We love money! – A Czeglédy-ügy háttere

  • Nagy Gergely Miklós
  • Rácz Tibor
  • 2017. július 27.

Kis-Magyarország

Minden eddiginél részletesebben tárjuk fel nyilvános információk alapján az ún. Czeglédy-ügyben érintett cégek működését. Az I Love Diákmunka nevű ernyőszervezet árnyékában különös alakok tűnnek fel, milliárdok tűnnek el. És van egy letartóztatott szocialista politikus.

Június közepén őrizetbe vették a közel 3 milliárd forintos adócsalással gyanúsított bűnszervezet kilenc tagját, köztük a szocialisták szombathelyi önkormányzati képviselőjét, Czeglédy Csabát. A nyilvánosságot alapvetően Czeglédy miatt érdekli az ügy. Strómanok, kamucégek, áltevékenység – ezek az eljáró csongrádi ügyészség kommunikációjának visszatérő elemei.

A főszereplő a szombathelyi székhelyű, munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt., amelynek Czeglédy a legnagyobb részvényese (28 százalék), és igazgatósági elnökként az egyetlen vezető tisztségviselője. Az Opten cégadatbázisa szerint a társaság rendben van: négy éve növekszik az árbevétel, 2015-ben 4,8 milliárd forintot értek el, az adózott eredmény 248 millió volt, adótartozásról bejegyzés nem szerepel. Ám ez csak a látszat: a nyomozók állítják, a Human Operator több olyan céggel volt és van összekötve, amelyek már közel sem néznek ki ilyen jól. És e „problémás” cégek azért lettek kitalálva és évekkel ezelőtt beiktatva a munkaerő-közvetítés rendszerébe (azaz a munkavállalók, a szerződő munkáltatók – főképp multik –, valamint a Human Operator közé), hogy „elvigyék a balhét”  adóhatóság felé a tetemes, több százmilliós tartózásaikkal.

false

Ezzel kezdi az eljáró ügyészség munkatársa is, amikor felkeressük. Szanka Ferenc szóvivő egy finoman kidolgozott, háromlépcsős rendszerről beszél. „A Human Operator állt kapcsolatban a diákmunkát igénylő multikkal, de a munkát a Human Operator továbbadja egy, az érdekköréhez tartozó másik cégnek, ám aki ténylegesen foglalkoztatta a diákokat, az egy harmadik cég volt” – ismerteti a módszert Szanka, hozzátéve, hogy a rendszer legalsó szintjén álló cégeknek kellett volna a közterheket befizetni, de a gyanú szerint ez elmaradt – nem véletlenül.

Az ügyészség ezen túl sok konkrétumot nem mondott, például nem sorolta fel a cégneveket, azokat egy, az ügyre rálátó ügyvéd és a letartóztatottak neve alapján találtuk meg. Legtöbbször a 41 éves Czeglédy Csaba neve hangzott el, aki jóval több mint egy átlagos vidéki politikus: Botka László és Gyurcsány Ferenc ügyvédje, az MSZP-ben is több jogi ügyet visz. Mi több, a kampányhoz is van érzéke, ő volt ugyanis a Fidesz kétharmadát megbontó veszprémi időközi választás koordinátora – igaz, a pár hónappal későbbi, a baloldal számára vesztes tapolcai megmérettetésé is. De azért is fájhat a szocialistáknak Czeglédy letartóztatása, mert vidéken kevés olyan képességű politikus van, mint ő. A szombathelyi közgyűlésben keményen kritizál és leleplez; emlékezetes lépése volt annak a videónak a nyilvánosságra hozatala, amelyen az egyik városi fideszes vélhetően épp drogot szippant fel. Korábban médiát is épített Vas megyében, tanult foglalkozásának köszönhetően pedig a szavakkal, a vitahelyzetekkel sincs gondja.

