Siklós

Saját maguk beosztottai a képviselők

  • Matkovich Ilona
  • 2012. december 19.

Kis-Magyarország

Siklós önkormányzati képviselői a saját maguk főnökei lettek: képviselőként a városi cégek tulajdonosai, közben pedig néhányuk valamelyik cég alkalmazottja is.

A jog nem tiltja, a jó erkölcs ellen azonban biztosan vétett a siklósi képviselő-testület, amikor hétből három fideszes tagját is alkalmazta a város cégeinél.

Hirdi Attila fideszes városatya megválasztása után a siklósi művelődési ház igazgatója, majd a Városgondnokság vezetője is volt egy ideig. A középiskolai végzettségű képviselő november 1-jétől a város 100 százalékos tulajdonában lévő, 1059 család fűtését biztosító Távhő Kft. állományába került, most is ott dolgozik. Az egyre súlyosabb anyagi nehézségekkel küzdő Távhő Kft.-nek egyébként néhány héttel ezelőtt 30 milliós likvid hitelt kellett fölvennie, mert a város – intézményei után – 30 millió forinttal tartozik a szolgáltatónak.

November elsejétől egy másik fideszes önkormányzati képviselő, Bogyó Gyula felvételt nyert a Városgondnokságra. Előreláthatólag Bogyóhoz tartozik majd január 1-jétől a városgondnokságon belül a parkírozórendszer üzemeltetése. Megbízatását azért furcsállják a siklósiak, mivel Bogyónak a várossal szemben huzamosabb ideje görgetett adótartozása volt. Igaz, mára lekerült a tulajdonában lévő Digitech Hungary Bt. 124 718 forintos tartozása a város honlapján dokumentált adótartozók listájáról.

Nem úgy Kalmár László József fideszes képviselő cége, a KK Autócentrum Kft., amely jelenleg is közel 900 ezer forint iparűzési adóval tartozik Siklósnak. Kalmár magántartozásai miatt is szerepelt a listán, de időközben lekerült onnan. Siklós képviselő-testülete egyébként 2012. március 1-jén döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozza azoknak a siklósiaknak a névsorát, akik valamilyen adótartozást halmoztak fel a város felé.

Angyal Károly, a siklósi LMP vezetője emiatt nemrég lemondásra szólította fel a városnak tartozó képviselőket, ők azonban maradtak, sőt ezután lett Bogyó Gyula a Távhő Kft. felügyelőbizottsági elnöke. Angyal Károly szerint morálisan teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy olyan emberek döntsenek a lakosságot érintő megszorításokról, elvonásokról, akik milliókkal tartoznak a városnak.

Novembertől a siklósi Várszínház művészeti vezetője Matisa András, fideszes önkormányzati képviselő. A Várszínház Kft. csődközeli állapotban van, egyes helyi döntéshozók szerint azért, mert az idei Tenkes kapitánya című musical mindössze 5 millió forintos bevételt hozott, pedig 50 millióba került, és az utolsó néhány előadása érdeklődés híján elmaradt. A Várszínház gazdálkodása miatt Varga Tamás alpolgármester, a cég felügyelőbizottságának elnöke szeptemberben hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett. (A Várszínház éléről augusztusban távozott Balikó Tamás, helyére Mojzes Tamás, a Tenkes Rádió munkatársa került.)

Korábban a Fidesz siklósi csoportjának vezetői feladatait is ellátó Varga alpolgármester októberben arra hivatkozva, hogy visszautasíthatatlan külföldi ajánlatot kapott, lemondott alpolgármesteri tisztségéről. Akkor azt nyilatkozta, hogy magyar éttermet akar nyitni Ausztriában vagy Németországban, ez az oka a távozásának, és nem Orbán Viktor politikája, amellyel egyetért. Varga azóta már külföldön dolgozik. Meg nem erősített helyi forrásból úgy tudjuk, év végén lemond az alpolgármesteri posztjáról, de egyelőre megtartja siklósi képviselői mandátumát. Ezt a törvény is lehetővé teszi, ugyanis ha évente csak egyszer megjelenik valamelyik testületi ülésen, és vagyonnyilatkozatot ad le, az már elég ahhoz, hogy ne veszítse el a mandátumát. (Ha Varga mégis lemondana mandátumáról, és nem fideszes kerülne a helyére, akkor is megmaradna a jobboldali többség. A várost jelenleg a független polgármester mellett hét fideszes képviselő irányítja, négy ellenzéki képviselővel szemben.)

A közel ötmilliárd forintra eladósodott siklósi önkormányzat 2013-as hitelállománya 409 millió forint. Amennyiben a kormány átvállalja a rászoruló önkormányzatok adósságát, úgy a siklósi önkormányzat 60-70 százalékos adósságkonszolidációval számolhat. Az adósságállomány nagy részét, hárommilliárd forintot a fürdő építtetése teszi ki. Ezt az építtető Aquaplus Kft. üzemelteti majd, ezért a szerződés szerint a cég az első öt évben nem fizet bérleti díjat a városnak.

Figyelmébe ajánljuk