Mészáros Lőrinc nem áll le – Most Dunakeszin épít iskolát és sportcsarnokot 3,7 milliárdért

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2016. ápr. 04., 08:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A felcsúti polgármester cége a West Hungária Bau Kft.-vel közösen építheti meg az új dunakeszi iskolát és mellette egy sportcsarnokot is.

Orbán Viktor jó barátja, a felcsúti milliárdos legújabb családi cége, a tavaly alapított Fejér B.Á.L. Zrt. sorra nyeri a milliárdos gigaberuházásokat. Mészáros Lőrincék vállalkozása most a Nemzeti Sportközpontok egyik közbeszerzését zsebelte be a West Bau Hungária Kft.-vel közösen – derül ki a magyarnarancs.hu birtokába jutott vállalkozási szerződésből. A W-F Dunakeszi Konzorcium több mint bruttó 3,7 milliárd forintért tervezhet és építhet a Pest megyei városban egy iskolát és egy sportcsarnokot.

false

 

Az oktatási intézmény és a sportcsarnok kialakítását részletező közbeszerzési felhívás még tavaly október végén jelent meg. A dokumentum szerint 24 tantermes lesz a vadonatúj dunakeszi iskola, amely kap egy 520 négyzetméteres étkezőt, és felépítenek mellette egy 2470 négyzetméteres sportcsarnokot is, de lesz egy jókora kültéri sportpálya az állam tulajdonában lévő területen. A telken jelenleg még vannak épületek, ezeket el kell bontani, majd indulhat a tervezés, amelyet az építkezés előtt – a portálunk által megszerzett vállalkozási szerződéstervezet szerint – a nyertes konzorciumnak kell elvégeznie. A munkákra 470 napjuk lesz Mészároséknak.

A dunakeszi iskola építését már 2014-ben rögzítette egy kormányhatározat. Ez azt is kimondta, hogy a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programból biztosítják a pénzt a beruházásra. Ugyanez a határozat rögzítette, hogy az építtető nem az önkormányzat, hanem a Nemzeti Sportközpontok (NSK) lesz; ez nem meglepő, hiszen minden, a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programból finanszírozott beruházásnál az NSK az építtető. Ennek ellenére az önkormányzat is szerződő fél lesz, így – ha akarják – ők is felügyelhetik a munkálatokat.

A Fejér B.Á.L.-t tavaly júniusban alapította a felcsúti polgármester, azóta megnyerték azokat a közbeszerzéseket, amelyen egyedül vagy konzorciumban elindultak. Az első projektjüket is már a West Hungária Bauval közösen kapták meg, mint ahogy arról beszámoltunk: Szombathelyen bruttó 1,05 milliárdért ők állítják helyre a püspöki palotát, nemrég pedig az derült ki, hogy bruttó 3,23 milliárd forintból újítják fel a Nemzeti Lovardát szintén konzorciumban, a partner újfent a West Bau. A Fejér B.Á.L. Bicskén egymaga korszerűsítheti az egyik helyi iskolát bruttó 174 millió forintért cserébe. Ezek után jött a dunakeszi biznisz, amellyel együtt összesen eddig bruttó 8,1 milliárd forintos állami megrendelést kapott – döntő többségében a West Hungária Bauval együtt – Mészáros Lőrinc második számú építőipari vállalkozása. (Mészáros mostani partnere, a West Hungária Bau Kft. is el van látva állami és önkormányzati megbízásokkal: a vállalkozás korábban Győrben nyerte el sorra a városi építőipari tendereket, majd ők kapták a Várkert Bazár felújítását, most a ZÁÉV Építőipari Zrt.-vel közösen ők újítják fel jelenleg az MTK stadionját. A kft. egyik tulajdonosa a leggazdagabb magyarok egyike, az a Paár Attila, aki egy másik cégén keresztül tavaly megvette Tiborcz István tulajdonrészét az Elios Innovatív Zrt.-ben.)

A dunakeszi iskola és a sportcsarnok építésére információink szerint csak a zalaegerszegi ZÁÉV Építőipari Zrt. tett még érvényes ajánlatot. Az építőipari vállalkozás az utóbbi időben a stadionépítési hullám egyik nagy nyertese, több aréna kialakításában is szerepet kapott. A ZÁÉV tavalyi tulajdonosváltásakor sokáig szakmai berkekben azt rebesgették, hogy Mészáros Lőrinc valamelyik cége lehet a befutó. Azóta kiderült, hogy a miniszterelnök barátja ebből kimaradt, azonban a piacot jól ismerő forrásaink szerint Mészáros és a ZÁÉV között jók az üzleti kapcsolatok.

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2016. ápr. 04., 08:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    Kocsis Andras
    2016. április 05., kedd 10:00
    Micsoda veletlen...

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Tarlós megszüntetné
Mi lesz a BKK-val?
Borsodi riport
Egy kegyetlen gyilkosság háttere
Interjúk
Parragh László, René Jacobs, Rob Brydon
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...