Miközben az eljárásra hivatkozva Botka arra kérte a pártvezetést, hogy függesszék föl Czeglédy pártbéli megbízásait, a szocialisták közül többen gondolkodás nélkül kiálltak Czeglédy mellett, politikai koncepciós ügyet kiáltva. De kinek van igaza? Mennyire érintett az ügyben Czeglédy cége? Vagy csak megpróbálják ráhúzni a vizes lepedőt? Kimutatható-e közvetlen kapcsolat a súlyos adótartozással regisztrált cégek és a Human Operator között? A Narancs arra jutott, hogy igen, kimutatható, és ez a kapcsolat dokumentált is. Nyomozásunk nem véletlenül kezdődik a diákoknál.

Akik dolgoztak

Zsófi története átlagosnak mondható abból a tucatnyi esetből, amelyeket az elmúlt napokban megismertünk az I Love Diákmunka – fizetés nélkül maradtunk elnevezésű Facebook-csoportban. A korábbi hírek szerint közel ezer diák nem jutott a májusi pénzéhez, miután június közepén zárolták az I love-irodához tartozó szövetkezetek és cégek számláját. (Táblázatunkban azon cégek adatai láthatók, amelyek megerősített információnk szerint érintettek az ügyben.) Zsófi 2016 végén az ismert drogérialánc­hoz, a DM-hez ment diákmunkára, és bár a Human Operator honlapjáról már törölték a diákmunka-hirdetéseket (mi legalábbis egyet sem találtunk cikkünk írásakor), a Google korábbi mentései szerint Czeglédy cége közvetített a DM-be diákokat – Zsófi mégsem velük, hanem azzal az IdeHaza Iskolaszövetkezettel szerződött a Narancshoz eljuttatott kontraktus szerint, amelynek a vezetője információink szerint jelenleg szintén előzetesben van. Zsófi megmutatta a korábbi fizetéseiről szóló SMS-eket is: ezek már a Student Pro nevű szövetkezettől érkeztek – mit ad isten, ennek az iskolaszövetkezetnek a vezetője is előzetesben ül, de 100 millió forintot meghaladó adótartozás is szerepel a cégadatok közt. Elég problémás cégnek tűnik ez már így is, de megtudjuk, hogy Zsófi órabérével sem stimmelt minden: „Ha megnézed a szerződést, ott nettó 639 forint van, amitől először meg is ijedtem, de biztosított a csaj az I love munkában, hogy nyugodjak csak meg, mert igazából 700-as órabér van, annyit adnak majd” – meséli. (Fontos lett volna, hogy a DM megerősítse, kivel állt szerződéses viszonyban, de lapzártánkig ezt nem tette meg.)

false

 

Fotó: MTI

A H&M szerencsére nem titkolózott számos más, diákokat úgyszintén foglalkoztató multitársaival ellentétben. Megkeresésünkre közölte, hogy a „H&M megbízásos kapcsolatban állt a Human Operator Zrt.-vel, időszakos, rövid távú felnőtt- és diákmunkaerő- kölcsönzés kapcsán. A munkát a területileg illetékes Human Operator által működtetett irodák közvetítették az üzletek számára”. Dóri például kasszásként dolgozott a népszerű ruházati láncnál májusban és júniusban, de nem kapott fizetést, amiért természetesen többször szólt kapcsolattartójának, aki viszont pár nap múlva „eltűnt”. A lány hozzánk eljuttatott szerződése egy hiányzó láncszem a történetben: ő is az IdeHazával szerződött – de mivel a H&M a Human Operátorral, így teljesen nyilvánvaló, hogy a megbízást utóbbi cég kiszervezte az előbbihez. Tűkön ülve várjuk az IdeHaza 2016-os cégadatait, mivel azok a határidő ellenére valamiért nem lettek közzétéve.

