Rokonok mindenhol – Álláshalmozó lett a fideszes polgármester fia

  • Stemler Miklós
  • 2013. október 30.

Kis-Magyarország

Jól menő családi vállalkozásnak tűnik a fideszes vezetésű szigetvári önkormányzat, ahol Kolovics János polgármester nevelt fia nyerte el a helyi vízműből kiváló, a gyógyfürdőt és tanuszodát működtető cég ügyvezetését. Mátyás Gergő karrierje nevelőapja polgármesterré választása után ívelt fel.

Szigetváron megvalósulni látszik a Gyurcsány Ferenc által szorgalmazott széles körű összefogás, csak épp nem az ellenzéki pártok, hanem a Fidesz és a Demokratikus Koalíció között. Így is lehet értelmezni, hogy miután saját képviselői között nem sikerült megszereznie a minősített többséget, Kolovics János polgármester baloldali segítséggel biztosította nevelt fia további foglalkoztatását egy új cég révén.

Kolovics János

Kolovics János

Fotó: MTI

Minderre azért van szükség, mert az új víziközmű-törvény értelmében a jelenlegi Sziget-Víz Kft.-nek egy nagyobb szolgáltatóba kell olvadnia, és így megszűnik a jelenlegi ügyvezető, mellékesen Kolovics nevelt fia és a helyi Fidesz elnökségi tagja, Mátyás Gergő pozíciója is. A helyi Fidesz és vízmű mellett a helyi turizmusban is meghatározó szerepet játszó Mátyás most a gyógyfürdőt és tanuszodát működtető céggel vigasztalódhat.

Egy családbarát kisváros
Mátyás Gergő magasra ívelő karrierje a 2010-es önkormányzati választások után indult be, amikor a Fidesz megszerezte Szigetvár vezetését. A nyugat-baranyai kisváros közélete ebben az évben különösen viharosan alakult: az év elején szívrohamban elhunyt a nagy népszerűségnek örvendő szocialista polgármester, Paizs József, a belviszályokkal küzdő helyi MSZP pedig lényegében megsemmisült, összesen egy képviselőt sikerült a képviselő-testületbe juttatniuk, aki azonban később a Demokratikus Koalícióhoz csatlakozott. A hat fideszes és egy baloldali képviselő mellett egy civil szervezet, a Szigetvári Emberekért Egyesület képviselteti magát a testületben négy taggal.

Az ellenzék helyett azonban a korábban informatikusként dolgozó, ebben a minőségében a pécsi vízműháború idején „visszafoglalt” pécsi Tettye Forrásház Zrt.-nél is megforduló (a Fidesz-káderek vizesszakmába való betöréséről itt olvashat) Kolovics Jánosnak saját párttársaival gyűlt meg a baja. Több forrásunk szerint Kolovics egyáltalán nem ápol jó viszonyt a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, Pichler Imrével, aki az egyik jelenlegi alpolgármestert, Fazekas Róbertet látta volna szívesen a városvezetői székben.

Mátyás Gergő

Mátyás Gergő

Fotó: szigetvarhirado.hu

Kolovics így a megbízhatónak tartott emberekre támaszkodott, azaz a saját családjára, legalábbis ez lehet az egyik magyarázata annak, hogy felesége fia, a már említett Mátyás Gergő igazi pozícióhalmozásba kezdett. Mátyást 2011 elején a kétharmadban a szigetvári önkormányzat által tulajdonolt Sziget-Víz Kft. ügyvezetőjének választották, és ő lett a Szigetvári „Zrínyi 1566” Turisztikai Egyesület TDM elnöke is. A Sziget-Víz felügyelőbizottságát Kolovics elnökli, ami kétségkívül megkönnyíti a cég ellenőrzését akár a családi asztal mellett is. Mátyás Gergő később a helyi Fidesz elnökségében is helyet kapott, miután a belharc újabb állomásaként Pichlert Kolovics váltotta a párt helyi szervezete élén.

Egy majdnem visszautasíthatatlan ajánlat
A Sziget-Víznek azonban egy nagyobb szolgáltatóba kell olvadnia, ezért a helyi gyógyfürdő és tanuszoda egy új cég üzemeltetésébe kerül, ez lesz a Szigetvári Gyógyfürdő Üzemeltető Kft., amely élére Mátyás Gergőt szánta a polgármesteri akarat. Eredetileg október 24-én született volna erről képviselő-testületi döntés, stílszerűen egy zárt ülés keretében, ám homokszem került a gépezetbe, miután az egyik jobboldali képviselő nem volt hajlandó megszavazni az előterjesztést.

