„Olyan részeg volt az orvos, hogy összeesett” – Ügyeleti káosz Békésben

Hanyagság, félrediagnosztizált beteg, ittas orvosok, elégedetlen lakosság: a Békésben ügyeletet ellátó Sani-Med Kft. munkáját éles kritika övezi újabban. A több százmilliós állami támogatást bezsebelő céggel Gyomaendrőd szerződést bont.

„A szomszéd bácsi délután lett rosszul. Az orvos kijött hozzá, de láttam rajta, hogy nincs gyógyításra alkalmas állapotban. A doktor azt mondta, hogy a bácsi nem beteg, csak öreg. Este aztán eszméletét vesztette a bácsi, és akkor már én hívtam ki az ügyeletet” – mesél egy tavalyi esetet Lehóczkiné Tímár Irén. A gyomaendrődi önkormányzati képviselő novemberben számolt be a városi jegyzőnek a megdöbbentő eseményről. „Kértem az orvost, hogy mérje meg a bácsi lázát, de erre sem volt képes. Mikor azt mondtam, küldje be a kórházba, mert nem látom biztosítva a beteget, vitába keveredtünk. Végül kijöttek a mentők, de a betegszállításhoz szükséges papírokat sem tudta az orvos megírni, a sofőr intézte az egészet. A bácsi közel három hétig feküdt a kórházban.”

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

A szerencsésen végződött történetet a képviselő asszony a jegyzőnél jelentette, mire a város polgármestere, Várfi András levélben kért tájékoztatást a város ügyeletét ellátó Sani-Med Trans Kft. ügyvezetőjétől, dr. Piriczky Bélától – először november 18-án, majd december 6-án, végül január 17-én. A válasz – a háromszori felszólítás után – végül január 29-én érkezett meg, melyben az állt – a lapunk birtokába került dokumentum szerint –, hogy az esetet kivizsgálták, és „a rendelkezésünkre álló ambuláns lapok alapján megállapítható, hogy az ügyeletes orvos mulasztást követett el. Emiatt a vele lévő szerződéses viszonyt ezt követően azonnali hatállyal megszüntettük”. Csakhogy ezzel nem oldódtak meg az ügyeleti problémák Gyomaendrődön. Mint azt látni fogjuk, az eset csak a jéghegy csúcsa volt.

Otthagyott infúzió

A gyomaendrődi önkormányzat idei február 27-i képviselő-testületi ülésén tárgyalta újra az orvosi ügyelet 2013-as évre vonatkozó szakmai beszámolóját, miután januárban – a felmerült problémák sikertelen átbeszélése és a szolgáltató képviselőjének hiánya miatt – a testület nem fogadta el azt. Ám érdekes kérdések is felmerültek az ülésen. Több képviselő jelezte: tudomásukra jutott, hogy december 25-én nem volt orvosi ügyelet a városban, 24-én pedig az ügyeletet ellátó doktornő gyógyításra alkalmatlan állapotban volt. E panaszokat egyébként – ahogy a város honlapján, a képviselő-testületi ülések előterjesztései között olvashatjuk – írásban is eljuttatták dr. Piriczky Bélának, aki minderre azt a választ adta: a rendszerben visszaellenőrizték, mindkét nap dr. T. I. ügyelt, azzal kapcsolatban azonban nem érkezett panasz, hogy bármilyen szer – mondjuk alkohol – befolyása alatt állt volna.