András a szombathelyi kuplunggyárban, a LUK-ban dolgozott. Őt szintén az IdeHaza közvetítette ki, de a fiú már egy olyan, általa aláírt jelenléti ívet mutat nekünk, amelynek a fejlécén a Human Operator neve szerepel. András a komáromi bejegyzésű IdeHazával a szombathelyi I Love Diákmunka-irodában szerződött, ahol az is feltűnt a diáknak, hogy az az irodai munkatárs, aki piros pólót viselt, Human Operator felirattal mászkált fel-alá. (A LUK Savaria nem kívánt érdeklődésünkre reagálni.) Egy másik diák viszont, aki szintén a LUK-ban dolgozott, úgy emlékszik, hogy ő a Student Próval szerződött, a megállapodást azonban a Human Operator szombathelyi irodájában írta alá. Niki a nyíregyházi Müllerben dolgozott, „az IdeHaza Iskolaszövetkezettel volt egy tagsági megállapodásom, mert szerződésnek nem lehet nevezni azokat a papírokat, amiket postáztak nekem. Mielőtt elkezdtem dolgozni, közölték velem, hogy I Love diákmunkás jelenléti ívet kell kitöltenem, amikor dolgozom, de ha megkérdezik a munkahelyen, azt kell mondanom, hogy a Humantól mentem. A Human Operatortól. A korábbi fizetések utalásánál a közleményben viszont Student Pro volt írva” – taglalja a rendszert, mindezt már kicsit nehéz követni. (A Müller szintén nem kívánt reagálni érdeklődésünkre.) Egy utolsó példa: egy diáklányt az IdeHaza közvetített ki a Rossmannhoz, és a multi – elismerve a kapcsolatot – még múlt héten bejelentette, hogy „a Human Operator helyett a Rossmann ki tudja fizetni az elmaradt béreket”. Forrásaink elmondása alapján a Tescóhoz is közvetített az IdeHaza, de a Human Operator (mentett) honlapján találtunk egyebek mellett balatoni, keszthelyi, csabrendeki illetőségű, de Media Markt-, Praktiker-hirdetéseket is diákok számára.

false

 

Táblázat: Narancs

A táblázat nagy felbontásban elérhető itt.

Mivel a 2015-ben alapított, és abban az évben kerek nulla forint bevételt elérő IdeHaza rengetegszer feltűnt eddig, megpróbáltunk többet megtudni róla. Egy komáromi középiskola címén vannak bejelentve, ám az oktatási intézményben közölték, nem tudják őket kapcsolni. „Én erről nem tudok semmit” – mondta a hölgy, aki vette a hívásunkat, majd el is búcsúzott. Ezután a whois.domaintools.com-on rákerestünk, ki je­gyeztette be a szövetkezet honlapját, az idehaza.info-t. A szálak ismét Szombathelyre vezettek, egy Kovács Előd nevű személyhez. Kovács a 2010 előtti, szocialista városvezetés alatt a szombathelyi vagyongazdálkodási cég vezetője volt (ekkoriban Czeglédy az alpolgármester), és jelenleg egy olyan cég (Youwon) üzletvezetője, amely korábban épp a Czeglédy-féle Human Operator birtokában volt egészen idén februárig. (Érdekesség, hogy Kovács is azon a napon lépett ki a cég tulajdonosai közül, mint a Human Operator.) Czeglédy „közelsége” nála is kimutatható, ám amikor felhívtuk, miszerint tényleg ő je­gyez­te-e be a honlapot, hűvösen reagált: „Nem tudok erről. Nem tudom, miről beszél. Köszönöm hívását!” – és letette a telefont. Pedig elképzelésünk nem tűnik megalapozatlannak: a Youwon főtevékenysége „világhálóportál-szolgáltatás”, a cég jelenlegi telephelye pedig épp a Czeglédy-féle Human Operator címére van bejegyezve Szombathelyen, korábban pedig egyenesen ott volt a székhelye. Honlapján az IdeHaza elérhetősége a Széll Kálmán tér 11. szám alatt van megadva – véletlen, hogy a Human Operatornak is éppen ott van fióktelepe?

Vissza az időben

2015 nyarán e sorok írója számolt be arról a HVG-ben, hogy több iskolaszövetkezet is felszámolás alá került, ám a nevezett vállalkozások vezetői nem voltak hajlandók semmilyen céges papírt a felszámolóbiztosoknak átadni. Czeglédy Csaba neve is felbukkant a történetben, mint korábbi Rébusz-vezető, ám két éve Czeglédy tagadta, hogy bármilyen kapcsolatban lenne e vállalkozásokkal. Sőt, akkor azt is állította, hogy operatív munkát nem végez a Human Operator Zrt.-ben, hol­ott 28 százalékos tulajdonos volt a vállalkozásban.

