Depresszió ellen fizikai munka?

KOmplett

Már akkor is ott van a depresszió, amikor voltaképpen nem veszem észre. Átszövi a napokat, a tevékenységeket, érezzem átmenetileg mégoly jól is magam, legyek a legszebb helyen – nem számít, ő is jön velem, nem engedi, hogy elengedjem a kezét.

Néha arra gondolok, hogy nekem talán fizikai munkát kellene végeznem. Ma délelőtt elindultunk a Balatonra, hogy pár napot végre nyugalomban legyek, friss levegőn, elérhetetlenül. Előtte elmentünk bevásárolni, cipeltem a hatalmas cekkereket, majd a házhoz érve nekiálltunk, hogy feloldjuk a téli lezárást, és lakhatóvá tegyük. Mint az őrült söpörtem a két kihagyott évszak alatt a verandára gyűlt nedves levélhalmot, tologattam a kukát, rakodtuk a benti és a kerti bútorokat.

Hamarosan főzni kezdünk. Mivel én nem vagyok egy konyhai zseni, rám általában a szeletelés szokott maradni, az alkotás mások által nemigen kedvelt része. De már most halálosan fáradt vagyok. De ez nem a megszokott ólmos, letaglózó, ágyba húzó fáradtság. Nem az a lefelé ívelő spirál, amibe délutánonként menetrendszerűen belekerülök. Azt vettem észre, hogyha ilyesmit kell csinálnom, egyszerűen kikapcsolok, és az a belső idegesség, szorongás, amit általában érzek, mintha csillapulna.

Persze, most, hogy említettem, megint itt van, talán a monitor és a billentyűzet is előidézi. Nagyon különös, de az utóbbi időkben ezek a szorongások határoznak meg mindent, lám, még a kellemesen fárasztó munkáról is ennek vetületében írok, egyszerűen mindig mindenben ott lapul, hol ugrásra készen, hol teljes fegyverzetben. Ott van a nevetések mögött, a beszélgetésekben, beszélek róla, hátha úgy kevesebb lesz belőle, de nem és nem. Ám ha kicsit visszahúzódik, mint ma délután, már jó. Kíváncsi vagyok, az alvás milyen lesz. Mert ma is felébredtem fél hatkor valami megnevezhetetlen rémségre, szerencsére nem is emlékszem rá…

Sokan javasolják a sportolást, de én képtelen vagyok sportolni, és ma megértettem végre, hogy miért. Mert a sportban nem látom rögvest az eredményt. Az alakommal nincsen problémám, egészen jól nézek ki, és jól is érzem magam ebben a testben, tehát az a vetület, hogy ennél még jobb lesz a helyzet, ha kínzom magam, nem vonz. (Persze azokra ez nem vonatkozik, akik valamit el akarnak érni a sporttal, például az ideális testsúlyt vagy a szülés előtti alakjukat, vagy a legkockásabb hasizmot…) Az sem lelkesít, hogy esetleg tíz évvel tovább élek. (Az még tízszer háromszázhatvanöt borzalmas éjszakát jelent.)

De a fizikai munka más: a kertbe ki lehet feküdni, a ház felépül, a bútorzat áll: ennek legalább eredménye van. Olyan, mint a főzés. (Bár én ugye főzni sem szeretek…) Apámnak sem tett jót, hogy az autószerelői munkát ügyvédkedésre váltotta: elhízott, cukorbeteg lett és depressziós. Lehet, hogy tényleg elmegyek – egyelőre csak idénymunkára –, de valami megerőltetőbb dolgot végezni. A tapasztalataimról majd beszámolok. Ha lesz hozzá erőm…

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.