Trafikpályázatok Dél-Bácsban

Zuschlag volt könyvelője írta a legjobb pályázatokat

  • narancs.hu
  • 2013. május 28.

Kis-Magyarország

A korábbi fideszes jelölt, Ván Barna 12 trafikpályázatából hét nyert: ötnél más, kettőnél ő örült. A félegyházi alpolgármester felesége nyert ugyan, de férje nem tud politikai előnyről. A pályázat tisztaságát bizonyítja, hogy a környéken nyert jobbikos is. Körkép Bácsból.

Több jelenlegi trafikos sem árulhat cigarettát júliustól Kiskunhalason, ennek ellenére nincs botrány a városban, az érintettek belenyugodtak a döntésbe. Jó néhányuk már versenybe se szállt a koncessziós jogért – közülük többen becsapva érzik most magukat, mert a pályáztatás idején a dohánytermékek forgalmának hivatalos, 3-4 százalékos haszonkulcsa sem érdemi nyereséggel nem kecsegtetett, de még a szükséges beruházások megtérülésével sem. „Ha lett volna egy kontaktom, aki megsúgja nekem, hogy ezen ne aggódjak, majdcsak nyereségessé teszik valahogy, akkor biztosan indultunk volna, hiszen hosszú évek óta árulunk cigarettát, dohánytermékeket. De hát nekünk senki sem súgott, senki sem biztatott” – tárja szét a kezét a kiskunfélegyházi kistérségben működő üzlet tulajdonostárs-alkalmazottja. Hozzáteszi: a most ígért 12 százalékos nyereségráta már tisztes megélhetést ígér, különösen úgy, hogy akiknek megmaradt a boltjuk, azok nagyobb forgalmat is bonyolíthatnak majd.

Nem volt alku

Kiskunhalason összesen 15 üzlet nyílhat július 1-jével: közülük Bordás Bianka négyet, Szentirmai Péter egyet-egyet, Ván Barna kettőt üzemeltethet. A városban sikeres pályázatíróként is ismert könyvelési szakértő, Ván Barna nemcsak magának pályázott, hanem mások nevében is: összesen 12 folyamodványt írt, és azok közül hét nyert is. Ezért is vallja, hogy semmiféle politikai összejátszás nem volt a pályázati folyamatban. „Jó pályázatot kellett írni, törekedni rá, hogy a koncesszióra vágyók minél több pluszpontos vállalást tegyenek, például megváltozott munkaképességűek vagy tartósan munkanélküliek foglalkoztatása. Döntő volt a jó üzleti terv és az általános szakmai háttér is, nekem például több végzettségem is van e téren” – mondja Ván, akinek 15 éve van érdekeltsége dohánykereskedelemben. Leszögezte: nem tudott semmiféle politikai háttérmegegyezésről, és nem vett részt semmi ilyesmiben.

Ván Barna korábban Zuschlag János könyvelője volt a Népszabadság cikke szerint, 2010-ben azonban már a Fidesz színeiben indult Kiskunhalason az önkormányzati választáson.

Van, akinek simán ment

„Szociálisnak indult, de nem éppen az lett belőle – legyint egy dél-alföldi éjjel-nappali bolt társtulajdonosa, aki nem nyert dohányforgalmazási jogot. Annak ellenére sem, hogy megváltozott munkaképességűek és tartósan munkanélküliek foglalkoztatásán túl jelentős nyitvatartási időt is vállalt. – Ha onnan nézem, akkor nem értem, hogyan lehet, hogy nem nyertünk, hiszen az egyik legnépszerűbb bolt vagyunk a környéken. De ha amonnan nézem, akkor nagyon is értem: bár jóban vagyunk mindenkivel, nekünk nincsenek befolyásos barátaink” – érzékelteti csalódását a boltvezető.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

„Egy boltra adtam be a pályázatot, nem kerestem senkit, engem sem keresett senki, ment minden a maga útján, fel sem merült, hogy politikailag bármit, bárki előtt is vállalnom kellene – mondja Szentirmai Péter, a város egyik legismertebb veterán trafikosa. – Majdnem harminc éve üzemeltetjük a boltunkat, furcsállottam volna, ha nem nyerünk.”