Az említett Rébusz egy korábbi közvetítő cég, amelyből aztán többszöri átalakulás után Cooperitas lett. Ez az egyik, amelyet épp felszámoltak a HVG cikke szerint; a másik az egy ideig makói, majd szegedi székhellyel bejelentett Kopernikusz. (E cégnek – ahogyan a Rébusz-jogutód Cooperitasnak – az alapító okiratát az az M. Sándor ügyvéd ellenjegyezte, aki 2005 és 2008 között a Monopoly Ingatlanközvetítő Kft.-ben tulajdonostársa volt a Czeglédyhez köthető – akkor még kft.-ként működő – Human Operatornak. A Monopolynak később tulajdonosa volt a szintén Human Operator-részvényes V. Gábor is; ő még felbukkan majd ebben a történetben is.) Az akkor elindított nyomozás, ahogy Szanka Ferenc nyilatkozta most a Narancsnak, nem tárta fel a teljes hálózatot, most viszont információink szerint újra elővette a Nemzeti Nyomozó Iroda a Cooperitas és a Kopernikusz aktáit.

A Kopernikusz körülbelül félmilliárd forintos adótartozást halmozott fel a felszámolás kezdetéig, a szintén felszámolás alatt álló Cooperitas még a Kopernikusznál is nagyobb játékos volt: esetében az eljárás megindításáig csaknem 1,4 milliárd forintnyi adótartozást és 1,5 milliárd forint hitelezői követelést regisztráltak. Mindkét vállalkozásban épp a felszámolás kezdete előtt tűnt fel Arthoffer Zoltán, aki a kétezres évek első felében Czeglédyhez hasonlóan a szombathelyi MSZP-ben tevékenykedett; 2004-ben Vas megyei elnökségi tagnak választották. A Cooperitas 2010-ben adta le utolsó beszámolóit: ezek szerint 600 millió forint adótartozása volt és 160 millió forint bértartozása úgy, hogy a teljes bérköltsége 2,120 milliárd forint volt abban az évben, a nettó árbevétele pedig 2,196 milliárd. Mindkét szövetkezet hosszú évekig szerepelt a NAV feketelistáján, amely a több mint 100 millió forinttal adósok nevét tartalmazza. A Kopernikusz két egykori vezetőjét a Csongrád Megyei Főügyészség akkori vádiratában üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési – tehát adócsalás – bűntettével, továbbá a számvitel rendjének megsértésével vádolta. (Keretes írásunkban bővebben olvashat a bírósági szakaszba jutott Kopernikusz-ügyről.)

Amit már tárgyalnak

A Kopernikusz ügyében tavaly megvolt az első tárgyalás is. Korábban és később is tagadta Czeglédy Csaba, hogy a Human Operatornak köze lett volna a céghez, ám erről a vádirat és a bíróságon meghallgatottak is másképp vélekedtek. „Úgy kértek fel 2011 szeptemberében az iskolaszövetkezet elnöki pozíciójára, hogy azt mondták: a közeljövőben nem lesz semmilyen diákmunka-kiközvetítés és teljesítésigazolás. Éppen a kiközvetítői munkát kellett volna előkészítenem, de végül nem történt semmi” – mondta a tárgyaláson a József nevű férfi a Délmagyarország tudósítása szerint. „Alig több mint fél évig voltam elnök. Ez idő alatt nem írtam alá semmilyen papírt, egyetlen diákkal sem találkoztam, az iskolaszövetkezet nem is működött” – tette hozzá. A szövetkezet alapítóját is meghallgatták a bíróságon, ő azt mondta, hogy a szövetkezet megalapítására Czeglédy Csaba kérte fel. A cégalapító férfi tudomása szerint sem működött az iskolaszövetkezet József elnöksége alatt, akit úgy választottak meg vezetőnek egy közgyűlésen, hogy jelen sem volt. A szövetkezetnek ugyan nyitottak bankszámlát, de azt szintén a Human Operator kezelte – hangzott el a tárgyaláson. Ebben az ügyben még nem született elsőfokú ítélet.