Piriczky Béla, a SANI-MED ügyvezetője

Piriczky Béla, a Sani-Med ügyvezetője

 

Az említett testületi ülésen felszólalt továbbá Mraucsik Lajosné, a Városi Gondozási Központ intézményvezetője is. Ő elmondta, hogy a szociális intézményben is sok a gond az ügyelettel, miután többször tapasztalták, hogy az orvos valamilyen szer hatása alatt érkezik meg, és így vagy meg tudja vizsgálni az időseket, vagy nem. Egy alkalommal – valamikor február elején – pedig az ügyeletes orvos úgy kötött be infúziót a betegnek, hogy aztán egyszerűen otthagyta, ami azért probléma, mert az idősek otthonának munkatársai – gondozó-ápoló intézmény lévén – szakápolási tevékenységet kompetencia híján nem végezhetnek. „Nincsenek diplomás ápolóink, az idős szervezet pedig sok mindenre másképp reagál” – mondta el a magyarnarancs.hu-nak Mraucsik Lajosné. Hozzátette: a másik alapvető probléma, hogy bár egy-egy kiszálláskor a dokumentáció kötelező, az ügyeletes orvosok sok esetben nem tesznek ennek eleget. „Sietnek, ez a kifogás.”

Az intézményvezető egyébként azt is elmondta a testületi ülésen, hogy a korábbiakhoz képest mostanában nem túl jók a tapasztalataik az ügyelettel, az utóbbi egy, másfél évben romlott le ennyire a színvonal. „Évekkel ezelőtt jó kapcsolatot ápoltunk az ügyelettel, maximális segítő szándékkal fordultak felénk, volt olyan, hogy a kolléganők telefonon kértek segítséget, mit tegyenek, amíg az orvos nem érkezik ki a helyszínre. Ez az elmúlt időszakban megváltozott” – foglalta össze.

A 300 milliós állami támogatás

A Sani-Med Trans Kft. 2008. január 1-jétől, az előző szolgáltatótól átvéve látja el az orvosi ügyeletet a 14 ezer fős Gyomendrődön. A kft. a szerződést  Gyomaendrőd önkormányzatával, Hunya Község Önkormányzatával és a Városi Egészségügyi Intézménnyel kötötte. Ennek értelmében a Sani-Med Trans Kft. köteles a meghatározott egészségügyi szolgáltatást „Gyomaendrőd város közigazgatási területén, a gyomaendrődi lakosok vagy tartózkodók részére, hétköznap 16 órától másnap reggel 8 óráig, hétköznap és ünnepnap

Fideszes birodalomba ágyazva

Érdekesség, hogy a Sani-Med székhelye jó ideje Pusztaottlakán van. Ez az a pár száz fős békési falu, ahol Simonka György fideszes parlamenti képviselő a polgármester, és ahova az alacsony iparűzési adó miatt sok cég bejelentkezik. Korábbi cikkünkben megírtuk: politikai befolyásából gyarapodik a Fidesz országgyűlési képviselőjének cége. A Simonka György vezette békési önkormányzat nagy tételben rendel Simonka cégétől, ám a politikus szerint ez rendben van. Ahogy az is, hogy rokonainak, sőt feleségének is jut állami szerződés az elnéptelenedő Pusztaottlakán.

folyamatosan Hunya község lakosai számára is köteles biztosítani”. Ezért a kft. orvosi ügyelet céljára használhatja az önkormányzat egyik ingatlanját, illetve anyagi támogatást kap, ami 2013-ban „Háziorvosi ügyeleti ellátás” címén összesen 7 millió 180 ezer forint volt. Tekintve azonban, hogy az elmúlt években a Sani-Med látta el az orvosi ügyeletet – Békéscsaba és Mezőkovácsháza kivételével – Békés megye egész területén, az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) is jár a támogatás: a kft. az egész megye „háziorvosi szolgálati ügyeletéért” 2013-ban 302 millió 638 ezer, míg „betegszállítás” címszó alatt 12 millió 611 ezer forintot kapott az OEP-től. És a Sani-Med nem is panaszkodhat: a cég üzemi eredménye 2010-ben az Opten szerint plusz 22, 2011-ben 23, míg 2012-ben 17 millió forint volt.