A helyi baloldal egyik vezetője ugyanakkor bizonyos benne, hogy két pályázónál, Ván Barnánál és Bordás Zoltánnál (Bordás Bianka édesapjánál – a szerk.) közrejátszottak politikai kapcsolataik. (A trafikmutyi.blog.hu azt írta: „Bordás Zoltán a város fideszes országgyűlési képviselőjének, Lukács Lászlónak régi jó barátja” – a szerk.) „Az egész dohánykoncessziót kifogásolom, mert a 15 helyből csak egy olyan pályázó kapott újra jogot, aki hivatásszerűen ezzel foglalkozott”– mondja Jekő Attila. (Ez azonban nincs így, mert Bordáséknak és Vánnak is volt, van „dohányos” érdekeltségük – a szerk.) Az MSZP-s városi képviselő szerint a kormánypárti döntéshozók a pályázatok elbírálásánál azért emeltek be szubjektív elemeket, hogy a saját ismerőseik, rokonaik kaphassanak kereskedési jogot. „Az üzleti terv például 50 százalékot ért a pályázatok elbírálásakor, de még az sem volt kikötve, hogy milyen alaki és tartalmi szempontoknak kell megfelelnie, így nem lehetett nehéz a sajátjaiknak kedvezni” – mondta az MSZP-s képviselő. Hozzátette: ha a baloldal kerül kormányra, megtartják a most kiosztott koncessziós jogokat, de felülvizsgálják azok szabályosságát, illetve több vállalkozónak adnak lehetőséget újabb üzletnyitások lehetőségére.

Bordás Zoltán minderre azt feleli: „Árnyékra vetődött a szocialista képviselő.” Idén húszéves első társas vállalkozásában már 1999 ősze óta árul dohánytermékeket, és 2004-től klasszikus trafikja is működik a lottózójában. Szerinte nem a kapcsolatai, hanem vállalkozói előélete és tapasztalata volt a döntő, „hiszen egy minimum 3 évre szóló pénzügyi tervet is kellett készíteni, ami gyakorlati tapasztalatok nélkül nem ment volna. Nyilván előnyben részesültek a helyi vállalkozók, vagy a munkanélküliek alkalmazását hosszabb távra vállalók, és sorolhatnám” – mondja a vállalkozó, akinek lánya nemcsak pályázott, hanem nyert is.


Fidesz: voltak megkeresések

Kiskunfélegyházán egyetlen trafik megnyitására nyert jogot Balla László alpolgármester-képviselő neje. „A feleségem harminc éve van a szakmában, a rendszerváltás óta vállalkozásban foglalkozik ezzel: természetes volt, hogy pályázunk. Kerestem egy profi pályázatírót, de semmiféle politikai kapcsolatot nem hallottam, nem kerestem, nem tapasztaltam. Hazugság, hogy bármilyen összejátszás lett volna ebben a folyamatban, akárkinek megmutathatom az anyagunkat” – reagált megkeresésünkre a fideszes alpolgármester.

A Fidesz térségben illetékes választókerületi elnöke tisztában van a szóbeszédekkel és a sajtóban terjengő „megalapozott vagy megalapozatlannak tartott” találgatásokkal. Bármiféle összejátszás, listázás gyanúját azzal is cáfolja Bányai Gábor, hogy a több mint félszáz Dél-Bács-Kiskun megyei trafiknyertes közül csupán alig negyedüket ismeri. Ha igaz lenne a kiválasztási logika, akkor minden nyertesnek jobboldalinak kellett volna lennie. „Természetesen voltak megkeresések, mint ahogyan nagyon sok más önkormányzati, állami, térségfejlesztési uniós pályázat kapcsán vannak. Sokban segítek, hiszen közös érdek, hogy egy jó kezdeményezés, egy városi, községi fejlesztés megvalósuljon, és ehhez, akárcsak Európa más, nyugati országaiban is, sokszor elkél a képviselő közreműködése. De a trafikpályázatok nyerteseinek nem volt rám szükségük, és én sem kerestem meg senkit sem az érdekükben. Egy biztos, amennyire én tudom, itt jobboldaliak ugyanúgy nyertek el trafikjogokat, mint például jobbikosok vagy szocialista kötődésűek, vagy általában olyanok, akik már régóta foglalkoznak ezzel a tevékenységgel” – mondja Bányai Gábor, aki a maga részéről borzalmasnak tartja a vállalkozók jobb- és baloldali megbélyegzését, mert szerinte így nem lehet előrejutni.

Egy a Jobbiknak is
A Soltvadkerthez közeli Tázláron Vizi István nyert a trafikpályázaton. A Vona Gábor gazdasági tanácsadójaként is ismert vállalkozó a 2010-es parlamenti választásokon indult is a Jobbik színeiben.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.