Százával állnak sorban a szavazóhelyiségek előtt a katalánok, dacolva a rohamrendőrökkel

  • narancs.hu
  • 2017. október 1.

Külpol

Nem adják fel.

Tegnapi hír, hogy a spanyol kormány teljesen kiiktatta a katalán függetlenségi referendum szavazó- és szavazatszámláló informatikai rendszerét, ezzel gyakorlatilag lehetetlenné tették a vasárnapra tervezett szavazást.

Áll a bál Spanyolországban: a kormány kinyírta a vasárnapi katalán népszavazást

A csendőrség ügynökei működésképtelenné tették a szavazás informatikai bázisát. A spanyol kormány katalóniai megbízottja közölte, hogy kiiktatták a vasárnapra tervezett katalán függetlenségi referendum szavazó- és szavazatszámláló informatikai rendszerét, „teljesen lehetetlenné” téve a népszavazás megtartását.

A katalánok azonban gyorsan összekapták magukat, és kialakítottak egy olyan elektronikus rendszert, amelyben ellenőrizni tudják, hogy a szavazni vágyó polgárok szerepelnek-e az választójogi jegyzékben. Ugyan nem minden szavazóhelyiség tud ma kinyitni, de a 2300-ból 163 készen áll arra, hogy fogadni tudja a szavazókat – írja az MTI egy mai, Barcelonában tartott nemzetközi sajtótájékoztató alapján, ahol a katalán külügy tanácsosa meglehetősen elszántnak tűnt. „Mindent megtettek, hogy ledöntsék az online rendszert. Lefoglaltak 1,5 millió borítékot és 9 millió szavazólapot, de még így sem tudják megakadályozni, hogy ez megvalósuljon” – mondta Raül Romeva.

Reggel kilenc órakor már több százan álltak sorba a szavazóhelyiségek előtt, hogy leadják voksukat, miközben a katalán rendőrség utasítást kapott arra, hogy kiürítsék és lezárják ezeket az épületeket. Az első hírek szerint a spanyolok rohamrendőröket küldtek ki, akik erőszakot alkalmazva próbálják elvezetni a szavazni akaró katalánokat, de ennek ellenére több helyen sikerült megkezdeni a szavazás lebonyolítását.

Figyelmébe ajánljuk