Bíró Eszter és az Állati zenés ábécé

KOmplett

Már javában benne járunk az iskolaévben, és ilyenkor bukkanhatnak elő az olvasással kapcsolatos problémák. Nos, ebben az esetben Bíró Eszter különleges albuma nagy segítség lehet. Akik pedig könnyen veszik a tanulás akadályait, azoknak egyszerűen csak remek szórakozás.

Nem tartoztam azok közé, akik úgy érkeznek az első osztályba, hogy már tudnak olvasni. A képeskönyveket szerettem, azokból is mindig ugyanazokat lapozgattam. (Egyébként mindig megdöbbent, mennyire nem változunk: ma is lelkes újranéző, újraolvasó vagyok, ragaszkodom a megszokott dolgokhoz, és például egy-egy dalt is végtelenítve tudok hallgatni, unásig…) Máig emlékszem a sorvezetőkre, a küzdelemre, amíg megtanultam szépen írni (mára már elfelejtettem, de ez a számítógép hibája), egy-egy régi papír őrzi akkori kísérleteim nyomát. Sokféle módszer van arra, hogyan kerülhetnek közel hozzánk a szövegek, miképp szerethetnénk meg az olvasást. De elkeserítő tény, hogy a mai kicsik nehezen olvasnak, inkább a vizualitásra támaszkodnak, a többi felesleges nyűg. Ezt nem csak mi, írók sajnáljuk (mi lesz a leendő olvasóinkkal?!), hanem általánosabban véve is komoly probléma.

false

Bíró Eszter munkásságát régóta figyelem, musical- és filmszínészként, klezmerénekesként is izgalmasnak találtam. (A narancs interjúja vele itt olvasható.) Szeretem, ahogy bátran vált műfajt, ahogy kísérletezik, és ahogyan a néha gyökeresen különböző területeken megtalálja a saját, személyre szabott helyét. Kedvenc projektem az Ezter – ahol jiddis zenéket dolgoznak fel a legmodernebb elektronika segítségével. Soha nem felejtem fel az egyik lemezbemutató koncertet a Müpában, ahol Eszter már hatalmas hassal énekelt és táncolt… Már abban a műsorban is Födő Sándor „Fodo” volt a társa, aki az új munkának is a zenei vezetője. Két kisgyerekes anyánál nem meglepő, ha alkotóként is elkezd a gyerekekben gondolkodni. (Ráadásul Fodo évek óta Halász Judittal dolgozik.)

false

Ám Eszternél a kicsiket megszólító projekt sem lehet hagyományos (a trailer itt). Ennyi játékot, meglepő megoldást, fura kísérletet nemigen hallhattunk még gyereklemezen. (Ráadásul a körítés se szokványos, jár az albumhoz egy képeskönyv és egy poszter is.) Az anyag az ábécé köré épül (a dalszövegeket Hegyi György jegyzi, így nem fura, hogy felnőttként is pusztulunk a nevetéstől.) Eszter szerint nagyon fontos, hogy a gyerekek jól meghangszerelt, igényes és izgalmas zenét hallgassanak, így a harmonikától, melodiontól, gitártól egészen a különböző nemzetiségű, például afrikai, arab, spanyol és latin-amerikai ütőhangszerekig sok mindent felvonultatnak. (Szeretem, hogy a kicsiket nem nézik butának, és olyannak, akiknek minden jó lesz. Szép példa erre az egyik klip, ami az anyaghoz készült.)

Legnagyobb sikere talán a farkasos dalnak van – amúgy nekem is az az egyik kedvencem, és a gyerekek megindítóan komolyan veszik. Az egyik koncerten a dal részeként kérte Eszter, hogy adjanak már neki, a ragadozónak valami zöldséget, gyümölcsöt, mert olyan éhes, jó lesz alma, répa vagy almalé. És a szám után egy kisgyerek a saját szívószálas italával szaladt hozzá…

Figyelmébe ajánljuk