A szigetvári fürdő

A szigetvári fürdő

Fotó: MTI

A polgármester ezután fordult az ellenzékhez – idézte fel a Szigetvári Emberekért Egyesület elnöke, Varga Zoltán, aki az E2014–PM országgyűlési képviselőjelöltjével, Berkecz Balázzsal tartott sajtótájékoztatót október 30-án az ügyben. Elmondása szerint Kolovics az irodájába hívatta 24-én délután, és felajánlotta neki, hogy maradhat a városi könyvtár élén, amennyiben megszavazza az előterjesztést – Varga elutasította az ajánlatot. Az ülés ezek után először másnapra tolódott, de miután az erőviszonyokban nem következett be változás, ez is elmaradt.

Péntek délután e-mailben hívták össze az új ülés szombat délutánra, amelyre megérkezett az egyébként Hollandiában dolgozó DK-s képviselő, Zenka Lajos is, akinek támogatásával végül átment az előterjesztés. A Szigetvári Emberekért Egyesület a véleményük szerint szabályellenesen összehívott ülés ügyében a kormányhivatalhoz fordul, azt is kifogásolva, hogy az új cég egyszemélyes gazdasági társaság, amelynek sem könyvvizsgálója, sem felügyelőbizottsága nem lesz.

Természetesen érdekelt volna minket Kolovics János polgármester véleménye is a szigetvári humánpolitikáról, a Varga Zoltánnak tett „ajánlatról”, és az ellenzéki aggályokról, ám csak a kabinetfőnökéig jutottunk, aki először azt a választ adta, hogy a polgármester tárgyal, majd egy órával később arról tájékoztatott minket, hogy nem „kívánnak élni a nyilatkozattétel lehetőségével”.

Visszautasítja a titulust
A mi megkeresésünkre nem, a megyei hírportál cikkében azonban reagált a vádakra, amikor nevelt fiának gyors előmeneteléről volt szó. „A közbeszédben használt „nevelt fiam” titulust kategorikusan visszautasítom – reagált a felvetésekre Kolovics János polgármester. – Mátyás Gergő személyében egy jól képzett, nyelveket beszélő, szakmai tapasztalatait a Tettye Forrásház Kft.-nél szerzett fiatal vezető került a Szigetvíz Kft. élére, a társaságban érdekelt 96 településből több nyolcvan polgármesterének döntése nyomán. Kár, hogy a kritikusok arról nem beszélnek, hogy az új vezető néhány hónap alatt számos olyan ügyfélbarát újítást – rugalmas ügyfélszolgálat, csekkes befizetés, internetes ügyintézés – vezetett be, amit elődei nyolc év alatt nem tudtak.”

Frissítés! Cikkünk megjelenés után közleményt adott ki a polgármester:

 

"Szigetvár nem hagyja magát! Megőrizzük értékeinket!" - Kolovics János sajtóközleménye

"Szigetvár képviselő-testülete úgy döntött, hogy a takarékos és hatékony működtetés érdekében összevonja viziközmű vagyonának üzemeltetését, amelynek eredményeként továbbra is kézben tudja tartani a szolgáltatási díjak alakulását, vagyis megteremti a lehetőséget ahhoz, hogy a város megvédje a rezsicsökkentést.

Sajnálatos módon e döntés kapcsán ismét előkerültek olyan szereplők, akiknek pártja 18 évvel ezelőtt eladta a magyar energiaszolgáltatót, és amelyek kormányai 8 év alatt 100%-al emelték a gáz és a villamos energia árát.

Nyilvánvaló tény, hogy ezek a szereplők nem a szigetvári polgárok, hanem a privatizációban érdekelt pénzvilágot képviselik!

Egy szigetvári polgár számára nehezen érthető, hogy miért lenne jobb valakinek kiszolgáltatva lenni a viziközmű működtetésében, szemben azzal, ahogy ma Szigetváron működik: a szigetváriak által választott testület útján történő vagyongazdálkodással. Kolovics János, Szigetvár polgármestere"



Figyelmébe ajánljuk