Szigetszentmiklós

Kormánytisztviselő lett a kiutált botrányigazgató

szerző
narancs.hu
publikálva
2012. szept. 11., 07:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem maradt sokáig állás nélkül a tavaszi szigetszentmiklósi igazgatóbotrány főszereplője. Miután legutóbbi vezetői pályázata nem nyert, augusztus elején felmondott a gimnáziumban, és gyorsan átnyargalt kormánytisztviselőnek. Tárt karokkal várták: újdonsült állását meg se hirdették.

Oktatási referensként Mede Norbert aláírása szerepel azon a hivatalos levélen, amit a napokban kaptunk a Pest Megyei Intézményfenntartó Központtól (PMIK) – közölte a narancs.hu-val a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium egyik tanára még a múlt héten. Az aláírás nem hiába lepte meg a dolgozókat: amint mi is megírtuk, Mede Norbert volt az a vezetői rutinnal nem rendelkező tanár, akit váratlanul nevezett ki átmeneti igazgatónak a fenntartó PMIK tavasszal, a szülők és a tanárok akarata ellenére. A döntést követően a gimnáziumban kis híján lincshangulat alakult ki, nem sokkal később pedig a diákok és a szülők az iskola előtt szerveztek tüntetést. Az esettel a legnagyobb hírportálok – index.hu, hvg.hu, origo.hu – is többször foglalkoztak, miközben a PMIK végig kiállt a tapasztalattal és helyi támogatottsággal sem bíró Mede mellett.

Mede Norbert karrierje azonban nem tartott sokáig Szigetszentmiklóson: igazgatóként megosztó személy volt – a tanári kar jórészét nem tudta maga mögé állítani a rendelkezésére álló négy hónap alatt, ráadásul az érettségiző diákok is megkérték, hogy ne mondjon beszédet a ballagás alkalmával –, végül augusztus elsejétől nem is őt nevezte ki újra igazgatónak a döntésben illetékes Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ezután Mede azonnal felmondott a gimnáziumban, és információink szerint még a várost is elhagyta.

Állás nélkül azonban nem maradt a fiatal tanár. „Mede Norbert 2012. szeptember 1. napjától áll kormánytisztviselői jogviszonyban a Pest Megyei Intézményfenntartó Központban” – erősítette meg értesülésünket az intézmény vezetője. Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a PMIK elégedett volt Mede teljes ellenszélben végzett igazgatói teljesítményével – amint most kiderült, olyannyira, hogy az említett kormánytisztviselői állást meg se hirdették (például a kozigallas.hu-n), hanem – a törvényi keretek adta lehetőséggel élve – meghívásos formában bonyolították le. A meghívott „Mede Norbert szakképzettsége a jogszabályi előírásoknak megfelelt”, így lett övé az állás. A PMIK-ben egyébként nem volt üresedés: az év elején megalakult intézményből eddig még nem bocsátottak el senkit, azaz létrehoztak egy új státuszt.

A gyanú árnyéka
Mede Norbert tavaszi kinevezésével kapcsolatban sorozatban bukkantak fel olyan tények, amelyek megkérdőjelezték, hogy csupán saját képességei és teljesítménye miatt került volna az igazgatói székbe a felvidéki származású fiatal tanár. A korábbi igazgató, Czita Zoltán lapunknak is elmondta, hogy tavaly nyáron a „polgármester (a fideszes Szabó József, aki tagja a Pest Megyei Közgyűlésnek is – a szerk.) tanévzáró után este keresett fel a gimnázium előtt. Egyből a lényegre tért, hogy kik legyenek az igazgatóhelyettesek. Egyikük volt Mede Norbert, aki ekkor Írországban tartózkodott.” Miután Czita nemet mondott a kérdésre, Mede mint közalkalmazott tanár kezdett el dolgozni a tavalyi tanévben. Hamarosan az keltett feltűnést, hogy a város saját keretéből kezdte finanszírozni Medének azt a tanfolyamát, amelynek elvégzése ahhoz kellett, hogy később meglegyen az igazgatói pályázatban elvárt végzettségek mindegyike. (Mede azt mondta nekünk, hogy amikor elkezdte a tanfolyamot, nem akart még pályázni, aztán mégis pályázott.) Idén tavasszal pedig jött a PMIK mindenkit meglepő döntése, amikor a tanárok és a szülők egyöntetű akarata ellenére nevezték ki Medét igazgatónak.
Lapunknak korábban Mede Norbert minden olyan feltételezést cáfolt, miszerint valakik segítették volna őt, és hangsúlyozta, hogy nem barátja a városban élő Kövér Lászlónak, „pedig még tanítottam a középső gyerekét is”. Mede beszélgetésünk alkalmával arról is panaszkodott, hogy egyesek még azért is megszólták, „hogy a Facebookon a legidősebb (Kövér – a szerk.) fiút felköszöntöttem a szülinapján, noha én ezt megtettem már több száz diákommal”. Csakhogy a legidősebb Kövér fiút Mede soha nem tanította, s amikor erre visszakérdeztünk, úgy fogalmazott: vele még kezdő tanárként beszélgetett sokat a folyosón, mert a diák „nagyon jól állt a történelemhez”.

Kép: origo.hu

(Ha vidéken él, és tudomása van aggályos, kérdéseket felvető álláspályázatról, írja meg nekünk a kismagyarorszag@narancs.hu-ra)

Reagál a PMIK

Cikkünkkel kapcsolatban levelet küldött nekünk a PMIK, amelyben vitatják, hogy új státuszt hoztak volna létre. "Az igazság ezzel szemben az, hogy a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ a 2012. január 1-jétől engedélyezett  létszáma 103 fő, a mai nappal bezárólag is 103 fő, így új státusz létrehozására nem kerülhetett sor. Azonban általában elmondható, hogy  intézményünkben is tapasztalható minimális  munkaerő-vándorlás, így megüresednek státuszok, amelyek - a jogszabályok előírta módon - betölthetők. Ez történt ebben az esetben is.”


szerző
narancs.hu
publikálva
2012. szept. 11., 07:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:
 1. 2 spontan
  spontan
  2012. szeptember 11., kedd 21:32
  Ez csak azt bizonyítja, hogy aki akar dolgozni, az talál is magának állást. Aki nem hiszi, járjon pórul.
 2. 1 kertesi
  kertesi
  2012. szeptember 11., kedd 11:54
  Ha "egy hamis konstrukció, akármilyen területen, közjogi, politikai, ideológiai, társadalmi vagy gazdasági területen épül is ki, ha egyszer valamilyen szerencsétlen okból beleépül az illető közösség szerkezetébe, akkor abban megindít egy fordított kiválasztást. ... A kiegyezéses, majd utóbb az ellenforradalmi magyar közéletben sem miniszter, sem községi jegyző, sem bankelnök, sem ipartestületi elnök, sem akadémiai elnök, sem tanfelügyelő nem lehetett olyan ember, aki döntő pillanatban nem volt hajlandó vagy nem volt képes egy rendeletben, egy fegyelmi határozatban vagy egy pohárköszöntőben magáévá tenni a közösségi hazugságoknak azt a rendszerét, melyen ez az egész közélet felépült. Lehet, hogy csak kis engedmény kellett hozzá, de már ez a kicsi is megindította a fordított kiválasztás folyamatát, mert a legigazabb, legszenvedélyesebb és leglényeglátóbb emberek számára már ez is lehetetlenné tette, hogy hazugsághoz adjanak igaz erőket. Hosszú lejáratra pedig ez a fordított kiválasztás az egész közösség vezető rétegét kicserélte, s logikusan vezetett egész vezető rétegünk erkölcsi és értelmi lezülléséhez."

Komment írásához vagy regisztrálj

 • Kis-Magyarország

  Egy borsodi falu, ahol nincs rasszizmus

  Áprilisban Borsodbótán a baloldal tönkreverte a Fideszt: ebben szerepe lehetett Gulyás János munkáspárti polgármesternek is, aki emberemlékezet óta dolgozik a faluért. Sikeresen pályázik, etnikai ellentéteik sincsenek, sőt, itt még Hegedűs Zsuzsa csibéi is életben maradnak. De min múlik mindez?

  Szerző
  Kovács István
  Posztolva
  2014. jul. 27., 06:00
  Kommentek
  4
  Egy borsodi falu, ahol nincs rasszizmus
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Legszívesebben elfelejtené Keszthely az Auschwitzban elgázosított 800 polgárát

  A város polgármestere nem tartja fontosnak, hogy a 70 éve elhurcolt keszthelyi zsidókról megemlékezzenek. Se az év során, se a város honlapján. Ráadásul – véli ő – az elhurcoltak „közt volt jó ember, meg rossz is”. Egy blogger hívta fel a figyelmet a város sajátos emlékezéstechnikájára.

  Szerző
  Kupi Györgyi
  Posztolva
  2014. jul. 24., 06:07
  Kommentek
  8
  Legszívesebben elfelejtené Keszthely az Auschwitzban elgázosított 800 polgárát
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  MaNDA: 700 munkahelyet ígértek Ózdon, de csak 50 a biztos

  Óriási ambíciókkal vágott neki a MaNDA Ózd és az ország meghódításának, ám a projekt foglalkoztatási és finanszírozási tekintetben is alulmarad az évekkel ezelőtti ígéretekhez képest. Sőt, Ózdon a projekt helyszínét is vitatják, ahol még az építkezés sem kezdődött el.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. jul. 21., 16:30
  Kommentek
  0
  MaNDA: 700 munkahelyet ígértek Ózdon, de csak 50 a biztos
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  „Hogy maradjak mindig jó ember” – Interjú Váradi Andrással

  Próbálták megvesztegetni, megfenyegették, földjét nemrég letarolták. Váradi András mégis elindul az alcsúti polgármesteri székért, bár tudja, kell még tanulnia. Elmondja, hogyan lett gazdálkodó, miért segít a szegényeknek, és milyen kecskét fejni, amikor az embert személyesen Orbán Viktor lesi.

