Eldőlt: négy vidéki városban indulhat el ún. közösségi főiskolai képzés

  • narancs.hu
  • 2016. január 29.

Kis-Magyarország

Hatvan, Siófok, Kisvárda és Sümeg.

Eldőlt, hogy melyik városokban indulhatnak el az ún. közösségi főiskolai képzések. Az Oktatási Hivatal arról tájékoztatta a magyarnarancs.hu-t, hogy a „közösségi felsőoktatási képzési központok nyilvántartásba vételéről és működésének engedélyezéséről szóló határozatokat az Oktatási Hivatal kiadmányozta, ezek alapján az alábbi KFKK-s képzéseket regisztráltuk (felsőoktatási intézmény, képzés, KFKK települése):

1. BGE: nemzetközi gazdálkodás felsőoktatási szakképzés (Hatvan)
2. BME: villamosmérnöki alapképzés (Hatvan)
3. D(ebreceni) E(gyetem):
a. mezőgazdasági mérnöki alapképzés (Kisvárda)
b. turizmus-vendéglátás alapképzés (Kisvárda)
4. GDF:
a. gazdálkodási és menedzsment alapképzés (Siófok)
b. mérnökinformatikus alapképzés (Siófok)
c. gazdaságinformatikus alapképzés (Siófok)
d. gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzés (Siófok)
e. mérnökinformatikus felsőoktatási szakképzés (Siófok)
5. WSUF:
a. kereskedelem és marketing alapképzés (Sümeg)
b. gazdálkodási és menedzsment alapképzés (Sümeg)”
Ezenkívül még azt írták, hogy „a közösségi felsőoktatási képzési központok intézményi székhelyen kívül, a működési engedélyük szerinti képzési területen és hallgatói létszámmal működő szervezetek, amelyek felsőoktatási intézménnyel (illetve intézményekkel) kötött megállapodás alapján, a felsőoktatási intézmények által biztosított képzések működtetéséhez szolgáltatják az oktatás tárgyi, ingatlanhasználati feltételeit a helyi társadalom, helyi gazdaság igényei alapján; Ez alapján a közösségi felsőoktatási képzési központban képzést folytatni csak felsőoktatási intézmény tud, a közösségi felsőoktatási képzési központ ennek megfelelően a képzés helyszíne”.
Decemberi cikkünkben azt írtuk a „közösségi főiskolákról”: egy ilyen szervezet egyébként „a felsőoktatási intézmények által biztosított képzések működtetéséhez szolgáltat helyszínt és egyéb infra­struktúrát a helyi társadalom, helyi gazdaság igényei alapján. A központok fenntartói a helyi felsőoktatás megteremtésében elkötelezett helyi szereplők lehetnek – általában önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek, esetleg egyházak. Egy-egy központ képzési profiljának kialakításában több felsőoktatási intézmény is részt vehet”. A minisztérium leszögezte, hogy ezek a központok nem minősülnek felsőoktatási szervezetnek, meglévő egyetemek, főiskolák telepíthetik ide akkreditált képzéseiket. Diploma tehát nincs, viszont minőségi OKJ-s  vagy egyéb képzések lehetnek. „A szakképzettséget adó képzések mellett a nem iskolarendszerű képzések, tanfolyamok hasonlóképpen fontosak: szakmai továbbképzések, készségfejlesztő tréningek, nyelvtanulási lehetőségek szintén lényeges elemei lehetnek egy sikeres, közösségi felsőoktatási képzési központ profiljának.”

Volt olyan szervezet, amely kritikával illette a koncepciót. A Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) szakvéleményében azt írta: „Nem értünk egyet azzal, hogy a felsőoktatási intézmények székhelyükön és telephelyeiken kívül, »közösségi felsőoktatási képzési központban« is képzéseket folytathassanak. Egy ilyen változtatás a felsőoktatás minőségét tekintve még a (korábban megszüntetett) székhelyen kívüli képzéseknél is rosszabb megoldást jelentene, s országszerte »sufniegyetemek« kialakulásához vezetne”, mindez „a felsőoktatás átláthatóságának romlását, a hallgatói-felhasználói tájékozódás és tisztánlátás megnehezítését jelentené”. A képzés „minősége szempontjából kifejezetten aggasztónak tartjuk az intercity-professzorok, utazó oktatók számának ennek kapcsán várható emelkedését”. A MAB a „közösségi felsőoktatási képzési központ tervezetbeli értelmezés szerinti esetleges kodifikálását a leghatározottabban ellenzi”.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.