5 százalékosra apadt a brit konzervatívok előnye

  • narancs.hu
  • 2017. május 26.

Külpol

Talán mégsem volt annyira jó ötlet az előrehozott választás.

Theresa May miniszterelnök konzervatívjai 5 százalékponttal vezetnek Jeremy Corbyn Munkáspártja előtt – írja a Politico a YouGov pénteken publikált adataira hivatkozva. Nagy-Britanniában június 8-án tartanak előrehozott választásokat.

A múlt héten még 9 százalékpontos volt a különbség, azóta a toryk egy százalékponttal gyengültek, a Labour pedig hárommal erősödött, így jelen pillanatban 43 illetve 38 százalékos eredményre számíthatnak.

A Times szerint ebből kiindulva elképzelhető, hogy a Konzervatív Párt képviselői helyeket veszít majd a parlamentben, a mostani állás szerint például csak két mandátumon múlna a kormánytöbbsége. Theresa May eredetileg azért íratta ki az előrehozott választást, hogy stabilizálja a többségét a Brexit-tárgyalások előtt, és az első elemzések még arról szóltak, hogy történelmi vereséget mérhet a Labour-re. Persze, a Berxit-népszavazás óta gyakorlatilag semmi sem úgy történt az országban, ahogyan azt a politikai elit elképzelte, így furcsa is lett volna, ha pont az előrehozott választás jön be Maynek.

A YouGov ugyanakkor megjegyzi, hogy a hétfő esti manchesteri merénylet hatásait csak a következő felmérés mutatja majd, és a számok ilyenkor többnyire a hatalmon lévő és a konzervatívabb erőknek kedveznek.