A felhozott kritikákkal kapcsolatban Piriczky – aki egyébként maga is praktizáló orvos – megkeresésünkre elmondta: csak azt veheti hivatalos panasznak, és így csak azt az ügyet lehet kivizsgálni, ami írásban érkezik hozzá, dátummal, konkrétumokkal ellátva. Ezen kívül minden szubjektív, pletykaszinten ő is sok mindent hallott, beszélni bármit lehet. „Az elmúlt öt évben mindössze egy írásos panasz érkezett hozzám, tavaly októberben vagy novemberben. Azt ki is vizsgáltuk, és megállapítást nyert, hogy a panasz valós volt, azóta az a kolléga nem ügyel az adott ügyeleten” – válaszolta Piriczky, Lehóczkiné panaszbeadványára utalva. Hozzátette: ha hivatalos panasz érkezik hozzájuk, a cég vezetéséből és az önkormányzat részéről két-két fő köteles kimenni a helyszínre – akár hajnali egy órakor is – és megtenni a szükséges intézkedéseket, ha kell, megszondáztatják az orvost, az esetről pedig jegyzőkönyv készül. (Ehhez képest a Lehóczkiné panaszát megválaszoló levélre több mint két hónapot kellett várni.)

Piriczky: három a magyar igazság

Az OEP honlapján található „Gyógyító-megelőző ellátások finanszírozási adatai 2013” névre hallgató dokumentumot böngészve feltűnhet, hogy Piriczky Béla neve háromszor is előfordul: egyszer a már említett Békés megyére vonatkozó támogatás kapcsán, másodszor szintén a Sani-Med Trans Kft. színeiben, szintén „betegszállítás” címszó alatt, csak Csongrád megyére vonatkozóan – amiért 2013-ban 8 millió 43 ezer forint támogatást kapott –, harmadszor pedig a Gyula-Med Kft. ügyvezetőjeként, újfent a „betegszállítás” rubrikájában, 62 millió 909 ezer forintos támogatással. Ez utóbbi kft. egyébként 2002 óta foglalkozik ülőbeteg-szállítással Békés megye területén a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének honlapja szerint.

 

Az ugyanakkor felvet néhány kérdést, hogy ha csupán egy írásos panasz érkezett öt év alatt, melynek következménye az ügy kivizsgálása és az orvos elbocsátása lett, miért mondta Piriczky a február végi testületi ülésen a karácsonykor ügyelő T. I. esetére, hogy „mivel felmerült ilyen jellegű aggály (azaz a gyógyításra alkalmatlan állapot – F. Zs.) a doktornővel kapcsolatban, az említett doktornő nem vesz részt az ügyeletben Gyomaendrőd területén”.

Megszondáztatták a részeg orvost

Ahogy Piriczky elmondta, nem elfogadható, ha valaki munkavégzésre alkalmatlan állapotban megy dolgozni. Az egészségügyben ez végképp nem megengedhető, két, nevét nem vállaló forrásunk – mindketten az említett céghez tartozó egy-egy Békés megyei ügyelet munkatársai – szerint az ügyvezető pontosan tudja, milyen állapotban vannak az orvosok – nemcsak Gyomaendrődön, hanem szerte a megyében. „Egy alkalommal az egyik orvos olyan részeg volt, hogy nem bírt lábra állni. Felhívtuk a kft. vezetőjét, akitől csupán azt az utasítást kaptuk, állítsuk fel valahogy” – mondta egyikük.

Ha részeg az orvos

Megkerestük a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottságát is, ahol arról érdeklődtünk, szakmailag mi a következménye, ha egy orvost ilyen állapotban találnak, illetve ki és hol jelentheti az ehhez hasonló eseteket. Dr. Harsányi László, a bizottság elnöke ezt válaszolta: „Kamarai tag orvos szakmai-etikai vétségének gyanúja esetén (bárki által előterjeszthető kérelemre vagy hivatalból indítva) az orvos kamarai tagságának helye szerinti (megyei) kamarai etikai szerv jogosult első fokon etikai eljárás megindítására.”

