Észak-Olaszországban megteltek a kórházak, Trieszt a gócpont

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. november 26.

Külpol

Nápolyban 3000 euróra büntetik azt, aki az utcán nem hord maszkot.

Az országos korlátozások hatályba lépését megelőzve az északkelet-olaszországi Friuli-Venezia Giuliában minél gyorsabb szigorításra van szükség a tartomány kórházainak telítettsége miatt – közölte az olasz egészségügyi tárca pénteken, ezzel egy időben több afrikai országból is leállították a beutazást.

Olaszország is utazási korlátozást rendelt el több afrikai országgal szemben: Dél-Afrikából, Mozambikból, Namíbiából, Lesothóból, Botswanából, Zimbabwéből és Eswatiniből – az egykori Szváziföldről – függesztették fel a légiközlekedést a koronavírus ott terjedő újabb variánsa miatt

Ami az olaszországi járványhelyzetet illeti, az egészségügyi tárca adatai szerint a kórházak Covid-19 osztályai Friuli-Venezia Giulia és Marche tartományban lépték át a kritikus szintet. E két régióban hétfőtől szigoríthatnak, egy héttel megelőzve a december 6-tól tervezett országos korlátozások életbe lépését. Az Il Piccolo című trieszti napilap biztosra veszi a járványfokozat emelését egész Friuliban, a hivatalos bejelentés azonban az egészségügyi miniszter részéről szokás szerint péntek délután várható.  

A Szlovéniával határos, 1,2 millió lakosú tartományban többek között ismét kötelező lesz a szájat és orrot elfedő maszk használata szabadtéren is, a mozik és a színházak a befogadható nézők felét engedhetik csak be, és bezárják a diszkókat.

A tömegközlekedési eszközökre kizárólag az oltottak szállhatnak fel.

A szigorítás egy hétig tart, mivel december 6-tól már hatályosak lesznek a római kormány szerda este bejelentett országos korlátozásai. Ezek január 15-ig lesznek érvényben. E korlátozások az oltottsághoz kötik a rövid és hosszabb távú tömegközlekedési eszközök használatát, a szállodák és vendéglátóhelyek látogatását, a kulturális és sportlétesítményekbe történő belépést. A korábbi szabályokkal ellentétben december 6-tól a védettséget kizárólag legalább egy adag oltás felvétele vagy a betegségből történt felgyógyulás igazolhatja. A negatív teszteredmény nem helyettesíti többé az oltottságot.

Friuli-Venezia Giulia nem tudott a december 6-i határidőig várni a járványmutatók rosszabbodása miatt: a régióban az utóbbi egy héten 318-ra emelkedett a százezer lakosra számított új betegek száma. Gócpontnak számít Trieszt, ahol egy hét alatt 674 új beteget azonosítottak, valamint a határváros Gorizia, ahol 492 új beteget regisztráltak százezer lakos között. A tartomány kórházainak Covid-19 osztályain a telítettség túllépte a tizennyolc százalékot, az intenzíveken a tizenhatot az országosan mért nyolc és hat százalékhoz képest. Csütörtöki adat szerint Friuli-Venezia Giuliában a járvány terjedését mutató reprodukciós ráta megközelítette a kilenc százalékot, vagyis

minden beteg további több mint nyolc személyt fertőz meg.  

Trentino-Alto Adige térségében a december 6-ig lezárt húsz önkormányzaton túl Bolzano területén is újból kötelezővé tették a szabadtéri maszkviseletet, a közlekedési eszközökön és az üzletekben Ffp2-típusú maszk kötelező, a vendéglátást este hat órakor leállítják.

A La Repubblica napilap úgy értesült, hogy egyre rosszabb a járványhelyzet a Friulival határos Veneto tartományban, az északi Valle d'Aostában és Lombardiában, valamint a középolaszországi Lazióban is.

Milánó főpolgármestere, Giuseppe Sala bejelentette, hogy szombattól egészen december 31-ig kötelező lesz a maszk használata a belváros vásárlóutcáin. A maszk nélkül közlekedőket háromezer euróig terjedő bírsággal sújthatják. Kötelező a maszk Bergamo karácsonyi vásárain, Firenze és Bologna belső kerületeiben is. Hasonló intézkedést terveznek bevezetni Róma centrumában is.

A Corriere della Sera című napilap úgy tudja, a járványhullám tetőzését Vízkereszt, vagyis a január 6. körüli napokban várják, amikor szükség esetén ismét az ország vagy egyes területek teljes lezárását rendelhetik el.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk