Ha nem játszhat Hendrixet, inkább fel sem lép Kennedy

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 20.

Külpol

Berágott a koncert szervezőire a hegedűművész.

Néhány nappal a koncertje előtt lemondta a Royal Albert Hallba meghirdetett eseményt Nigel Kennedy hegedűművész, mert a hangverseny szervezője, a Classic FM nem engedi eljátszani neki Jimi Hendrix-feldolgozását – írja a 24.hu.

A rádióadó azt szerette volna, ha a rockfeldolgozás helyett inkább Vivaldi Négy évszak című művéből játszik, mert az jobban illik a hallgatók ízléséhez. Kennedy viszont úgy gondolja, ez őskori szemléletet tükröz, és „Jurassic FM”-nek csúfolta a rádiót.

„Ez zenei szegregáció. Ha emberekkel bánnának így, illegális lenne. Ha ez a hozzáállás ennyire jelen van a művészetekben, akkor nyilvánvalóan nem oldottuk még meg az előítéletek problémáját. Sokkal többről van szó, mint hogy engem felzaklattak egy kicsit, az előítéletesség a zenében szörnyű dolog. Effektíve azt mondják, hogy Hendrix belefér a Marquee Clubban, de nem fér bele az Albert Hallban” – mondta a zenész.

Nigel Kennedyé egyébként a világ legtöbb példányban eladott komolyzenei lemeze, amelyen pont a Négy évszakot játssza.

Ugyanakkor tudni lehet róla, hogy Jimi Hendrix rajongója, 1999-ben Hendrix-feldolgozásaiból is kiadott egy lemezt. Azt tervezte, a Royal Albert Hallban egy fekete, illetve más színes bőrű kisebbségekhez tartozó musikusok zenekarával adja elő Jimi Hendrix néhány dalának feldolgozását, de így a tervből nem lett semmi. 

Más miatt is vitája volt a szervezőkkel, mert előírták volna neki, hogy a Négy évszakot egy karmesterrel adja elő, és ezt sem akarta. A Guardian kereste a koncert szervezőit, de nem reagáltak a hírre.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk