Birtokunkba jutott egy kényes, Orbánnak küldött panasz: belharcok dúlnak a Fideszben

Kis-Magyarország

Két hónappal az önkormányzati választások előtt valóságos háború zajlik Békés megye második legnépesebb városában, Gyulán.

A konfliktus gyökerei mélyre nyúlnak. Előbb a színfalak mögött különbözött össze a fideszes polgármester, Görgényi Ernő és egykori helyettese, a volt gazdasági alpolgármester. Majd következett a nyílt harc: Galbács Mihályt előbb leváltották városvezetői posztjáról, tavaly áprilisban kizárták őt az önkormányzati Fidesz-frakcióból, és elvették tanácsnoki megbízatását is.

Mi több, nemrég Galbácsot már a pártból is kizárták.

A volt alpolgármester nem hagyta annyiban a dolgot, most visszavágott. Írt egy terjedelmes dolgozatot, amiben azt állítja, hogy Gyulán összenőtt a városvezetés és egy vállalkozói kör, amely szerinte kapcsolatainak köszönhetően nyeri el a közbeszerzéseket. Ugyanakkor a dokumentumban az is olvasható, hogy a helyi fideszes vezetők kiszorították a “régieket”, egy szűk kör hozza a döntéseket.

Panasz a Főnökhöz

A párton belüli küzdelem ráadásul nem maradt a városháza falai között: Galbács ugyanis a 23 oldalas összefoglalóját elküldte a legmagasabb szintre. Kapott belőle egy-egy példányt Orbán Viktor, pártelnök-miniszterelnök, Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke, Kubatov Gábor pártigazgató, valamint Kerényi János dél-alföldi regionális pártvezér is.

Galbács Mihály

Galbács Mihály



Galbács egyébként nem a nyilvánosságnak szánta az írását, de az mind az országos pártvezetésben, mind helyben számos kézben megfordult, nem csoda, hogy végül a szerkesztőségünkbe is befújta a szél a pártközpontból. 

A „négyek” és a „kiszorítás”

Galbács a dolgozatnak azon részében, amely a helyi politikai viszonyokkal foglalkozik azt állítja, hogy az utóbbi években Görgényi Ernő, Alt Norbert és Kónya István alpolgármesterek a Békés Megyei Kormányhivatal korábbi vezetőjével, Gajda Róberttel összefogva elurálták a gyulai Fideszt, minden tőlük függ, midnenről ők döntenek. Galbács úgy emlegeti őket, hogy a “négyek”, amiből nem lehet nem a “négyek bandájára” asszociálni (így hívták azt az erőcsoportot a Kínai Kommunista Pártban, amelyik egy rövid időre magához ragadta a hatalmat az 1970-es években - a szerk.)

Galbács dolgozatában az olvasható, hogy a párt gyulai képviselői csapatából idővel kimaradt a „négyekhez” képest idősebb generációt képviselő, a helyi Fidesz élő lelkiismeretének tekinthető Baranyó Géza. Ő 1998-2001 között a békési fürdőváros alpolgármestere és három cikluson át, 1998 és 2010 között egy belvárosi körzet önkormányzati képviselője volt. Ennek ellenére 2010 után már nem indították a választáson. A dolgozat ezt a gyulai fideszesek „bűnének” nevezi. De ugyanígy nem lettek képviselőjelöltek olyanok sem, akik sokat dolgoztak Galabács szerint a Fideszért, amit a szerző egy tudatosan átgondolt kiszorítási stratégia megvalósításaként ír le.

A gyulai városvezetés: Alt Norbert, Görgényi Ernő, Kónya István

A gyulai városvezetés: Alt Norbert, Görgényi Ernő, Kónya István

Fotó: füvesi.hu



Radikálisan másképp látja ezt a polgármester. A kérdéseinkre írásban válaszoló Görgényi szerint semmi más nem történt, minthogy az Országgyűlés csökkentette az önkormányzati képviselő-testületek létszámát, így valóban kevesebben indulhattak a helyekért, mint 2006-ban. Az időközben elhunyt Baranyó Gézát a barátjának nevezte, akit valóban nem indítottak a fenti okok miatt, de a polgármester szerint megegyezett vele, hogy felveszi gazdasági főtanácsadónak a polgármesteri kabinetbe, ugyanis közgazdász végzettségű, felkészült gyakorlati szakember volt. “Tartottam magamat a megállapodáshoz, Géza haláláig” - hangsúlyozta Görgényi. A polgármester szerint azért is meglepő, hogy Galbács felhozta Baranyó ügyét, mert amíg a politikus élt, Görgényi szerint Galbács gyakran támadta.