2015-ben körülbelül fél tucat iskolaszövetkezetet alapítottak a Human Operatorhoz köthető üzletemberek, akik közül többen jelenleg előzetesben ülnek. Az egyik ezek közül a felszámolás alatt álló Studentka Work, amelyet 2015 elején jegyeztek át Bodajkra, ahogyan több iskolaszövetkezetet is. Információink szerint legalább öt olyan iskolaszövetkezet székhelye van vagy volt Bodajkon, ebben a dombokkal és szántókkal körbevett 4 ezres lélekszámú Fejér megyei községben, amelyek a jelenlegi ügyben is érintettek.

Jött egy ügyvéd

Ráadásul mind egy címen vannak! Úgyhogy becsöngetünk a Petőfi Sándor utca 7.-be némi felvilágosítást kérni – legalábbis ezt gondoltuk Bodajkra tartva. 2015-ben az ide bejelentett három iskolaszövetkezet 5 milliárdos (!) árbevételt ért el, azaz minimum kertre, medencére, meg egy szép villára számítottunk. Ehelyett még becsengetni sem tudtunk rendesen, mivel nyitott kapun sétáltunk be a helyi művészeti szakiskola tündérszépen ápolt, óriási gesztenyefákkal teleszórt kertjébe. De hol vannak a milliárdos cégek? Legalább egy felirat, egy rozsdás cégtábla. „Nem volt ilyen itt soha, micsoda dolog ez?! Ez egy iskola!” – mondja egy itt dolgozó asszony, akinek végtére is igaza van. A Hangszíntér nevű iskola tényleg itt működik, ott a táblája, a honlapja is ezt bizonyítja, a nagy csöndet csakis a szünidő indokolja. Felkeressük Gerséné Krausz Szilvia igazgatót, aki arra kér, higgyünk neki, az iskolának semmi köze a botrányhoz. Csőbe húzták őket, elmondása szerint a következőképpen: egy „székesfehérvári ügyvéd, dr. Lórodi László évekkel ezelőtt felkereste az iskola fenntartóját, mint régi ismerősét, hogy iskolaszövetkezetek bejegyzéséhez szüksége lenne egy intézményre. Jóhiszeműen a fenntartóval együtt aláírtuk az alapító iratokat, azt gondolván, ez csupán formalitás. Ezenkívül az iskolánkban az iskolaszövetkezetekkel kapcsolatban semmi egyéb nem történt. Nem ismertünk az ügyvéden kívül senkit, nincs az intézményben és nem is volt soha semmiféle irat, semmiféle pénzmozgás nem történt sem az iskola, sem a fenntartó részéről az iskolaszövetkezetek felé vagy vissza. Egyetlen diáknak sem volt köze soha az érintett iskolaszövetkezetekhez. Az ügyvédet rég­óta próbáljuk elérni, hogy segítsen megoldást találni arra vonatkozóan, hogy kilépjen iskolánk a szövetkezetekből, de a keresés eddig sikertelen volt. Az iskolaszövetkezetek körüli bonyodalmak akkor jutottak tudomásunkra, amikor az első hatóság felkeresett bennünket.” (Lórodi nevű ügyvédet a Narancs is talált Székesfehérváron, ő munkajogászként amúgy rendszeres tévészereplő, de a megadott telefonszámon nem tudtuk elérni, üzenetünkre pedig nem érkezett reakció.)

false

A Studentka Work fontos szereplő: a céget 2013-ban alapították, és 2014-re a körülbelül 20-25 milliárdos diákmunkapiaci torta egytizedét (!) ki is hasította. A társaság 2,5 milliárdos árbevételt könyvelhetett el, igaz, 714 millió forintos veszteség mellett.

Lórodi László ügyvéd amúgy egy évre vezetőként tűnt fel a cégben. A Studentka Work volt az a cég, amely másfél évvel ezelőtt összekülönbözött a McDonald’sszal, miután a gyorsétteremlánc csaknem ezer diákmunkása nem kapta meg a bérét a Human Operator által beiktatott Studentka Worktől. (Lórodi néhány évre egyébként feltűnt abban a Lindon nevű, munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cégben is, amely jelenleg a Human Operator-részvényes V. Gábor birtokában van. És amelynek a székhelye szintén a Széll Kálmán tér 11.-be van bejegyezve.)

