Dorgálásra igen, kizárásra nem számíthat Orbán Viktor az Európai Néppárttól

  • narancs.hu
  • 2018. május 2.

Külpol

Az EPP úgy véli, Orbán Viktorra nagyobb befolyást lehet gyakorolni a szervezeten belül.

Barátságos figyelmeztetésre számíthat csupán Orbán Viktor az Európai Néppárt (EPP) vezetőitől, számolt be róla a Népszava. Az EPP-hez közelálló források megerősítették a lapnak, hogy Joseph Daul pártelnök és Manfred Weber európai parlamenti frakcióvezető szerdán ül tárgyalóasztalhoz a magyar miniszterelnökkel. Erről még a magyarországi parlamenti választások előtt döntöttek.

A lap úgy tudja, a Néppárt vezetői „aggodalmaiknak is hangot kívánnak adni a Fidesz és a magyar kormány egyes intézkedései miatt”. Ide tartozik például a CEU sorsa, és a civil szervezetek elleni támadások.

Tavaly az EPP vezetői számon kérték Orbánon a jogállam semmibevételét és az EU elleni kampányt, nagy felháborodást keltett továbbá az uniós források szabálytalan felhasználása is.

„Bár az EPP-ben egyre többen vannak, akik mélyen elítélik a Fidesz-kormány illiberális államot építő tevékenységét, egyelőre nincsenek elegen ahhoz, hogy ajtót mutassanak a Fidesznek” – írja a lap, hozzátéve, hogy a Néppárt vezetőinek többsége még mindig úgy véli, Orbán Viktorra nagyobb befolyást lehet gyakorolni a szervezeten belül.

 

Figyelmébe ajánljuk