Lemez

World music: ha

nem tudtuk volna: Bamako a világ közepe, Salento Babilonig terjed, és a Balkán lelke Szigetcsép.

Rokia Koné & Jacknife Lee: Bamanan Rokia Koné az egyike azoknak az afrikai amazonoknak, akik öt évvel ezelőtt robbantottak a Republique Amazone című albumukkal. Írtunk is róla akkor, ismétlésként most csak azt je­gyez­zük meg, hogy az afrikai nők elnyomása elleni tiltakozásként álltak össze, olyan hang­ütéssel, amelyre Afrikán túl is felkapta a fejét az elektronikus tánczenei színtér.

Koné, akit addig csak Maliban istenítettek, felbuzdult a lemez nemzetközi sikerén, és valami hasonlóan nyitott szólóalbumról kezdett álmodozni maga is. Készített pár felvételt, de aztán bekavart az élet: 2020-ban új lemez az amazonokkal, na meg a vírus. Akár feledésbe is merülhettek volna a tervei, ám történt, hogy Jacknife Lee, a több mint jó nevű kaliforniai producer rákattant egy gitár hangjára az amazonok lemezén. Levelezni kezdett a lemez producerével, és mint kiderült, Salif Koné – Rokia Koné gitárosa – követte el, és amúgy éppen elakadtak a lemeztervükkel…

A többi kiderül a Bamanan című albumról. Hogy Lee számára nem volt elég a szokásos produceri szerep (arra ráunhatott a U2, az R.E.M., a Killers és Taylor Swift kapcsán), azt világosan jelzi, hogy Rokiával közösen jegyzik az albumot. Hogy a magáévá tette, az a legkevesebb. Az első számban (Bi Ye Tulonba Ye) kissé túl is exponálta magát, abban a programozás elnyomja a hangszeres mali hagyományt. De aztán, szerencsére, igazán mérlegképessé válik a produkció: az egyik serpenyőben a gitár, a djembe, a tama, a ngoni, a vokál (szóval, a vegytiszta Mali), a másikban pedig Lee tolja alájuk a magáét. És így együtt még azt is képesek elhitetni, hogy manapság Bamako a világ közepe. (Real World Records, 2022)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.