Szövetséget kötöttek a török ellenzéki pártok, hogy alternatívát nyújtsanak Erdoğannal és pártjával szemben

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. május 2.

Külpol

2019 novembere helyett idén júniusban lesznek a választások.

Választási szövetségre lép négy török ellenzéki párt a június 24-én esedékes előre hozott parlamenti választások előtt – mondta szerdán az ellenzék vezető erejének számító Köztársasági Néppárt (CHP) egyik tisztségviselője.

A négypárti megállapodást csütörtök délután írják alá a CHP, valamint a Jó Párt (Iyi Parti), az iszlamista Jólét Pártja (Saadet Partisi) és a Demokrata Párt (Demokrat Parti) vezetői. A szövetség lehetővé teszi, hogy a tavaly év végén alapított Jó Párthoz hasonló kis pártok megkerüljék a parlamentbe jutás meglehetősen magas, 10 százalékos küszöbe által jelentett akadályt.

Az ellenzéki tömörülés Recep Tayyip Erdoğan török elnök Igazság és Fejlődés Pártjával (AKP), valamint a vele egyezségre lépett Nemzeti Mozgalom Pártjával (MHP) szemben kíván alternatívát nyújtani. A pártoknak május 6-ig van lehetőségük arra, hogy bejelentsék a választási szövetségeket.

A török elnök múlt szerdán jelentette be, hogy 2019 novembere helyett idén júniusban megtartják a következő elnök- és parlamenti választásokat. Szakértők szerint minderre azért kerül sor, hogy Erdoğan mielőbb gyakorolhassa a tavalyi alkotmányos népszavazással megszerzett, kiszélesített elnöki jogköröket, amelyek értelmében ő lesz a végrehajtó hatalom feje.

(MTI)

 

 


Figyelmébe ajánljuk