A Studentka Work 2017-es felszámolásáig tartó rövid pályája megannyi hasonlóságot mutat a Cooperitas iskolaszövetkezetével: hirtelen rengeteg megbízást kap, majd nem fizeti be az adót, felszámolás alá kerül, továbbá közvetlenül a felszámolás előtt feltűnik a cégben egy vezető, aki a megjelenésével szinte egy időben ugyanazon a néven alapít egy szlovákiai céget. Ahogyan Arthoffer Zoltán ezt megtette Cooperitas néven a felvidéki Léván, úgy Sz. Zoltán megtette ezt Studentka Work néven Besztercebányán. Arról, hogy ezekbe a cégekbe (vagy a hálózat más tagjainak egyéb külföldi vállalkozásaiba) mennyi pénzt „menthettek ki”, vagy egyáltalán mentettek-e, egyelőre nem tudni. Az ügyészség által eddig emlegetett milliárdokhoz képest egyelőre elenyésző összegnek tűnik annak a mintegy egykilónyi befektetési aranynak az értéke, amelyet egy osztrák bank széfjében találtak a nyomozók a múlt héten. A tízmillió forintot érő befektetési arany a nyomozók szerint Czeglédyé, de ezt a politikus jogi képviselője cáfolta, ahogyan azt is tagadta, hogy Czeglédynek lenne más vagyoneleme a vagyonnyilatkozatában feltüntetetten kívül.

*

Czeglédy cége nagyon is kapóra jön a Fidesznek a kampány előtt. A kormánypárt szempontjából az is tökéletes, hogy Czeglédyt 2003-ban jogerősen ítélték felfüggesztett szabadságvesztésre, éppen azért, mert az általa elnökölt diákmunka-közvetítőnél (Rébusz) olyan számlákra fizetett ki 8 milliót, amelyek mögött nem volt teljesítés. Amíg a mostani, immár mil­liárdos nagyságú ügyben nem születik ítélet, addig természetesen Czeglédyt és társait is megilleti az ártatlanság vélelme, jóllehet a fent bemutatott tények alapján valószínűleg lesz muníciója a kormány-közeli médiának. Amikor hetekkel a letartóztatás után felhívtuk Czeglédy Csaba jogi képviselőjét, hogy mi az álláspontja a szocialista politikus szerepéről ebben az ügyben, ahelyett, hogy előre legyártott, védekezésül használt két mondatot mondott volna, ezt válaszolta: „Még mi is ismerkedünk az eset részleteivel.” Ebből is látszik, hogy tényleg bonyolult ügy­ről van szó.

Üzleti perspektíva

Az évente 150-180 ezer diákmunkás közül körülbelül 130 ezret foglalkoztatnak az iskolaszövetkezetek Magyarországon. Az iskolaszövetkezetek átjárhatók, tehát egy diák akár több iskolaszövetkezetnek is a tagja lehet. Az iskolaszövetkezeteknek a bevételük 85 százalékát a tagoknak, vagyis a diákmunkásoknak kell kifizetni, így körülbelül 15 százalék marad náluk egyéb költségekre, járulékokra. Az állam támogatja a szövetkezetek működését, a diákmunka alkalmazása iskolaszövetkezeti tagok munkavégzésén keresztül szociális adómentességet élvez, emiatt 30–40 százalékkal kevesebb költséggel jár, mint a felnőttfoglalkoztatás. Az egyik legnagyobb magyar iskolaszövetkezet, a Fürge Diák Piackutató Szolgáltató Iskolaszövetkezet 2016-ban 3,58 milliárdos árbevétel mellett csak 4,6 millió forintos nyereséget termelt, 2015-ben pedig 2,5 milliárdos árbevétel mellett tízmilliós nyereséget könyvelt el. Ebben az ágazatban a bérjárulékok is viszonylag alacsonyak.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.