Arra a kérdésünkre, hogy az ügyelet munkatársai tehetnek-e bármit is, jelenthetik-e a felettesükön kívül bárkinek az ehhez hasonló esetet, ezt a választ kaptuk: „Egyszer egy közterületi esethez ment ki az orvos, aki a jelenlévők elmondása szerint olyan részeg volt, hogy összeesett. Rendőrséget hívtak, megszondáztatták az orvost, majd etikai ügy lett belőle. A bizottság végül az orvost hozta ki nyertesen. Nővér és sofőr minden sarkon van, de orvos kevés. Előre megmondták, hogy mellette fognak kiállni. Hiába jelezzük, megvédik őket” – mondta.

Egy másik probléma, hogy az ügyeletet ellátó orvosok általában vidékről érkeznek, ahol főállásban rendelnek. Azaz sok esetben képtelenség, hogy négy órára, az ügyelet kezdetére odaérjenek egy másik városba. Amivel egészen addig nem lenne semmi gond, ha a háziorvosok besegítenének az ügyeletbe a fennálló néhány órában. Forrásaink szerint ez mostanában azért nem történik meg, mert a kft. vezetője „elfelejtette ezeket a korábbi segítségeket honorálni”, fizetés nélkül pedig senki nem vállalja a feladatot. „Volt olyan is, hogy 6-7 órára kellett volna megérkezni az orvosnak, de még éjfélkor sem jött. Karácsonykor és szilveszterkor pedig szinte általános volt, hogy a nővérek ügyeltek” – mondta egyikük.

Csúsznak a fizetések?

„Ha nincs megfelelő felszereltség, nem is működhetünk. Ha érkezne ilyen jellegű panasz, felettes szerveink ellenőrzést rendelnének el és vizsgálatot folytatnának – mondta erre Piriczky. – Ami pedig a gyógyszerellátást illeti, jogszabály van rá, milyen és mennyi gyógyszer kell, hogy legyen egy adott ügyeleten.”

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Forrásainknak azonban erről is más tapasztalataik vannak. „A gyógyszerellátottság jelentősen csökkent, mióta az ügyeletet vállalkozók viszik” – mondta egyik, korábban már idézett forrásunk, és megjegyezte, hogy nemcsak a gyógyszer hiányzik, hanem sokszor olyan alapvető műszerek is, mint az EKG, arról nem is beszélve, hogy a számítógép és a telefon sem működik folyamatosan. „Még ha az orvos esetleg oda is ér időben az ügyeletre és józan, az eszközkészlet, a felszerelés hiányos, gyógyszerek nincsenek” – mondta egy másik.

A bérekkel hasonló a probléma. „Általános, hogy 2-3-4 havi bérrel lóg az alkalmazottaknak a kft. vezetője, de tavaly november óta már a legtöbb orvosnak sem fizet. Van, akinek 6-700 ezerrel tartozik” – mondta egyik forrásunk. „A 2-3 havi csúszás mindig megvolt. Ha megígérték, hogy adott hónap 5-éig megkapjuk a fizetést és 10-én érdeklődtünk, mikor látjuk a pénzünket, akkor felháborodott. Szeretjük a szakmánkat, de a 320 forintos órabér egyébként is nevetséges” – tette hozzá másik informátorunk.

Ön is?

Ha hasonló tapasztalatai vannak a Sani-Med Kft.-ről vagy más vidéki szolgáltatóról, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre.

Piriczky mindezt nem ismerte el, csak annyit kívánt hozzáfűzni, hogy „aki alkalmazotti státuszban van, annak a jogszabályban leírtak szerint fizetünk, akinek pedig vállalkozói szerződése van, annak e szerint a szerződés szerint”.

Felbontott szerződés

Gyomaendrőd képviselő-testülete a februári ülésen végül 10 igennel, 1 nemmel és 1 tartózkodással elfogadta ugyan a kft. szakmai beszámolóját, de azzal a feltétellel, hogy az „ügyeleti ellátás színvonalának javítása érdekében további egyeztetéseket folytat a szolgáltatóval”.

