Gyula

Megszűnik a kolbászgyártás

Kis-Magyarország

A jövő héten leállhat a munka a Gyulai Húskombinátban, miután az egyik hitelező bank zárolta a cég pénzforgalmi számláját.

„Behúzta a féket mindkét bank, így a cég hamarosan finanszírozhatatlan lesz” – erről tájékoztatta a narancs.hu-t Ruck János, a Gyulai Húskombinát vezérigazgatója. Az évek óta veszteséges Gyulai Húskombinátnak összességében több mint egymilliárd forint tartozása halmozódott fel két bankkal szemben, ám a vezérigazgató a narancs.hu kérdésére nem kívánta megnevezni, mely pénzintézetekről van szó. Más forrásokból úgy tudjuk, hogy a K&H és a CIB Bank finanszírozta a békési fürdőváros cégét.

Tegnap a gyár dolgozói tüntetést tartottak a városháza előtt, az egyik bank ezzel egy időben zárolta a Gyulai Húskombinát főszámlájára érkező pénzt, hogy a cég tartozását ebből fedezze. Mint Ruck Jánostól megtudtuk, a másik pénzintézettel szembeni több mint 400 milliós hiteltartozás szeptember végén járt le, és nem sikerült új feltételek mellett meghosszabbítani. Megtudtuk azt is, hogy a gyár boltjai és kereskedői napi bevételéből finanszírozzák egyelőre a termelést.

„Napok kérdése, mikor kell leállítani a termelést, a jövő héten még gyárthatunk májast és valamennyi kolbászt. A füstölőben és az érlelőben lévő kolbászok feldarabolása és csomagolása még eltarthat néhány hétig, de csak néhány tucat embernek” – mondta a vezérigazgató, aki elismerte, hogy már csak vészforgatókönyvek vannak az összesen 400 főt foglalkoztató cégnél, ezért is igyekeztek felhívni a döntéshozók és a közvélemény figyelmét az elmúlt napokban, hogy nagy a baj.
Ráadásul a Gyulai Törvényszékhez szeptember végén beérkezett felszámolási kérelem határideje jövő szerdán lejár (erről is írtunk korábban), ezt követően jogerőre emelkedhet. A narancs.hu megtudta, hogy a felszámolást kezdeményező pécsi székhelyű M Profood Kft.-nek nagyjából 8 millió forinttal tartozik a közel 10 milliárdos éves bevétellel rendelkező Gyulai Húskombinát, ám már annak sem tud fizetni. Ruck János érdeklődésünkre elmondta, naponta folyamatosan egyeztet a céghez kirendelt és az adósok érdekeit képviselő vagyonfelügyelővel.

A kialakult helyzetben az is elképzelhető, hogy az október 26-i rendkívüli közgyűlés idején már nem termel a gyár, de az egészen biztos, hogy a felszámolási eljárási kérelem akkorra már jogerőre emelkedik.

Figyelmébe ajánljuk