Vádlóból vádlott is lett a gyulai fideszes polgármester

Kis-Magyarország

Rágalmazási ügyben vádlott lett Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) gyulai polgármester, aki ugyancsak rágalmazás miatt korábban pereket kezdeményezett egykori fideszes alpolgármestere, Galbács Mihály ellen.

 

Az utóbbi időben két büntetőpert kezdeményezett Görgényi Ernő gyulai fideszes polgármester egykori pártbeli helyettese, Galbács Mihály volt gyulai alpolgármester ellen. Galbács a Fidesz békési fürdővárosi vezetőinek általa vélelmezett korrupciós ügyeiről írt dolgozatot, s ezt előbb 2019 nyarán elküldte Orbán Viktornak, Kövér Lászlónak, Kubatov Gábornak és a Fidesz-MPSZ etikai bizottságának, ám senkitől sem kapott visszajelzést. Majd ugyanezt az összefoglalót a legutóbbi helyhatósági választás előtt kampányanyagként eljutatta mind a 14 ezer gyulai háztartásba. Ezt követően kezdeményezett két rágalmazási pert Görgényi és két, a gyulai és környéki önkormányzati közbeszerzéseken különösen jól szereplő vállalkozó. A nagy nyilvánosság előtti rágalmazási per a Békéscsabai Járásbíróságon, míg a rágalmazási per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon zajlik. Mindkét esetben Görgényi a magánvádló, Galbács a vádlott.

Ám most változik a szereposztás. Tavaly októberben olvasói levelet írt a kormányközeli Magyar Nemzetbe Görgényi Ernő gyulai polgármester, és ennek egyik passzusát sérelmezi Galbács. Ebben Gyula 2019-ben harmadjára megválasztott polgármestere azt írta, hogy „Galbács Mihály volt fideszes képviselőt a helyi futballklub élén folytatott korrupciógyanús tevékenysége miatt még 2018-ban zárták ki a Fidesz-frakcióból”. A volt fideszes alpolgármester szerint – aki immár a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) színeiben önkormányzati képviselő a viharsarki városban –

tényszerűen nem igaz, hogy ezért zárták ki a frakcióból, ráadásul korrupció sem volt.

Galbács a Narancs.hu-nak elmondta, egyrész igaz a frakcióból történt kizárása, ám ez azért történt, mert nem szavazta meg a 2018-as gyulai költségvetést. Másrészt arra emlékeztetett, hogy a szóban forgó Görgényi-mondat megegyezik egy ellene kiadott szóróanyagban lévővel. A lejárató anyagot a 2019-es önkormányzati választás előtt kézbesítették, kiadója a Fidelitas volt. (Ám egy feljelentés miatti nyomozás során kiderült, mindez csak névleg igaz. Ugyanis a rendőrségi tanúmeghallgatáson a gyulai Fidelitas vezetői tagadták, hogy közük lenne ehhez a szóróanyaghoz, így az eljárás egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik.)

Galbács ezt a mondatot kifogásolja, s ezért kezdeményezett rágalmazás miatt büntetőpert.

Kedden, a Békéscsabai Járásbíróságon történt személyes meghallgatáson, nem meglepő módon a békéltetés nem vezetett kettejük között eredményre. Így a következő, előkészítő ülésen már vádlotti minőségében jelenik meg Görgényi Ernő, akit a volt fideszes országgyűlési képviselő és az államot a Politikatörténeti Intézettel szemben képviselő, valamint a kormányzati médiaholding, a KESMA éléről rövid úton eltávolított Varga István ügyvéd véd. Galbács jogi képviselője Bárándy Gergely a perben. Így minden fronton folyik a harc Gyula kormánypárti polgármestere és volt fideszes helyettese között.

Görgényi rémhírterjesztésért is feljelentést tett

A Narancs.hu számolt be tavaly elsőként arról, hogy a hajnali órákban közel egy tucatnyi rendőr jelent meg Csóka-Szűcs János gyulai ellenzéki aktivista, a Kossuth Kör helyi elnöke, az MMM tagja ingatlanánál. Házkutatást tartottak nála, mobiltelefonját, számítógépeit lefoglalták, majd előállították a rendőrségre, ahol rabosították és kihallgatták. Kiderült, rémhírterjesztés gyanúja miatt folyik ellene eljárás, mert azt írta ki egy helyi Facebook-oldalra, hogy: „Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat”. Ami egyébként igaz volt. Néhány nappal később kiderült, hogy az ügyben Gyula fideszes polgármestere, Görgényi Ernő (aki civilben ügyvédként dolgozott) tett feljelentést, ez alapján szállt ki a rendőrség Csóka-Szűcs házához. A Békés Megyei Főügyészség három napon belül bűncselekmény hiányában megszüntette a gyulai ellenzéki aktivista ellen eljárást. A kínos történtek után egy nappal az ügy az Európai Parlamentben és a Bundestagban is szóba került, Csóka-Szűccsel pedig német, holland, belga és japán újságírók, televíziósok készítettek interjúkat.

Figyelmébe ajánljuk