Kecskemét

Kicselezik a csendrendeletet

  • Birtalan Gy. Gergő
  • 2012. július 5.

Kis-Magyarország

Május elsején lépett életbe Kecskeméten a csendrendelet. Megnéztük, két hónap után milyen változás tapasztalható. Eközben a helyi plébános a frissen nyílt Pokol Club ellen tiltakozik. Híveivel egy hétig imádkozott a névváltoztatásért.

„Van itt csendrendelet?” – kérdez vissza érdeklődésünkre az egyik fiatal éjfél után. Társai tudnak ugyan a jogszabályról, de csak legyintenek rá. Kecskeméten május elsején vezettek be csendrendeletet annak érdekében, hogy a belvárosi lakosok is nyugodtan pihenhessenek. (Erről szóló cikkünket itt olvashatja.) Éjszakai sétánk után azonban arra jutottunk: a bulizók nem éreznek szinte semmit a rendelet hatásából. „Nem jó, hogy van ez a rendelet, de most komolyan, nézz végig a városon: ha nem itt élnél, gondolnád, hogy létezik ilyen? Nem ér semmit az egész. Nem mintha panaszkodnék” – mondja az egyik kerthelyiségben iszogató főiskolás. Az ok főképp a vendéglátósok kreativitásában kereshető.

Képünk csak illusztráció!


Képünk csak illusztráció!

Fotó: MTI

 

Kiskapuzás
A csendrendeletet az egyik helyi szórakozóhely, a Vanity Café ellen tiltakozó lakosok panaszai váltották ki, igaz, ez nemigen változtatta meg a klub életét. Ők arra hivatkozva, hogy a szomszédos társasház közgyűlése engedélyezte éjfél utáni működésüket – ez kibúvót kínál a rendeletben –, a szabály bevezetése után továbbra is tartottak bulikat éjfél után. Az önkormányzat igazgatási osztályának munkatársai egyébként a helyet május 27-én meglátogatták, de már éjfél után. Nyitva is voltak: a szórakozóhely ezután kérelmezte a pénteki és szombati éjfél utáni nyitva tartást – ezt a kérelmet azonban elutasították. Információink szerint azonban őket kivéve minden szórakozóhely megkapta a nyitvatartási engedélyt. A Vanity Café ezért jogi lépéseket fontolgat. Dr. Kodácz Kinga, a Vanity jogi képviselője a baon.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a szórakozóhely megfelel az előírásoknak, ráadásul a működésük nem zavar senkit. Büntetést eközben nem szabott ki az önkormányzat, úgy tudjuk, jelenleg még tart a türelmi időszak.
A kocsmák és klubok közül többen még április végén megtalálták a kiskaput a rendeletben. Több szórakozóhely is arra hivatkozik, hogy még 2012 előtt kapták meg működési engedélyüket: ez már elegendő indok a rendelet szerint az éjfél utáni nyitva maradásra, egészen addig, amíg nincs két megalapozott lakossági bejelentés a hely ellen. Ilyen panasz eddig sehol sem volt. A Ronch nevű kocsma tulajdonosa egyáltalán nem fél, hogy ez valaha bekövetkezhetne. „Eddig se volt semmi, békésen megvagyunk a környékbeliekkel.” (Ahhoz egyébként, hogy a panaszt megalapozottnak értékeljék az önkormányzatban, az kell, hogy a bejelentő fényképekkel vagy videofelvétellel dokumentálja, hogy az éjfél után is szórakozók viselkedése akadályozza a pihenését – a szerk.)
Mások közül többen melegkonyhát szereltetnek (vagy szereltettek már) be: ez is kivonja őket a rendelet hatálya alól, ugyanis a meleg ételt felszolgáló és azt előállító vendéglátóüzletekre nem vonatkozik a szabály. „Mi is beszereltünk melegkonyhát. Nemsokára lesz kaja. Amúgy nem változott semmi” – nyilatkozta az egyik hely alkalmazottja. A rendelet azonban nem enged kibúvót a „tánccal és hangosítóberendezés által kibocsátott zenével” működő szórakozóhelyeknek, azaz a diszkóknak. Ők abban bíznak, hogy nem lesz ellenük panasz.


A panaszok nem csitulnak
Tapasztalataink szerint ugyanakkor a régi helyeken még a fogyasztást illetően is változatlanul mennek a dolgok. Ha valaki azonban új helyet szeretne nyitni, annak érdemes melegkonyháról gondoskodnia: korábbi beszélgetéseinkből ugyanis az derült ki, hogy ezek a helyek bevételüknek legalább egyötödét éjfél után szerzik. Tehát ha a kocsma nem tudja megoldani a hajnali nyitva tartást, akkor nem is érdemes belevágni az üzletbe.

A Pokol és a hívők

Akadt Kecskeméten más probléma is a szórakozóhelyek életében. Június tizenötödikén nyílt meg a Pokol Club, mire a helyi főplébános és a katolikus közösség egy része aktivizálta magát. A hívők ugyanis nehezményezték a névválasztást, ezért egyhetes imasorozatot és aláírásgyűjtést rendeztek a klub ellen. Ez azonban sikertelen volt, a tulajdonos a javaslatok ellenére („Tűzgömb”, „Lángsziget”, „Forrópont”) maradt az eredeti névnél. Egyúttal megígérte: ha nem csitulnak az indulatok, keresni fognak egy mindenkit megnyugtató megoldást a névproblémára.


Összességében tehát sem az aludni, sem a mulatni vágyók nem érzékelnek semmit a csendrendelet hatásából, főleg úgy, hogy jelenleg is tart Kecskeméten a szabadtéri fesztiválok (főtéri koncertsorozatok, nagyszabású nemzetközi diáktalálkozó) ideje, amikor mindegy, hogy mi van nyitva és mi nincs, hiszen a diákok szokás szerint már korán „betáraznak”, és hajnalig a várost járják.
Ráadásul – csendrendelet ide vagy oda – június végén a panaszos lakosok sem lettek elégedettebbek. Az általunk megkérdezetteket most a játszótéri „szemtelen” gyerekek és a körúton száguldozó motorosok érdeklik, ám véleményüket nem változtatták meg: szerintük a szórakozóhelyről éjfélkor távozó bulizók ugyanolyan zavaróak, mint a hajnali ötkor távozók. Bejelentést azonban nem tesznek.

Figyelmébe ajánljuk