rés a présen

Könyvbolondok

Baranyi Vivien szerkesztő

  • rés a présen
  • 2016. január 17.

Könyv

rés a présen: Jubilál a Partvonal Kiadó. Hogyan értékeled az elmúlt tíz évet?

Baranyi Vivien: A Partvonal alapításakor a cél egy olyan kiadói műhely létrehozása volt, amely széles palettájának köszönhetően sokféle olvasót tud elérni. Kínálatunkban kezdetektől szerepelnek szépirodalmi, valamint igényes szórakoztató és ismeretterjesztő könyvek is. Agatha Christie, Patrick Süskind, Elizabeth Gilbert, Tom Clancy és Kate Mosse könyvei mellett nagy büszkeségünk a Gombos Könyvek baba-mama sorozata, de megemlíteném néhány szépirodalmi kiadványunkat is, például Alberto Moravia ­Lázadását, valamint a Man Booker-díjas író, Julian Barnes Felfelé folyik, hátrafelé lejt című regényét, ami nálunk is hatalmas sikert aratott.

rap: Hogyan formálnád a kiadó profilját és a műfaji szerkezetet?

BV: A címek kiválasztása komoly feladat. Az elmúlt tíz évben szerencsére sikerült szinte minden korosztályt, valamint a női és férfi olvasótábor tagjait is megszólítanunk, de az is jól látszik, hogy a markáns, jól körülhatárolható sorozatokat érdemes hosszú távon is folytatnunk.

rap: Hol a helye egy kisebb, független kiadónak ma a piacon?

BV: Egy kis kiadó önálló arculatával és ízlésvilágával tud kitűnni. Éppen ezért a címválogatásnál a minőség a legfontosabb szempontunk. Az olvasók bízhatnak abban, hogy a Partvonal Kiadó könyveinek nemcsak a borítója szép, hanem szakmai szempontból is értéket képviselnek – legyen szó az Egészségünkre! sorozatról, gyereknevelési szakirodalomról vagy akár a felnőtteknek szóló színezőkről.

rap: Mik voltak a Partvonal legnagyobb sikerei?

BV: A kezdeti időszakból A parfüm című sikerkönyvet említeném. Agatha Christie önéletrajzi regénye, az Életem szintén toplistás könyvünk. Roberto Saviano két könyve, a Gomorra és a ZéroZéroZéro ugyancsak nagy elismerést aratott. 2013-ban a Tolkien meséi az olvasói szavazatok alapján Libri Aranykönyv-díjas lett, kisiskolás olvasóink pedig rajongtak a Lindbergh című, csodálatosan illusztrált mesekönyv repülő kisegeréért.

rap: Milyen újdonságokkal jöttetek ki a karácsonyi könyvvásárra?

BV: A tudományos történelmi ismeretterjesztés rajongóinak ajánlom William L. Shirer A Harmadik Birodalom felemelkedése és bukása című munkáját, a náci Németország történetéről született lenyűgöző monográfia világszerte hatalmas siker. A Magyarországon is népszerű szerző, Clive Cussler új oldalát ismerhetjük meg Isaac Bell nyomozó izgalmas történetei révén. A sorozat első kötete, A sátán bankárja néhány hete kapható a könyvesboltokban. A mindfulness követőinek ajánlom a Tudatos jelenlét a munkában című kézikönyvünket, a fiatalabb korosztálynak pedig Az egyiptomi hieroglifák zsebkönyvét. Nagyszülőknek csodálatos karácsonyi ajándék a személyre szabott emlékkönyv, a Mama, kérlek, meséld el nekem! és párja, a Papa, kérlek, meséld el nekem!

rap: Mik a jövő év legfontosabb tervei?

BV: Pár hónapja új marketinges kollégák csatlakoztak a kiadó csapatához. A kezdeti ismerkedés után mindannyian izgatottan várjuk az első közös évet, hiszen a bővülés, különösen egy kis kiadó éle­té­ben, nagy lehetőségeket rejt magában. Az újév első újdonsága a Franciaországban igen népszerű színdizájner, Jean-Gabriel Causse kézikönyve, A színek hatalma lesz. Folytatjuk Tom Clancy katonai-politikai thrillersorozatát, női olvasóinknak pedig Elizabeth Gilbert legújabb munkáját, a Big Magic című sikerkönyvet ajánlom, amely a bennünk élő kreativitást segít felfedezni.

rap: Karácsonyra könyvet ajándékozol?

BV: Természetesen nálunk sem telhet el a karácsony könyvek nélkül, a családomban a kicsik és a nagyok egyaránt könyvbolondok.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.