  Szerző
  Magyar Krisztián
  Posztolva
  2014. jul. 20., 06:00
  Kommentek
  3
  „Hogy maradjak mindig jó ember” – Interjú Váradi Andrással
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Azért kellett az 1,5 milliárdos szúnyogmutyi, mert a kormány júniusban jött rá, hogy enyhe tél volt

  Ez nem vicc, ez a hivatalos magyarázat. Erre hivatkozva változtatták meghívásossá a tendert, amit a katasztrófavédelemtől napok alatt a jelenlegi vezető, Bakondi György korábbi megbízója kapott meg.

  Szerző
  Szlavkovits Rita
  Posztolva
  2014. jul. 17., 05:55
  Kommentek
  2
  Azért kellett az 1,5 milliárdos szúnyogmutyi, mert a kormány júniusban jött rá, hogy enyhe tél volt
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Mészáros Lőrinc most az Alcsúti Arborétumban talált 200 millió forintot

  A felcsúti polgármester olyan cégeket előz meg simán egy kertészeti tenderen, amelyek profi kertépítők. Érdekes, hogy 2012-ben a Felcsúthoz közeli arborétum épp 200 milliós állami támogatást kapott.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. jul. 15., 06:07
  Kommentek
  8
  Mészáros Lőrinc most az Alcsúti Arborétumban talált 200 millió forintot
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Nem vérre szomjaznak - Vadászat Magyarországon - 1. rész

  A gazdasági-politikai körök vadászszeánszai sokakat izgatnak. Mi minden dőlhet el egy ilyen eseményen? Cikkünk írása során számtalanszor hallottuk: nem kell ezt az időtöltést túlmisztifikálni. De mennyire segíti az objektív kép kialakítását a transzparencia hiánya?

  Szerző
  Grünczeisz Kata
  Posztolva
  2014/25. (06. 19.)
  Kommentek
  0
  Nem vérre szomjaznak - Vadászat Magyarországon - 1. rész
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  „Elég a pártállami módszerekből” – Szakad a Jobbik Csongrádban

  Süket fülekre találnak a Jobbik vidéki tagságának panaszai – állítja több csongrádi jobbikos, akik a szegedi elnök távozását követelik Vona Gábortól. Úgy tudjuk, a megyei jobbikosok jó része már otthagyta a pártot.

  Szerző
  Szlavkovits Rita
  Posztolva
  2014. jul. 09., 06:07
  Kommentek
  7
  „Elég a pártállami módszerekből” – Szakad a Jobbik Csongrádban
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Haláleset miatt nyomoznak a békési káoszdoktor portáján

  A Békés megyében orvosi ügyeletet ellátó Sani-Med Kft.-ről szóló cikkünk után olvasói levelek garmadáját kaptuk. Kiakadt betegek, alkalmazottak és egy polgármester is írt. Noha a beszámolók alapján a cég szolgálati színvonala kritikán aluli, a cég pénzügyileg egyre sikeresebb.

  Szerző
  Fülöp Zsófia
  Posztolva
  2014. jul. 08., 05:55
  Kommentek
  1
  Haláleset miatt nyomoznak a békési káoszdoktor portáján
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  A falu, ahol a romák saját magukat húzzák ki a bajból

  Tiszaszentmárton egy apró falu az ukrán határ mellett. A lakosság majd fele roma, a fiatalok elvándorolnak. Ez a riport mégsem a nyomorról szól, hanem arról, hogy egy jó kezdeményezés nemcsak felrázza a helyieket, de pénzt is hozhat a házhoz.

  Szerző
  Cservenyák Katalin
  Posztolva
  2014. jul. 06., 06:07
  Kommentek
  0
  A falu, ahol a romák saját magukat húzzák ki a bajból
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma

Legfrissebb Narancs

Lesz-e visszacsapás?
A maláj gép lelövése
Szabadság tér
Harc a Nyugat ellen
Centrál Színház
Hogyan privatizálták?
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

Végül köszönöm személyes jókívánságait, amit ezúton viszonzok anyaként, kulturális és oktatási bizottsági elnökként és Magyarország második legerősebb pártja, a Jobbik országgyűlési képviselőjeként.
Dúró Dóra levele Pozsgai Zsoltnak, Magyar Hírlap még több Szüret...