Ezt követően – mint azt Lehóczkinétól megtudtuk – márciusban egyeztető tárgyalás kezdődött Gyomaendrőd, Hunya és a kft. között, melynek során a hatékonyabb működés érdekében három kritériumot fogalmaztak meg: stabil orvosi gárda alkalmazása, garantált panaszkezelés, és az adott hónapban rendelkezésre álló orvosok, illetve az ügyeleti rend bemutatása.

Ezzel Piriczky egyet is értett, vállalta, hogy ezen elvek alapján elkészíti javaslatát, amely végül nem felelt meg a testületnek. „Négy szavazóképes képviselő közül három további egyeztetéseket javasolt, én viszont nem – mondta Lehóczkiné. – Végül a testület úgy döntött, hogy a Sani-Med Trans Kft.-vel kötött határozatlan idejű szerződést, az ügyelet működtetésére kiírt közbeszerzési eljárás lezárását követő 60 napra rendes felmondással felmondja, az ügyeleti feladat ellátására közbeszerzési eljárást folytat le.”

A közbeszerzés feltételeit a város polgármestere, alpolgármestere, jegyzője és Gyomaendrőd Város Egészségügyi Intézményének igazgató főorvosa állítja össze, májusban írják ki, bárki pályázhat rá – akár a Sani-Med is. „Ennyi pénzért senki nem fogja elvállalni – véli Lehóczkiné. – Mikor anno a szerződést megkötöttük, a támogatás összege reális volt, azóta viszont nem sokkal növekedett. Éppen ezért az önkormányzat hozzátesz a támogatáshoz annyit, amennyivel elősegítheti majd az ügyelet színvonalának növekedését.”

Nem csak Gyomaendrőd bontott szerződést a közelmúltban. Május elsejével a Sani-Med mondta fel a szerződést Mezőberénnyel, Gyula önkormányzata pedig maga döntött a szerződés felbontása mellett. A probléma egyébként nem egyedi a megyében. A szarvasi portál április 30-i Hosszú hétvége: mi a teendő, ha részeg orvos van az ügyeleten? című cikkében megírta: Babák Mihály fideszes polgármester tisztában van a helyzettel, és már ki is írták a tendert az új szolgáltatóra.

Elégedetlen a megyei lakosság

A Békés megyei hírportál már februárban felvetette az ügyeleti problémát. A beol.hu cikke szerint a Sani-Med Trans Kft.-nek jelezte is a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulás: a lakosság nincs megelégedve a szolgáltatás minőségével. „A negatív vélemények miatt kérték, a cég vizsgálja felül a sürgősségi ügyeleti ellátással kapcsolatban érkezett panaszbejelentések hátterét, majd számoljon be annak eredményéről.” Dr. Piriczky Béla személyesen válaszolt a felvetésekre. „Legnagyobb probléma a személyi állomány” – fogalmazott akkor az ügyvezető. A meglévő szociális feszültségek miatt gyakorlatilag nincs olyan kollégája, aki hajlandó lenne ügyelni a térségben. Kondoroson 2010-ben megszűnt az ügyeleti ellátás, az ÁNTSZ 2010 novemberében visszavonta az engedélyt. Kérdésként merült fel, Békésszentandráson mikor oldódik meg az ügyeleti rendszer, amely pénteken 16 órától kezdődne, de még 18 órakor sincs orvos. „Szombaton reggel sincs ügyelet, hétköznap reggel 7 órakor nem megy ki az orvos Békésszentandrásra. Nincs olyan doktor, aki elvállalná Szarvason az ügyeletet, a helyi orvosok kijelentették, hogy nem hajlandók az ügyeletben részt venni. Hodálik Pál szarvasi alpolgármester az alulfinanszírozott működés kapcsán rákérdezett, vajon mennyivel kellene településenként ezt a szolgáltatást megtámogatni.”

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.