Ugyanakkor Galbács bemásolt a dolgozatába egy 2015-ös, állítólag Baranyó által írt e-mailt, amelyben ez olvasható: a „régi fideszesek építették fel Gyulán a szervezetet, de most kiteszik őket a pozíciókból, mert mórként megtették a kötelességüket”. Ebben a levélben Baranyó is említette a “négyeket”, akik „kisajátítottak mindent” és az „új haverok” feltűnésére is tesz említést.

Puccskísérlet?

Külön fejezetet szentel az Orbán Viktorhoz is elküldött anyag Kovács Józsefnek, aki 2010 óta a parlament tagja. Kovács a 2014-ben megszületett összeférhetetlenségi törvényig egyszerre volt a Pándy Kálmán Kórház főigazgató-főorvosa és parlamenti képviselő. Utóbb úgy döntött, hogy 2014-től a politikai munkáját folytatja tovább az akkor 62 éves főorvos. 

A Galbács által összeállított anyag úgy fogalmaz, hogy „a 2014-2018-as országgyűlési képviselői ciklusban a fideszes városvezetők – Gajda Róberttel együtt – mindent megtettek, hogy rábírják Kovács Józsefet, ne induljon a 2018 tavaszi országgyűlési választáson, és adja át a helyet valamelyiküknek.” 

A szerző szerint állítólag a gyulai polgármester hivatali szobájában is sor került egy találkozóra volt (hogy mikor, Galbács nem közli), amelyen a városvezetőn kívül Kovács József és fia, Kovács Tamás vett részt egyik részről. (Kovács Tamás ekkor már, minden valószínűség szerint nem függetlenül apja politikai befolyásától, a NAV Békés megyei elnöke volt.) Az ellenoldalt a házigazdán kívül Gajda Róbert kormánymegbízott, valamint a két alpolgármester képviselte.

Kovács József

Kovács József öltönyben kampányol

Fotó: Kovács József/Facebook.com



Itt állítólag arról próbálták „meggyőzni” Kovács Józsefet, hogy 2018-as tavaszi választáson ne induljon, de nem jártak sikerrel. Galbács szerint ennek ellenére nem adták fel, 2016 decemberében ugyanis a város egyik elegáns rendezvényházában az alpolgármesterek állítólag megpendítették, Kovács József egészségi állapota megromlott, ezért két év múlva nem indul. Érdekes, hogy az eseményen Kovács nem volt jelen, állítólag előre figyelmeztették, mi készül. Végül mégis ő indult, és 2018-ban nagy fölénnyel nyert. 

Görgényi Ernő ugyanakkor nem emlékszik semmilyen Kovács elleni „állítólagos puccsra”. Azt állítja, a leírtakból csak annyi igaz, hogy volt egy vacsora a támogatóikkal. “Egyébként örülnék, ha mindenhol olyan jó volna az emberi és politikai kapcsolat az országgyűlési képviselő és a városvezetés között, mint Gyulán” – írta a polgármester. 

Simonka és Görgényi háborúja

A dolgozatból az is kiviláglik, hogy Békésben évek óta folyó harc több fronton zajlik, nemcsak Galbács és a “négyek”, illetve az egyes generációk állnak szemben egymással, hanem a térség két erős embere is. Gyula polgármestere és a dél-békési országgyűlési képviselő, az ügyészség által súlyos vádakkal illetett Simonka György finoman szólva nem kedvelik egymást. Igaz, ez önmagában nem jelent újdonságot, hiszen ők ketten már többször különböztek össze nyilvánosan, de az okokat a kívülállók eddig csak találgatták. Mármint, hogy a számos ellentétük közül melyik volt az, ami végül robbantotta a puliszkát. 

A dolgozat szerint az ügy hátterében a megyei közgyűlési szinten elosztott brüsszeli források álltak. A sztori lényege, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) 58 milliárd forint jutott Békés megyére.

Ám első nekifutásra Simonkához közel álló megyei önkormányzat olyan előterjesztést tett, amely szerint a források döntő része a leszakadó Dél-Békésnek jut. Ezt kifogásolták a többi körzet képviselői, élükön Görgényivel.

Simonka György figyel

Simonka György figyel

Fotó: MTI



Aligha függetlenül ettől a fideszes belháborútól, hogy 2017 januárjában minden előzmény nélkül leváltották Gajda Róbertet a megyei kormányhivatal éléről. Formálisan ezt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tette meg, de máig sokak meggyőződése, hogy ez üzenet volt a békési fideszes harcoló feleknek is. Gajda amúgy nem maradt az út szélén, hiszen alig pár nappal később már az erdélyi gazdaságfejlesztési program jól fizetett politikai tanácsadója lett a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) jóvoltából. Aligha véletlen, hogy Szijjártó Péter miniszter segített neki, hiszen annak idején elnökként és alelnökként vezették hosszú éveken a Fidelitast.

