Nem ad pénzt az NKA, megszűnhet a 2000 folyóirat

  • - urfi -
  • 2016. április 28.

Könyv

Ahová az MMA beteszi a lábát, kő kövön nem marad.
false

„Megérkezett az NKA ítélete a 2000 támogatásáról – semmit sem adtak. Jánosi Zoltán, a döntéshozó kuratórium elnöke szerint »igyekeztek megőrizni a magyar folyóirat-struktúra alapjait«. Ennek örvendek. Ezek szerint a 2000-nek több nyomtatott évfolyama nem lesz. Köszönöm a részvétet” – írta ki csütörtök délelőtt Facebook-oldalára Margócsy István irodalomtörténész, a lap szerkesztője.

Az NKA irodalmi kollégiumának döntései még nem nyilvánosak, de a többi művészeti ág folyóiratai közül már többről lehetett hallani, hogy befejezik működésüket. Ennek előzménye, hogy a Magyar Művészeti Akadémia által elfoglalt Nemzeti Kulturális Alap brutálisan megvágta a folyóiratok támogatását (a részleteket lásd itt). A kulturális költségvetés szintjén is elenyésző összegekről, összesen 2-300 millió elvételéről van szó, de ez éppen elég ahhoz, hogy nagy múltú, alapvető fontosságú lapok tömegesen szűnjenek meg.

 

A 2000 folyóiratot nem sokkal a rendszerváltás előtt alapították független értelmiségiek. Honlapjukon ezt írják: „A teljes szerzői névsor ismertetése fölösleges és hivalkodó lenne, érzékeltetésül azonban hadd emeljünk ki néhány nevet eddigi évfolyamainkból: Mándy Iván, Ottlik Géza, Esterházy Péter, Nádas Péter, Tandori Dezső, Petri György, Gergely Ágnes, Orbán Ottó, Bertók László, Rakovszky Zsuzsa, Oravecz Imre, Garaczi László, Parti Nagy Lajos, Kukorelly Endre, Márton László, Marno János, Tandori Dezső, Térey János, Tóth Krisztina, Zalán Tibor, Marsall László, Porogi András, Szörényi László.”

Frissítés

Cikkünk megjelenése után a Liget folyóirat is közzétette a Facebookon, hogy semmilyen támogatást nem kaptak az NKA pályázatán. A Liget 1986-ban jelentette meg első számát, amelyet a hatalom azonnal bezúzatott. Eleinte negyedévente, 1994-től havonta jelent meg. Tavaly január óta már csak online tudtak megjelenni, az Open Society Institute, a Nemzeti Kulturális Alap, a Norvég Civil Támogatási Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával.

Figyelmébe ajánljuk