Meghiúsult Hóman-szobor: a bukta után az IM nem kéri vissza a kiutalt 15 millió forintot

  • Magyar Krisztián
  • 2016. január 29.

Kis-Magyarország

Noha a tiltakozások hatására Székesfehérváron nem kap szobrot Hóman Bálint, a projektgazda alapítványnak nem kell visszaadnia a 15 millió forintot. Íme, a miniszter levele!

Még hetekkel ezelőtt próbálta meg a magyarnarancs.hu megtudni az Igazságügyi Minisztériumtól, hogy mi lesz azzal a 15 millió forinttal, amelyet korábban a Hóman Bálint Kulturális Alapítványnak utaltak át azért, hogy elkészülhessen az egykori kultuszminiszter születésének 130. évfordulójára tervezett köztéri szobor a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumhoz közeli területre.

A minisztériumtól a válaszadási határidő lejárta után sem kaptunk semmilyen érdemi információt, miközben a napokban még az Egyesült Államok elnöke is jól odaszúrt egyet Orbánéknak Hóman-ügyben. (Barack Obama a nemzetközi holokauszt-emléknapon a washingtoni izraeli nagykövetségen mondott beszédében kitért arra: „amikor egy második világháborús antiszemita vezető szobrának felállítását tervezték Magyarországon, mi vezettük a rohamot az ország kormányának meggyőzésében, hogy forduljon vissza ezen az úton”.) Az amerikai nyomásgyakorláson kívül a tavalyi év utolsó harmadában jelentős civil és politikai tiltakozás is indult azért, hogy a zsidótörvényeket megszavazó Hóman Bálintnak ne legyen szobra Székesfehérváron, decemberben a város polgármestere az „ország és a város érdekeit szem előtt tartva” arra kérte a szobor felállítását kitaláló alapítványt, hogy szándékukat újra gondolják át. Végül a Hóman Bálint Kulturális Alapítvány kihátrált, és a fehérvári képviselő-testület decemberben visszavonta azt a korábban hozott határozatát, amely szerint kétmillió forinttal támogatja a város a szobor elkészítését.

A botrány decemberi lezárását követően nyitva maradt a kérdés, hogy mi is lett azzal a 15 millió forinttal, amelyet az Igazságügyi Minisztérium még tavaly utalt át a Hóman Bálint Kulturális Alapítványnak azért, hogy ebből készíttessék el a szobrot. Földi Judit, a Demokratikus Koalíció székesfehérvári képviselője birtokában van egy dokumentum – tudta meg a magyarnarancs.hu –, amely szerint az alapítványnál maradt a pénz annak ellenére, hogy az eredetileg tervezett helyszínen végül nem állíthatták fel a szobrot. Trócsányi László igazságügyi miniszter Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő kérdésére azt közölte: „a támogatási szerződésben nem volt feltétel a szoborállítás teljesülése, így jogszerűen a támogatást visszakövetelni nem lehet”. Az alapítvány kuratóriumi elnöke december közepén közadakozást hirdetett, és azt is közölte, nem mondanak le a szoborállításról. Úgy tűnik, a minisztérium csak akkor látja majd az adófizetők 15 millióját, ha a Hóman Bálint Kulturális Alapítványhoz befolyik elég magánadomány, hiszen az igazságügyi miniszter azt közölte: az alapítvány arról tájékoztatta a tárcát, hogy a közadakozásból befolyó összegből fizethetik vissza az állami támogatást.

Trócsányi László levele:

false




Figyelmébe ajánljuk