„Simonka György és Galbács Mihály pedig szerintem összeillő páros, megértem, hogy Galbács Simonkát védi” – válaszolta a Narancs.hu-nak Görgényi arra a Galbács-féle felvetésre, hogy szerinte politikailag hibásan, a nyilvánosság előtt vívta meg harcát a Békés megyét érintő uniós forrásokért az azóta mentelmi jogától megfosztott és súlyos bűncselekményekkel meggyanúsított dél-békési fideszes országgyűlési képviselő és a gyulai kormánypárti városvezető.

Feljelentést tesz

Hogy a birtokunkba jutott dolgozat nem valamiféle hamisítvány, azt Görgényi és Galbács is elismerték a Narancs.hu-nak. A polgármester azt írta lapunknak küldött válaszlevelében, hogy ismeri az írást, amelynek egy Galbács által aláírt példánya neki is a birtokában van. 

A szerző “célja nyilvánvalóan a bosszú, a városvezetés és az országgyűlési képviselő lejáratása, és közöttünk viszály szítása” - írta a polgármester, aki szerint Galbácsot nem kiszorították, hanem “a Termál FC elnökeként vele kapcsolatban felmerült visszaélések gyanúja miatt” szorult ki a városvezetésből. Görgényi pamfletnek nevezte a dolgozatot, amely szerinte “az egykori nyilas, majd ÁVH-s kapcsolatokkal rendelkező házmesterek munkásságát idézi”, és az a célja, hogy az ő polgármester-jelöltségét a Fideszben megfúrja.

Szerinte tele van a dolgozat hamis állításokkal, ezért múlt szerdán azzal bízta meg az ügyvédjét, hogy jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétsége miatt forduljon bírósághoz. 

Görgényi szerint Galbács áruló, aki a nyilvánosság elé viszi azokat az ügyeket, amit a polgármester szerint házon belül, a Fideszben kéne megvitatni és lezárni. Megkerestük a dolgozat szerzőjét is, aki azt mondta: „nem vagyok áruló, nem fordultam a sajtóhoz. A párton belül próbálom intézni az ügyet, fideszesnek tekintem magam”.





Kizárás lett a vége

Egyébként a dolgozatról nem akart beszélni, kizárólag arról volt hajlandó nyilatkozni, hogy olyan információja van: a Fidesz gyulai alapszervezete nemrégiben kizárta őt a tagok sorából. 

Ezt Görgényi is megerősítette lapunknak. “A gyulai Fidesz-szervezet egyhangú állásfoglalással támogatta Galbács Mihály kizárását a Fidesz-Magyar Polgári Szövetségből. A döntést a Békés Megyei Területi Választmány elnöksége hozza majd meg első fokon. Az indokokat kellő időben nyilvánosságra hozzuk” - írta válaszában a polgármester. 

Galbács egyébként azt állítja, távollétében zárták ki, mert egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ülésen. Fellebbezett, mert szerinte alapszabály ellenesen zárták ki, ugyanis állítása szerint a taggyűlésnek nem is volt ilyen napirendi pontja. Ezért a Fidesz országos etikai bizottságához fordult.

(Szerzőnk Gyulán él, a gyulai képviselő-testület leköszönő tagja, aki 2016-ban a Szegedi Ítélőtábla előtt jogerősen pert nyert Galbács Mihállyal szemben egy perben, amelyet az akkori fideszes önkormányzati képviselő jó hírneve vélelmezett megsértése miatt indított ellene. Lásd bővebben itt!)

Egy Fidesz-szervezet képtelen természetrajza

Dögöljön éhen, takarodjon innét, ha ez nem megy, akkor lehetetlenítsük el a nyilvánosságban, jelentsük fel a rendőrségen, kezdeményezzünk ellene pert. Volt kollégánk, a gyulai képviselő-testület egyetlen ellenzéki képviselőjének újabb megfigyelései a létező NER-ről. Nemcsak hazaáruló, hanem a város felkent ellensége is vagyok az önkormányzatot vezető kormánypárti képviselők szerint, Gyula szégyenfoltja.

Neked ajánljuk

Meghalt Schlecht Csaba

  • narancs.hu

A Lánchíd Rádió és a Magyar Nemzet egykori főszerkesztője, Simicska Lajos jobbkeze, a Kaya Ibrahim-ügy központi figurája 63 éves volt.