennek már csak a tizede jött össze, így jól is jött a felcsúti megbízás.

A közbeszerzésre több cég is jelentkezett, az értesítő szerint a legolcsóbb ajánlattal lett befutó a Békés Drén, amely bruttó 213 millió forintot kap majd a tó kialakításáért és a Csóka út vízrendezéséért. Külön érdekesség, hogy az eljárásban Mészáros Lőrinc a kapcsolattartó személy, aki ugye együtt dolgozott a nyertes céggel és annak tulajdonosával, Barkász Sándorral.

A tavat a kisvasút központi megállója mellé építik, ahol már korábban létrejött egy ún. záportározó, amely elvileg arra szolgál, ha túl sok eső esik, akkor megakadályozza, hogy a környező területeket elöntse a víz. A csónakázótó tervéről már több mint két éve az Átlátszó is írt azután, hogy a felcsúti jegyző a német közszolgálati tévének, a ZDF-nek beszélt az elképzeléseikről. Sisa András ekkor azt mondta, hogy a tavon lehet majd csónakázni és télen korcsolyázni is. A mostani közbeszerzési kiírást böngészve lesz egy kis sziget is tavon, amelyet a kivitelezőnek be kell fásítania.

Nem a tóépítés az egyetlen feladat, amelyet a közelmúltban kapott a felcsúti önkormányzattól a Békés Drén. Áprilisban derült ki, hogy ők is szerepet kapnak a helyi víztorony áthelyezési munkálataiban, egyebek közt vízvezetéket, aknákat építhetnek, vezetékeke köthetnek át 22,8 millió forintból. A víztornyot egyébként azért kell átépíteni, mert új iskolát építenek Felcsúton. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az iskolaépítés előkészületeire egy tavaly december végi kormányrendelet szerint a felcsúti önkormányzat 65 millió forintos extra támogatást kapott az államtól.

Hiába, Brüsszel megállíthatatlan - Uniós százmilliókból építenek csónakázótavat Felcsúton

A tó a kisvasút megállójával szemben lesz, heteken belül elindulhat a munka. Hosszú évek óta téma Felcsúton, hogy az önkormányzat szeretne egy tavat a település határához. A kisvasút központi megállója melletti területen már régebben kialakítottak egy ún. záportározót, amely a túlzott csapadékmennyiség esetén akadályozhatja meg, hogy a környező földterületeket elöntse a víz.

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. jún. 10., 07:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  tiszapolgári
  2017. június 10., szombat 12:20

  3

  Na, mit ír ma a honlapja,
  A maga libsi kis Mancsa?
  Naná, hogy kilóg a ló mancsa,
  Ezt diktálja Soros napiparancsa.
 2. 3
  rworse
  2017. június 10., szombat 10:45
  Ha a ma lesz a tegnap holnapja,
  új üzletet kaphat a Stróman ma.
  De ha túlzottan kilóg a ló mancsa,
  hát kapja a Stróman strómanja!

 3. 2
  Világos
  2017. június 10., szombat 08:26
  Ez a Felcsút most Fideszesedik. Nem helyi vállakozás nyeri a munkát.
  Ahol tó lesz ott hal is lesz. Ha tó elkészül hajók is lesznek összekötik a velencei
  tóval, majd a Dunával és máris alkalmas lesz, hogy főváros legyen.
  Már a foci vállogatott lelkét most is Felcsut adta.
 4. 1
  rworse
  2017. június 10., szombat 08:10
  A Stróman strómanja.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Győri Péter-portré
Közös jelölt Józsefvárosban
Interjúk
Mohácsi János, Robert Menasse, Bartók Imre
Melléklet a Balatonról
Olaszrizling, kisvasút
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...