Tata

Támogatás? Nem Téma!

  • T. P.
  • 2011. december 9.

Kis-Magyarország

Az eladósodott tatai önkormányzat saját embereinek is szép pénzt fizet a Helyi Téma mutációján keresztül.

Igencsak jól tartja a tatai önkormányzat a befolyásos jobboldali kapcsolatokkal rendelkező, milliárdos üzletember Vitézy Tamás tulajdonában álló ingyenes hetilapot, a Helyi Témát. (Vitézy Tamás veje amúgy az a Crespo Rodrigo, aki 2010-ben megkapta a közeli tatabányai Jászai Mari Színházat. – A szerk.) A lap szellemisége alighanem szimpatikus a mostani kormánypárti városvezetésnek, mert a költségvetésben szép fejezetet hasítottak ki a kiadvány támogatására: összesen 12 millió forintot, heti mindössze négy oldalért, hiszen a többi oldal a Helyi Témában statikus. Ráadásul ezen a négy oldalon az ország minden tájáról jelennek meg hirdetések, csak éppen helyből nem.

 

Ez az összeg pedig a következőképpen áll össze: a város 2011-es költségvetésében a Helyi Téma című kiadványra 3 millió 45 ezer forintot fordítanak, plusz egy 2010-ről áthúzódó, 2 millió 500 ezer forintos összeget. Szerepel még itt egy 2 millió 550 ezer forintos tétel is, független újságírói tevékenységnek címezve. Ezt az összeget vélhetően a polgármester média-tanácsadója kapja, aki álnéven maga is ír a lapban. Megbízási díjakra 3 millió 520 ezer forint szerepel. (Úgy tudni, ez megy a lap kiadási költségeire.) Így jön ki végül összesen 12 millió forint.

 

Ezt a négy oldalt pedig egy négyfős szerkesztőség állítja elő az önkormányzat finanszírozásában, úgy, hogy közben Tatán nincsen az önkormányzatnak saját lapja. A Tatai Téma szerkesztőségében a polgármesteri hivatal sajtóreferensén kívül szerepel még a polgármester tanácsadója (ők ketten tehát a bérük felett még egy kis mellékest is zsebre tesznek, szintén önkormányzati forrásból), és még hárman, a fotóst is beleértve. Anélkül egyébként egyetlen szám sem jelenhet meg, hogy a polgármester oldalanként legalább háromszor ne szerepeljen benne. Persze fotóval.

 

E bőkezűség már csak azért is bajos, mert Tata kötvénykibocsátással (no és a svájci frank erősödésének köszönhetően) elért adósságállománya jelenleg közelíti a hatmilliárd forintot. A támogatás pedig jövőre is garantált, hiszen korábban az újsággal hároméves szerződést kötött a kormánypárti városvezetés.

Figyelmébe ajánljuk