Eszük ágában sincs visszaadni azt az 1,3 milliárd forintot, amit a minisztérium követel

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 29., 06:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Brutális közpénzégetésnek tűnik a dolog, de a cég meg tudja magyarázni a bizonyítványát. Per lesz!

Perelni fog az a cég, amelytől a Nemzetgazdasági Minisztérium visszakövetel 1,3 milliárd forintnyi uniós támogatást – tudta meg a magyarnarancs.hu. A ma már Ökogroup Zrt. – korábban Ökoenergia Kft. – néven futó vállalkozás szerint nincs igaza a minisztériumnak, amiért elmarasztalta őket, ezért mennek a bíróságra.

Előzmények

Még tavaly írtunk arról a vállalkozói csoportról, amelyről már akkor lehetett sejteni: úgy startoltak rá komoly uniós forrásokra, hogy abból nem feltétlenül fejleszteni akarnak, hanem, úgy tűnik, inkább a saját zsebeiket teletömni. Bátonyterenyén és Bicskén építettek volna „logisztikai központokat”, a milliárdos uniós támogatást meg is megkapták úgy, hogy a rendelkezésükre álló határidőig gyakorlatilag sehol sem tartottak a munkákkal. (Ha kíváncsi a részletekre, olvassa el idevágó cikkünket.)

A bátonyterenyei munka

A bátonyterenyei munka

 

 

Ezek után megkérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy mire jutottak ebben az ügyben, mire a tárca válaszából kiderült: mindkét beruházás esetében eljárásokat indítottak, amelynek során megállapították a szabálytalanságokat. Végül a támogatási szerződésektől elálltak, ami azt jelenti, hogy visszakérik a teljes összeget, vagyis 1,33 milliárd forintot. „A kedvezményezett részére folyósított támogatások visszakövetelése folyamatban van” – írta a magyarnarancs.hu-nak az NGM.

Csakhogy a cég vitatja a minisztérium megállapítását.

A cég szerint nem hibáztak

Az Ökogroup vezérigazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy szerinte kizárólag tőlük független okokból nem készültek még el a beruházásokkal. Heritesz Viktor állítja, hogy dokumentumokkal (ezeket a papírokat mi még nem láttuk) tudja bizonyítani: a támogatási szerződés aláírása és az összeg folyósítása majd’ egy évet csúszott, miközben a bátonyterenyei beruházásnál a tervezővel kialakult nézeteltérés is hátráltatta a munkájukat, végül jogi vitába is keveredtek a felek.

Az új tervek elkészítése is sok időt vett igénybe, és a bátonyterenyei, illetve a bicskei építkezések kapcsán megjelent első sajtóhírek után több befektetőjük kihátrált a beruházások mögül. A vezérigazgató kiemelte: mindez kétévnyi csúszást jelentett nekik, miközben több minisztériumi ellenőrzést is kaptak, amelyek első körben nem találtak szabálytalanságot, a mélyépítési munkák jelentős részét pedig elvégezték. Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is kutakodott náluk, de Heritesz állítja, hogy a szervezet munkatársai sem láttak náluk szabálytalanságokat, mi több, azt ajánlották nekik, a rendszerben tapasztalt anomáliák miatt pereljék be az irányító hatóságot, amely jelen esetben a Nemzetgazdasági Minisztérium. A terveik szerint mindezek ellenére az ősz végére befejezik a bicskei és a bátonyterenyei építkezést is.

Heritesz Viktor szerint a hatóságok mulasztásai miatt járt le minden, az Európai Unió által előírt határidő, és ezért követelik tőlük vissza az 1,3 milliárd forintot, amely mögé a cég 2 milliárd forint értékben nyújtott biztosítékot. A társaság azonban beperelte a Nemzetgazdasági Minisztériumot, mert nem értik, mire hivatkozva változtatták meg a korábbi ellenőrzések során közölt álláspontjukat, és a cég véleménye szerint a támogatási szerződések felmondása jogszerűtlen volt.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 29., 06:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...