Hiába vagy magyar, ha letolvajozod a Fideszt, a magyar diplomaták üldözni fognak

  • narancs.hu
  • 2017. október 1.

Külpol

Az olvasói levelek küldözgetése után szintet lépett a magyar diplomácia.

A napokban történt az az eset, amikor Magyar Bálint egykori SZDSZ-es képviselő éppen előadást tartott a világ egyik legjobb egyetemén arról, hogy miben hasonlít, illetve különbözik a jobboldali lengyel és magyar kormánypolitika. Magyar többek között azt mondta, hogy amíg a lengyeleket vezérli egyfajta ideológia, addig a Fidesznek csak a hatalom centralizálása és a személyes vagyonszerzés számít.

Ekkor felszólalt egy magyar diplomata, Danku Attila, aki csak azért utazott 600 kilométert, hogy a Berkeley hallgatósága előtt elmondja: Magyar Bálint annak idején nem szavazta meg a határon túli magyarok állampolgárságát, és emellett a korrupt SZDSZ-nek volt a tagja. Az egyetemen nem igazán vették jó néven az esemény megzavarását, ugyanis az illető nem tett fel kérdést, csak telefonról felolvasott egy monológot, ami nem szólt másról, mint Magyar tekintélyének aláásásáról.

A magyar külügy azonban soha nem volt büszkébb a magyar diplomáciára, mint most: „A magyar érdekeket meg kell védeni, az országgal szembeni méltatlan támadásokkal szemben fel kell lépni, még akkor is, ha azt egy másik magyar állampolgár teszi külföldön” – mondta ma az MTI-nek az üggyel kapcsolatban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kommunikációért és parlamenti kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Menczer hangsúlyozta, hogy Magyar Bálint hazugságokat mondott szép országunk kormányáról, ez pedig olyan „támadásnak” minősül, amivel szemben a magyar diplomatáknak fel kell lépniük, hiszen ez Szijjártó Péter „leghatározottabb elvárása és utasítása a magyar diplomatákkal szemben”.

Figyelmébe ajánljuk